Clasic si Modern in Filetare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Clasic si Modern in Filetare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: As. Drd. Ing. Nicuşor Baroiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Autori:

Cadrul didactic coordonator: Asist. Drd. Ing. Nicuşor Baroiu

Universitatea “Dunărea de Jos”, Galaţi

Rezumat: Lucrarea conţine un studiu comparativ al noţiunilor de bază privind teoria şi practicabilitatea procedeelor de filetare, precum şi o viziune tehnicǎ şi de mediu şi unele domenii de aplicabilitate a acestor noţiuni.

Cuvinte cheie: filet, filieră, tarod, procedee de filetare, scule aşchietoare

În construcţia de maşini, filetele ocupă o importanţă deosebită, având în vedere utilizarea acestora prin dispunerea lor pe arbori sau alezaje, realizarea asamblărilor demontabile, la reglarea diverselor mecanisme etc. Marea diversitate a determinat dezvoltarea mai multor metode de filetare şi, în consecinţă, a unor scule aşchietoare adecvate.

1. Scurt istoric

Aşchierea ca procedeu de realizare a unor obiecte necesare existenţei omului a existat încă din perioada preistorică;

- 3000 î.C. - apariţia primelor maşini-unelte rudimentare;

- secolele XXII - apar primele "strujniţe" - maşini de găurit acţionate manual, pentru prelucrarea lemnului;

- mijlocul sec. al XV-lea - Leonardo da Vinci realizează primul strung cu acţionare continuă;

- sec. al XII-lea (1540) - prima maşină de găurit ţevi de tun din lemn, prima maşină-unealtă care are distincte cele două lanţuri cinematice: principal şi de avans;

- 17651775 apar în Anglia primele maşini de alezat cilindric, necesare pentru prelucrarea pompelor ce scoteau apa din abatajele miniere, relizate de Smeaton şi Wilkenson;

- Henry Maudsley construieşte în 1797 primul strung cu mecanism de avans cu şurub conducător;

- apar primele sisteme de reglare automată (1936) şi comenzile numerice (1942);

- studiul fenomenelor ce însoţesc procesele de aşchiere a fost o preocupare importantă pentru Rumford (1799), Time (1870), Hirn (1875), Zvorîkin (1893), Taylor (1900) şi mulţi alţii în secolul trecut;

- în ţara noastră, Duca, Lăzărescu, Botez aduc importante contribuţii în perfecţionarea aparaturii de cercetare, măsură şi control, furnizând teoriei numeroase materiale practice valoroase.

FILETAREA este operatia de prelucrare a filetelor prin aschiere sau prin deformare plastica la rece. Gama de scule pentru filetare este foarte mare, de la tarozi si filiere, pana la freze din carbura monobloc, freze cu placute amovibile.

2. Clasic în filetare

Sculele moderne de prelucrare a filetelor exterioare cuprind o gama extinsa de tipuri. Aceste scule pot fi scule pentru strunjit filete, scule pentru frezare cu placute amovibile sau carbura monobloc, filiere din otel rapid sau carbura monobloc, scule pentru deformare plastica a filetelor, etc. – figura 1.

1. Filetare exterioara prin aschiere:

- Cutite de strung cu placute amovibile;

- Freze cu placute amovibile;

- Freze din otel rapid sau carbura monobloc;

- Filiere otel rapid sau carbura monobloc.

2. Filetare exterioara prin deformare plastica:

- Filiere reglabile din otel rapid;

- Filiere nereglabile din otel rapid.

Filetarea cu filierele

Filetarea exterioara a pieselor se executa cu filiera montată în portfilieră – figura 2. Filierele sunt scule aschietoare formate dintr-un inel intreg sau spintecat prevazut cu un filet interior cu elemente taietoare.

Inainte de filetare, tija se strunjeste pe intreaga lungime ce trebuie filetata, iar capul se teseste. Suprafata tijelor trebuie sa fie cat mai neteda, iar diametrul lor sa fie cu 0,30,4 mm mai mic decat diametrul exterior al filetului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Clasic si Modern in Filetare.doc