Generatorul Electric

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Generatorul Electric.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: TEODORESCU SORIN

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Capitolul I: Generalitati pag 4
Capitolul II: Rolul , compunerea si functionarea generatoarelor pag 8
Capitolul III: Caracteristicile generatoarelor pag 10
Capitolul IV: Tipuri de generatoare pag 12
IV.1. Generatorul de tip G 211 pag 12
Capitolul V: Montarea si antrenarea generatoarelor pag 15
Capitolul VI: Prescriptii tehnice pentru exploatarea si intretinerea generatoarelor de curent pag 17
Norme de protectie a muncii in ateliere de reparatii pag 21
Bibliografie pag 23

Extras din document

GENERALITATI

La noile constructii de automobile, ca urmarea cresterii puteri receptoarelor si consumatorilor introdusi, a pornirilor si opririrol dese in circulaia intensa din orase, a rezultat po de o parte necesitatea incarcarii bateriilor la turatii de mers in gol ale motoarelor, iar pe de alta parte necesita cresterii limitei turatiei maxime a generatoarelor (ca urmare a cresterii raportului de transmisie de la motor la generator), cerinte carora dinamurile nu le mai pot face fata.

Din aceste cauze, ele au inceput sa fie inlocuite in scara tot mai larga cu altenatoare. Alternatoarele pentru automobile sunt generatoare sincrone prevazute cu redresoare statice, care folosesc de obicei diode de siliciu, si ca urmare nu mai necesita colectoare cu lamele ca in cazul dinamurilor. Ele au rolul de a alimenta cu curent electric consumatorii (receptoarele) si de a incarca bateria de acumulatoare.

Generatorul de curent alternativ functioneaza ca o masina electrica, sincrona, debitand curent alternativ, care este redresat in curent continuu printr-o punte redresoare cu siliciu.

Avantajele multiple l-au impus fata de dinam prin volum si masa redusa, constructie simplificata, robustete ridicata, iar datorita functiei redresoare(curentul neputand circula decat intr-un singur sens) nu necesita decat releu de tensiune fiind eliminate conjunctorul, disjunctorul (limitatorul de curent :reglarea intensitatii afectandu-se prin saturatia electromacnectica a alternatorului).

De asemenea datorita caracteristicii sale, incarca bateria de acumulatoare la turatii de relantii a motorului si deci este posibila utilizarea unei baterii de capacitate mai mica.

- Constructia alternatoarelor

In general, alternatoarele pt automobile se construiesc cu indusul in stator si inductorul in rotor.

- Statorul (indusul)

Este construit din tole otel electrotehnic ansamblate in crestaturile caruia se gaseste infasurate trifatata din sarma de cupru emailata, legata in stea; capetele infasuraturii indusului sunt legate la bornele punctii de redresare – fiecare la cate o pereche de diode iar capetele legaturilor comune ale celor trei infasuraturi se leaga la borna c.

Statorul se monteaza intre cele doua scuturi din utilaje de aluminiu , formand un ansamblu de suport pentru fixarea pe motor.

Puntea de redresare montana in locasul de scut este formata din doua suporturi prevazute cu cate trei diode presate, pozitive si negative. Toate diodele pozitive sunt legate la o borna+ D izolata de masa si de diametru mai mare, iar cele negative sunt conectate la borna –D ce constituie borna de masa.

Puntea este protejata de un capac din material plastic. Intre bornele acestea este montat condensatorul pentru imbunatatirea liniaritatii curentului redresat. Tot pe stator este montat si suportul portperii, cu periile pentru transmiterea curentului de excitatie la inelele colectoare.

Tensiunile fiind starnadizate, trecre trebuie sa se faca de la 14Vla 7V ceea ce, insa, maodifica turatiile de mers in gol si cea nominala, cea maxima putand ramane aceeasi Astfel, un alternator modern, montatin ste, debiteaza 35A la tensiune de 14V, cu turatia de mers in gol de 1 000 rot/min si montat in triunghi debiteaza 50Ala tensiune de 7V, cu turatia de mers in gol de 900 rot/min

Fisiere in arhiva (1):

  • Generatorul Electric.doc