Generatorul de Curent Continuu

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Generatorul de Curent Continuu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 34 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ilie Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Argument 2
Generatoare de curent continuu si alternative 3
Caracteristicile generatoarelor 4
Constructia alternatoarelor 5
Diferte scheme de conectare a excitatiei alternatoarelor 7
Tipuri de alternatoare 8
Alternatoare de tip 1111 11
Prescriptii tehnice pentru exploatarea si intretinerea alternatoarelor 13
Curent alternative alternator 15
Incarcarea cu alternator 16
Scheme alternator 22
Bibliografie 33
Norme de protectia muncii si P.S.I la alternator 34

Extras din document

Argument

Personal, consider ca alternatorul este cel mai important dispozitiv al unei masini. Am ales generatorul de curent alternativ , deoarece fara el functionarea unui vehicul nu ar fi completa. El este singurul mecanism care transforma energia mecanica in curent electric si care face posibila functionarea unui vehicul pe o perioada nelimitata de timp,deoarece el poate produce energie electrica atat timp cat motorul este pornit indiferent de turatia acestuia.

Deosebirea dintre alternator si dinam este aceea ca, in timpul functionari unui motor in gol dinamul nu produce curent alternativ continuu,ceea ce reprezinta un mare dezavantaj pe cand alternatorul poate produce curent alternativ.

In concluzie alternatorul este un mecanism important in functionarea unui vehicul ceea ce reprezinta si un avantaj.

Generatorul de curent alternativ sau alternatorul

GENERATOARE DE CURENT CONTINUU SI ALTERNATIV

Coeficientul de utilizare a materialelor (definit ca raportul dintre puterea utila si greutatea) al unui dinam este de 2-3 ori mai mic ca al alternatoarelor. Constructiv, s-a ajuns la cele mai simple si perfectionante dinamuri. Tensiunea de lucru a crescut de la 6v la 12v si 24v, iar curentul maxim pana la 90A, peste care apar dificultati de comutatie. Dublarea nr de rulmenti a permis cresterea turatiei pana la 8000-10000 rot/min, peste care nu se poate trece din cauza fenomenelor de comutatie si a fortelor centrifuge care arunca lamele de colector si conductoarele din crestaturile rotorului. Puterea nominala se obtine de la turatii mari de circa 1 500 – 2 500rot/min, cu un curent de excitatie care ajunge la 3 – 4 A. Cresterea curentului de excitatie la valori peste 4 – 5 A este limitata de regulatoarele de tensiune si de curent de tip electromagnetic (vibrator), cu contacte prin care trece curentul de excitatie. Noile dispozitive cu tranzistoare sint mai avantajoase dar sunt inca scumpe

Colectorul generatoarelor de curent continuu nu permite o incalzire mai mare de 150 – 180 C, iar durata lui de functionare fara intretinere este de circa 50 000 -75 000 km parcursi de automobil.

Alternatoarele sunt mai avantajoase. Desi cunoscute de mult timp, ele nu au fost generalizate decat la aparitia redresoarelor moderne, a diodelor cu germaniu si siliciu, caracterizate prin putere mare, greutate si volum mic, ceea ce a permis montarea lor pe automobile La turatie minima, corespunzatoare mersului in gol al motorului, puterea utila atinge ¼ din puterea nominala, ceea ce asigura reincarcarea bateriei de acumulatoare la orice regim de lucru al motorului. Turatia maxima poate fi de circa 3 – 3 ori mai mare decat cea a motoarelor moderne, nefiind limitata de comutatie sau colector, astfel ca alternatoarele ating turatia de 12 000 – 15 000 rot/min. Domeniul turatiei in care se obtine puterea nominala este de 2/3 din cea maxima (intre 5 000 si 15 000 rot/min) Durata de functionare fara intretinere este limitata umai de durate rulmentilor, ajungant pana la 150 000 – 300 000 km parcursi de automobil. Se reduce si capacitatea baterieide acumulatoare, pentru ca posibilitatile de reicarcare imediata si in orice conditii sint inbunatatite foarte mult.

Utilizarea alternatoarelor trifazate (mai mici cu 30 – 40% decat cele monofazate) necesita un numar de sase elemente redresoare.Odata cu ieftinirea redresoarelor aceste generatoare se generalizeaza la majoritate tipurilor de automobile In plus, la alternatoare, protectia contra curentilor de scurt circuit sau de supra sarcina se realizeaza automat prin saturatie alectromagnetica a masinii, fapt pt care nu este necesar regulatorul de curent, astfel incat redresoarele sunt protejate de pericolul suprasarcinilor. Constructia alternatoarelor este simpla, robusta si durabila.

Utilizarea redresoarelor intre alternatorsi baterie de acumulatoare inlatura si necesitatea folosirii conjuctorului-disjuctor. Bateria de acumulatoare nu se poate descarca pe generator prin redresor, i loc de trei relee se utiliziaza numai regulatorul de tensiune. Curentul principal nu trece prin perii colectoare, fiinca infasurarea indusului este montata pe stator. Dispunerea infasurariide excitatie pe rotor usureaza constructia inelelor colectoare care devine mai simplasi mai robusta(nu ca colectorul dinamului), pentru ca curentii de excitatie sint mici, de maximum10% din curentul nominal. Dispunerea periilor radial pe inele colectoare ale infasurarii rotorice de excitatie face ca alternatorul sa mearga in ambele sensuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Generatorul de Curent Continuu.doc