Clasificarea Aparatelor de Masurat si Verificat Lungimi

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Clasificarea Aparatelor de Masurat si Verificat Lungimi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Calitatea unui produs este determinata de caracteristicile sale, care sunt evaluate prin masurare si control. Masurarea unei marimi presupune stabilirea valorii acesteia, controlul sau verificarea prevede in plus fata de masurare si compararea valorii efective stabilita prin masurare cu valoarea prescrisa in documentatia tehnica a produsului.

1. Rigla gradata (figura 1) se utilizeaza la masurarea finala a lungimilor, precum si la operatii e trasare.

Din punct de vedere constructiv, riglele gradate pot fi: rigide(fig 1,a) si flexibile (fig 1,b).

Fig 1. rigle gradate: a-rigida; 1-fata frontala; 2-fata de masurare; 4-fata gradata; 5-scara gradata; b-flexibila; L-lungimea gradata.

2. Sublerul este un instrument de masura cu scara gradata si cu vernier. Cu a jutorul vernierului se citesc dimensiunile masurate cu precizii de : 0.1; 0.05; 0.02 mm.

Vernierul este o scara ajutatoare executata pe cursorul sublerului, acesta putandu-se deplasa in fata riglei gradate. Rigla este gradat in mm, iar vernierul este gradat in functie de precizia de masurare a sublerului. In figura 2 este reprezentat vernierul sublerului cu precizia de 0.1 mm. Citirea dimensiunii masurate cu sublerul se face astfel: la numarul de milimetrii de pe rigla gradata depasiti de reperul 0 de pe vernier se adauga o fractiune care se stabileste in felul urmator. Se observa a cata dviziune de pe vernier se aliniaza cu una de pe rigla sublerului si se inmulteste cu precizia de masurare a sublerului. Gradarea vernierului este facuta astfel incat sa usureze citirea fractiunii de milimetrii indicata de vernier.

32.4mm

fig 2 Verniere:

a – de 0.1; b – de 0.05; c – de 0.02 mm.

Dupa destinatie, sublerele sunt de mai multe feluri: sublere de exterior si de interior, sublere de adancime, sublere de trasare si sublere pentru roti dintate.

Sublerul de exterior si interior (fig 3), asa cum arata si denumirea, este utilizat la masurarea dimensiunilor exterioare si a celor interioare. Unele tipuri de sublere au in plus o tija pentru masurarea adancimii. La masurarile interioare se adauga la dimensiunea citita pe subler valoarea dimensiunii A (marimea ciocurilor sublerului). Valoarea dimensiunii A este data in functie de limita superioara de masurare L a sublerului. La sublerele de fabricatie mai recenta (fig 4)pentru masurarea interioarelor nu mai este necesar a se afauga marimea ciocurilir intrucat limita inferioara de masurare este 0.

Fig 3. Subler de exterior si interior

1 – rigla gradata; 2 – ciocuri solodare cu rigla; 3 – cursor; 4 – ciocuri solidare cu cursorul; 5 – vernier; 6 – surub de fixare a cursorului; 7 – dispozitiv de avans fin; 8 – surub de fixare; 9 – surub de avans fin; 10 – piulita.

Fig 4. Subler de exterior si interior

Sublerul de adancime (fig 5) se utilizeaza la masurarea adancimii canalelor, gaurilor infundate, pragurilor, etc. Precizia de masurare a sublerelor de adancime este de 0.1;0.05; 0.02 mm.

Sublerul de trasare (fig 6) este utilizat la lucrari de trasare si de masurare a inaltimilor. Varful de trasare este econfectionat dintr-un material dur. In vederea trasarii sau masurarii, pe masa de trasare se aseaza atat piesa cat si talpa de baza a sublerului, se regleaza apoi varful de trasare la inaltimea dorita, inaltime ce se citeste pe subler, se aduce varful in caontact cu suprafata piesei si se deplaseaza sublerul paralel cu piesa pe masa de ptrasare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Aparatelor de Masurat si Verificat Lungimi.doc