Cuprins
Argument pag.2
CAP 1 Utilaje si instalatii de ridicat pag.3
1.1 Consideratii generale pag.3
1.2 Cricuri pag.3
1.3 Macarale pentru ridicat si transportat agregatele automobilului pag.6
1.4 Elevatoare pag.8
CAP 2 Instalatii pentru spalarea si gresarea
automobilelor pag. 11
2.1 Consideratii generale pag. 11
2.2 Instalatii pentru spalarea automobilelor pag. 11
2.3Instalatii pentru gresarea automobilelor cu unsori consistente pag.16
CAP 3. Aparate pentru controlul geometrie rotilor
de directie pag. 20
3.1 Considerati generale pag. 20
3.2 Echilibrarea rotilor pag. 21
Bibliografie pag.26
Extras din document
Argument
Lucrarea de fata isi propune sa abordeze o serie de aspecte concrete privind instalatiile si utilajele folosite in atelierele de reparatii auto .
Prin caracterul ei aplicativ , lucrarea se constituie ca o completare a cunostintelor dobindite la orele de curs .
O buna reparatie se stie ca nu poate fi realizata fara o dotare corespunzatoare a atelierului respectiv a locului de munca cu scule , utilaje si dispozitive specifice . Acest lucru a dus inevitabil la creerea unui curent de cercetare in domeniul instalatiilor si utilajelor specifice inretinerii si repararii auto .Pe plan mondial exista o preocupare continua pentru crearea de instalatii si utilaje pentru repararea si intretinerea autoturismelor care sa duca la crestere calitatii interventiilor cit si a productivitatii muncii in atelierele specifice.
Utilajele specifice repararii automobilelor devin din ce in ce mai sofisticate cu caracteristici specifice mai bune , utilajele devin mai performante lucru ce duce la marirea productivitatii si nu in ultimul rind asigurind o protectie marita a operatorului .
Este important ca absolventul viitor tinichigiu – vopsitor sa cunoasca instalatiile si utilajele specifice unui atelier de reparatii auto , precum si materialele utilizate in acest scop in vederea desfasurarii activitatilor specifice in conformitate cu specificatiile producatorilor .
CAP 1 Utilaje de ridicat utilizate in atelierele de reparatii auto
1.1 Consideratii generale
Utilajele si instalatiile de ridicat au scopul de a pregati si pozitiona automobilul in vederea diverselor interventi asupra lui cit si manipularea diverselor componente ale acestuia demontate in procesul tehnologic de reparare .
In afara utilajelor de ridicat si tansport clasice ( poduri rulante , electropalane , electrocare etc ) in unitati auto se folosesc aparate si utilaje adaptate conditiilor specifice de lucru , dintre care cele mai des folosite sunt cricurile si macaralele pentru ridicat si transportat agregatele automobilului (elevatoarele pentru automobile , transportoarele cu banda )
1.2 Cricuri
In unitatile de intretinere si reparatii auto, cele mai raspandite sunt cricurile hidraulice. Ele se executa intr-o gana variata de tipuri , pentru sarcini de ridicare 500 – 15000 daN si inaltimi de ridicare de
200 – 850 mmm .
Cricurile pot fi simple sau rulante (montate pe roti permitind transportul pe distante mici a sarcinilor ridicate ) .
Cricul hidraulic simplu ( fig.1 ) se compune in principal de corpul 1 , pompa hidraulica ; formata din cilindrul 9 , pistonul 11 si pirghia de actionare 12 cu prelungitorul 13 ; mecanismul de ridicare compus din cilindrul 2 si pistonul 3 cu garnitura de etansare 7 .
Preview document
Conținut arhivă zip
- Instalatii si Utilaje pentru Atelierele de Reparatii Auto.doc