Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1867
Mărime: 27.24KB (arhivat)
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Implicarea civică și politică a indivizilor în dezvoltarea societății este esențială pentru crearea și întărirea conceptului de democrație. Exprimarea opiniilor cetățenilor în legătură cu deciziile politice, cu schimbările ce au loc în societate reprezintă o caracteristică importantă a democrației și de asemenea facilitează procesul de comunicare dintre individ și instituție, organizație.

“Conform lui Scott McClurg, interacțiunea socială provoacă dezbatere, care la rândul ei facilitează schimburi de informație. Aceste schimburi au potențialul de a afecta preferințele politice şi de a impulsiona tendințele de participare civică” (McClurg, 2003, apud B. Ivașcu, 2010).

Informarea cetățenilor, capacitatea de consultare cu aceștia și transmiterea directă a informației, fără intervenția mass media, sunt factori ce facilitează transmiterea informațiilor către public fără ca acestea să fie modificate de către media, fundamentul regimului democratic fiind reprezentat de posibilitatea cetățenilor de a participa la dezbaterile publice, de a se implica în deciziile politice.

“Participarea cetățenească din perspectiva europeană se definește prin informare, comunicare și implicare în relația care se stabilește între administrație și cetățeni, iar activitățile administrației sunt dezvoltate și susținute în așa fel încât să corespundă cât mai mult posibil nevoilor și dorințelor cetățenilor” (D. Murgescu, C. Dumitrică, Pariciparea cetățenească - mijloc de implicarea a cetățeanului în procesul decisional).

Desigur, pentru ca participarea cetățenilor în viața politică să fie posibilă este necesară folosirea mijloacelor de comunicare în masă precum internetul, televiziunea, radioul.

Apogeul procesului de dezvoltare fără precedent din secolul XX a tehnologiilor informaţionale a fost probabil atins odată cu apariţia internetului, acesta jucând astfel un rol important în facilitarea procesului de comunicare și de implicare a cetățenilor.

Până la apariţia internetului, cele mai folosite mijloace de comunicare erau scrisoarea şi telefonul, însă aceste mijloace aveau anumite dezavantaje. În cazul procesului de expediere a unei scrisori era implicată o perioadă destul de mare de timp până la sosirea ei la destinaţie iar în cazul convorbirilor telefonice costurile erau foarte ridicate atunci când distanţa era şi ea foarte mare dar toate aceste neajunsuri au dispărut odată cu dezvoltarea comunicării online, prin internet. În “era globalizării” oamenii pot comunica liberi în orice context, respectiv oriunde doresc deoarece internetul este mijlocul ce le oferă această posibilitate.

“Cea mai importantă distincție a mediului online față de mediile convenționale o constituie faptul că, prin intermediul aplicațiilor menționate, indivizii care constituie în mod tradițional publicul devin la rândul lor creatori de conținut mediatic. Această caracteristică a mediului online susține perspectiva pragmatică de analiză a spațiului public, conform căreia noile media facilitează participarea activă a publicului la construirea agendei publice.” (B. Ivașcu, Rețelele sociale online și participare politică, pg.138).

La început, internetul a fost folosit ca sistem de comunicare al Departamentului Apărării din SUA, dar cu timpul s-a dezvoltat ajungând astfel o reţea mondială unitară. Procesul de dezvoltare a internetului nu este datorat în deosebi oamenilor de ştiinţă, precum în cazul calculatorului sau al altor tehnologii ce ţin de îndemânarea şi priceperea oamenilor de ştiinţă, acesta a avut loc datorită impactului major pe care l-a manifestat asupra oamenilor, dezvoltarea internetului a depins în mod deosebit de interacţiunile sociale dintre instituţii, state şi de numărul mare de utilizatori pe care acesta l-a dobândit. Nu trebuie însă neglijat faptul că expansiunea ce a avut loc pe plan tehnologic a reprezentat o zală importantă în lanţul uriaş al dezvoltării internetului. Dezvoltarea uriasă a calculatoarelor ce s-a desfăşurat în ultimii ani a avut un impact puternic asupra extinderii internetului iar odată cu această extindere noile tehnologii au început să se raporteze la internet în procesul de fabricare şi chiar promovare.

Preview document

Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice - Pagina 1
Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice - Pagina 2
Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice - Pagina 3
Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice - Pagina 4
Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice - Pagina 5
Rolul Media în Facilitarea Implicării Politice - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Rolul Media in Facilitarea Implicarii Politice.docx

Te-ar putea interesa și

Rolul mass-media în facilitarea implicării civice

De la apariția tiparului si până în zilele noastre, mass-media au avut un impact neașteptat asupra oamenilor și în special, asupra celor care își...

Ai nevoie de altceva?