Teoriile Comunicarii - Mijloacele Comunicarii de Masa

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Teoriile Comunicarii - Mijloacele Comunicarii de Masa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: asis. univ. Cocota Marius

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mass Media

Extras din document

1. Notiunea de comunicare

Toate definitiile date comunicarii, indiferent de scolile de gândire carora le apartin sau de orientarile în care se înscriu, au cel putin urmatoarele elemente comune: comunicarea este procesul de transmitere de informatii, idei, opinii, pareri, fie de la un individ la altul, fie de la un grup la altul; comunicarea este un atribut al speciei umane; nici un fel de activitate, de la banalele activitati ale rutinei cotidiene pe care le traim fiecare dintre noi zilnic si pâna la activitatile complexe desfasurate la nivelul organizatiilor, nu pot fi concepute în afara procesului de comunicare.

Comunicarea a fost perceputa ca element fundamental al existentei umane înca din antichitate. În fapt, însasi etimologia termenului sugereaza acest lucru; cuvântul “comunicare” provine din limba latina “communis” care înseamna “a pune de acord”, “a fi in legatura cu” sau “a fi în relatie”, desi termenul circula în vocabularul anticilor cu sensul de “a transmite si celorlalti”, “a împartasi ceva celorlati”.

Pe baza situatiei prezentate putem identifica câteva din particularitatile comunicarii:

- comunicarea are rolul de a-i pune pe oameni în legatura unii cu ceilalti, în mediul în care evolueaza;

- în procesul de comunicare, prin continutul mesajului se urmareste realizarea anumitor scopuri si transmiterea anumitor semnificatii;

- orice proces de comunicare are o tripla dimensiune: comunicarea exteriorizata (actiunile verbale si neverbale observabile de catre interlocutori), metacomunicarea (ceea ce se întelege dincolo de cuvinte) si intracomunicarea (comunicarea realizata de fiecare individ în forul sau interior, la nivelul sinelui);

- orice proces de comunicare se desfasoara într-un context, adica are loc într-un anume spatiu psihologic, social, cultural, fizic sau temporal, cu care se afla într-o relatie de strânsa interdependenta;

- procesul de comunicare are un caracter dinamic, datorita faptului ca orice comunicare odata initiata are o anumita evolutie, se schimba si schimba persoanele implicate în proces;

- procesul de comunicare are un caracter ireversibil, în sensul ca, odata transmis un mesaj, el nu mai poate fi "oprit" în "drumul" lui catre destinatar.

- în situatii de criza, procesul de comunicare are un ritm mai rapid si o sfera mai mare de cuprindere;

- semnificatia data unui mesaj poate fi diferita atât între partenerii actului de comunicare, cât si între receptorii aceluiasi mesaj;

- orice mesaj are un continut manifest si unul latent, adeseori acesta din urma fiind mai semnificativ.

2. Definitii ale comunicarii

Exista trei semnificatii, trei explicatii date de Dictionarul Explicativ al Limbii Române pentru termenul comunicare:

1. înstiintare, aducere la cunostiinta;

2. contacte verbale în interiorul unui grup sau colectivitati;

3. prezentare sau ocazie care favorizeaza schimbul de idei sau relatii spirituale.

“Dictionarul enciclopedic ofera termenului “comunicare” o definitie deosebit de complexa, acoperind aproape toate domeniile în care acest termen este folosit:

“Comunicare =1. Înstiintare, stire, veste. (DR) aducere la cunostiinta partilor dintr-un proces a unor acte de procedura (actiune, întâmpinare, hotarâre) în vederea exercitarii drepturilor si executarii obligatiilor ce decurg pentru ele din aceste acte, în limita unor termene care curg obisnuit de la data comunicarii. 2. Prezentare într-un cerc de specialisti, a unei lucrari stiintifice. 3-(SOCIOL) Mod fundamental de interactiune psiho-sociala a persoanelor, realizata în limbaj articulat sau prin alte coduri, în vederea transmiterii unei informatii, a obtinerii stabilitatii sau a unor modificari de comportament individual sau de grup.”

Ce este comunicarea? Este o întrebare la care au încercat sa ofere raspuns toti autorii literaturii de specialitate. Definitiile sunt numeroase si diferite.

“Exista comunicare când un sistem, o sursa influenteaza starile sau actiunile altui sistem, tinta si receptorul alegând dintre semnalele care se exclud pe acelea care, transmise prin canal, leaga sursa cu receptorul.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoriile Comunicarii - Mijloacele Comunicarii de Masa.doc