Descrierea Constructiei si Rolul Functional al Masinii de Frezat

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Descrierea Constructiei si Rolul Functional al Masinii de Frezat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

1.1 Generalităţi

Maşina de frezat prezintă un grad mare de universabilitate datorită numărului mare de procedee de prelucrare prin aşchiere de bază pe care le poate dezvolta:

- găurire;

- alezare;

- strunjire;

- frezare.

Ca urmare sunt destinate prelucrării pieselor de complexitate şi precizie ridicată, care în general necesită realizare mai multor operaţii la o singură fixare a piesei.

Maşinile de frezat sunt maşini-unelte de mare productivitate, datorită regimurilor de aşchiere intensive care se pot utiliza.

La operaţiile de frezare secţiunea aşchiei nu este constantă în timpul prelucrării, determinând variaţia permanentă a forţei de aşchiere şi ca urmare procesul de prelucrare este însoţi de vibraţii permanente. Această particularitate a operaţiilor de frezare impune o supradimensionare a subansamblelor maşinii şi montare unui volant, pe arborele principal.

Pe maşinile de frezat se pot prelucra suprafeţe plane (orizontale, verticale, înclinate) şi suprafeţe de formă complexă. În figura 1 sunt prezentate o parte din multiplele posibilităţi tehnologice ale maşini de frezat.

La maşinile de frezat mişcarea principală este executată de către sculă şi este o mişcare de rotaţie. Mişcările de avans sunt executate, la majoritatea maşinilor de frezat, fie de către piesă fie de către sculă şi sunt mişcări de translaţie (în cazuri mai rare mişcarea de avans poate fi o mişcare de rotaţie).

Maşinile de frezat se pot clasifica după mai multe criterii; dintre acestea se prezintă câteva în cele ce urmează:

- după destinaţie pot fii:

- maşini de frezat universale.

- maşini de frezat specializate:

- maşini de frezat prin copiere;

- maşini de frezat canale de pană;

- maşini de frezat caneluri;

- dupa poziţia arborelui pot fi:

- maşini de frezat cu arbore orizontal;

- maşini de frezat cu arbore vertical.

La maşini de frezat universale cu destinaţie generală sau pentru sculării, reglarea parametrilor regimului de aşchiere (viteza principală de aşchiere şi viteaz de avans) se face în majoritatea cazurilor prin variatoare mecanice de turaţii în trepte. Dacă se doreşte echiparea maşinii cu echipamente de comandă numerică, atunci se vor utiliza motoare electrice cu turaţie reglabilă, simplificându-se structura mecanică a lanţurilor şi mărind rigiditatea maşinii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Descrierea Constructiei si Rolul Functional al Masinii de Frezat.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ TIMIŞOARA Facultatea de Mecanică