Carburatorul

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Carburatorul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

CARBURATORUL

Prepararea amestecului amestecului carburant se face intr-un aparat numit carburetor.

1)Elemente componente ale carburatorului. Carburatorul este prevazut cu urmatoarele elemente principale: camera de nivel constant, camera de amestec, difuzorul si clapeta de admisiune.

Camera de nivel constant este un bazin, care are rolul de a mentine constant nivelul benzinei cu ajutorul unui plutitor. Acesta este un corp metallic(de alama), gol in interior, prevazut cu o supapa de inchidere, numita acul plutitorului, care comanda orificiul de intrare a benzinei in camera de nivel.

Camera de amestec este asezata intre sectiunea ingusta a difuzorului si clapeta de admisiune.

Difuzorul este un organ de forma tronconica care asigura depresiunea si viteza necesara aerului pentru realizarea unei vaporizari si unei pulverizari cat mai complete a benzinei.

Jiglorul este un organ, avand forma unui buson filetat, care este prevazut cu un orificiu calibrat prin care trece benzina din camera de nivel constant in camera de amestec.

Rolul jiglorului este acela de a regal benzina in mod corespunzator.

Clapeta de admisiune are o forma de disc. Ea este asezata la iesirea din camera de amestec.Cu ajutorul sau, poate fi variata sectiunea de trecere a amestecului carburant spre cilindrii motorului si, deci, reglarea cantitatii amestecului carburant.

2)Cerinte impuse carburatorului. Spre deosebire de alte tipuri de motoare cu ardere interna, motorul de automobile functioneaza intr-un regim variabil.

Din aceasta cauza, cerintele impuse carburatorului pentru o functionare corespunzatoare a motorului de automobile, sunt urmatoarele: pornire usoara la orice temperature, mersul incet la fel de bine la rece cat si la cald, accelerari prompte si depline, amestec de putere maxima cand se apasa pana la capatul cursei pedalei de acceleratie, amestec carburant economic in regim de mers normal, repartitie egala a amestecului carburant la toti cilindrii motorului, sa fie sensibil fata de profilul drumului si sa asigure mersul in teren avariat pentru anumite automobile speciale.

3)Dispozitive de dozare ale carburatorului

Dispozitive de mers normal.Acesta trebuie sa asigure o saracire treptata a amestecului carburant, pe masura cresterii depresiunii in difuzor.

Dispozitivul de mers normal cu jiclor compensator este prevazut cu 2 jicloare, jiclorul principal si jiclorul secundar numit jiclor compensator.

Jiclorul compensator este plasat in fundul unei camere in forma de U numit tubul mare sau put ce comunica cu tubul mic.

Dispozitivul de mers normal cu frinare pneumatica se numeste si dispozitiv de mers normal cu tb de corectie sau cu jiclor inecat.

Dispozitivul de mers normal cu jiclor cu sectiune variabila si ac de dozare face ca variatia dozajului amestecului carburant, corespunzator cu cerintele motorului sa se obtina prin variatia sectiunii de trecere a jiclorului principal cu ajutorul acului de dozare, care este perfect calibrat.

Dispozitive de pornire la rece.Problema pornirii motorului la recese pune, in special, in cazul cand motorul este rece, adica cand temperature mediului ambinat este joasa. Pentru a avea o vaporizare suficienta, trebuie ca temperatura amestecului carburant sa fie de circa 15ºC.

Dispozitive de mers incet ralanti.Mersul incet al motorului poate avea loc in 2 situatii: la cald si al rece.

Dispozitive de repriza.Atunci cand clapeta de admisiune se deschide brusc brusc, adica la accelerarea automobilului motorul da rateuri in carburetor sau chiar se opreste, deoarece se produce saracirea amestecului carburant.

Fisiere in arhiva (1):

  • Carburatorul.doc