Mecanismul de Distributie

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Mecanismul de Distributie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabriela Lichiardopol

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domenii: Mecanica, Transporturi

Extras din document

Mecanismul de distributie este un ansamblu de piese care asigura umplerea cilindrilor, intr-o anumita ordine cu amestec carburant sau aer proaspat si evacuarea gazelor arse.

CAPITOLUL II

Tipurile mecanismului de distributie prin supape

Dupa tipul motorului, distributia poate fi pentru motoare in patru si doi timpi. Motoarele in patru timpi utilizeaza mecanismul de distributie cu supape. Cele in doi timpi, in general, nu au supape, ci ferestre in cilindri, care sunt deschise si inchise prin deplasarea pistonului de o forma speciala (cu deflector)-este asa-zisa distributie prin lumini.

Unele motoare in doi timpi, in special cele cu aprindere prin compresie au numai supape de admisie sau numai de evacuare.

Dupa pozitia supapelor, motoarele in patru timpi pot avea mecanisme de distributie cu:

-supape laterale la care supapele sunt plasate in blocul motor;sistemul nu se mai foloseste avand multiple dezavantaje;

-supape in cap unde supapele sunt montate in chiulasa deasupra pistonului ;

-mixt(Rover), supapele fiind montate in bloc si in chiulasa.

Arborele cu came se monteaza in carter sau pe chiulasa.De aceea, distributia din acest punct de vedere este:

-cu arbore cu came in carter-cel mai raspandit(motoarele D 795-05,D 2156 HMN 8,ARO-240,DACIA etc.);

-cu arbore cu came montat pe chiulasa,supapele fiind comandate prin culbutori(Lada 1200, Lada 1500, Fiat 1600, Mercedes-Benz, etc.).La acest sistem, supapele sunt asezate inclinat, ceea ce micsoreaza uzura capetelor lor, iar la tipurile la care se folosesc culbutori cu role se micsoreaza mult uzura; arborele cu came este antrenat de arborele cotit printr-un lant dublu, cu intinzator ;

-cu arbore cu came pe chiulasa, ce comanda direct supapele(prin traversa sau langheta), sistem simplu dar care necesita o buna etansare a contactului supapa-ghid pentru a evita patrunderea uleiului in camera de ardere(deci consum marit, cocsare de segmenti, gomarea supapelor, sau ancrasarea bujiilor).

La PMI exista un moment in care supapele de admisie si evacuare sunt deschise, cu acelasi unghi, numit incrucisarea(suprapunerea) supapelor. Efectele acestui fenomen are urmari pozitive ca : imbunatatirea umplerii camerei de ardere, racirea zonelor calde, atenarea efectului detonatiilor, scaderea cnsumului de combustibil, cresterea puterii motorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanismul de Distributie.doc