Mecanismul de Ridicare a unui Pod Rulant

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Mecanismul de Ridicare a unui Pod Rulant.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Claudiu Costea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Mecanica, Automatica

Cuprins

1. Tema de proiectare
2. Regimul de funcţionare al instalaţiilor de ridicat
3. Proiectarea mecanismelor de ridicare
3.1. Proiectarea elementelor mecanice, componente ale schemelor cinematice
3.2. Calcule de alegere şi modificare a elementelor de acţionare

Extras din document

1. Tema de proiectare

Prin tema de proiectare se înţelege ansamblul de date şi condiţii, care se cer a fi îndeplinite de acţionarea ce trebuie proiectată. Tema de proiectare se stabileşte de proiectant în concordanţă cu cerinţele impuse de beneficiar, pe baza procesului tehnologic de producţie ce trebuie executat.

Pentru stabilirea teme de proiectare a unei instalaţii este necesar a fi efectuat în prealabil un studiu tehnico-economic (STE), avându-se în vedere pe cât posibil toate aspectele legate de procesul tehnologic de producţie, condiţiile de funcţionare, parametrii funcţionali şi regimul de lucru, locul de amplasare, etc Amploarea STE depinde de valoarea investiţiei, de natura proiectului, etc În urma acestui studiu, din analiza variantelor posibile, se alege acea soluţie, care corespunde cel mai bine tehnic şi economic procesului de producţie şi această soluţie este dezvoltată sub forma proiectului de execuţie.

Să se proiecteze mecanismul de ridicare a unui pod rulant al cărui sistem de acţionare conţine un motor de asincron trifazat cu rotorul bobinat având următoarele caracteristici:

Tensiunea nominală:

Frecvenţa nominală:

Durata relativă de funcţionare:

Masa utilă de ridicat:

Înălţimea de ridicare:

Viteza de ridicare:

2. Regimul de funcţionare al instalaţiilor de ridicat

Modul cum lucrează maşinile electrice din punct de vedere al încărcării este foarte variat şi modurile de lucru reale se încadrează în moduri de lucru standardizate tipice, pentru că la fabricarea maşinilor se ţine seama de acest lucru; de aceea se standardizează acest mod de lucru sub forma: serviciul tip de funcţionare.

Serviciul de funcţionare exprimă modul de succesiuni, durata de menţinere a regimurilor de funcţionare.

Regimul de funcţionare reprezintă ansamblul relaţiilor elastice şi mecanice care definesc funcţionarea la un moment dat.

Din tabelul 1.1 am ales clasa de utilizare

Starea de încărcare precizează măsura în care mecanismul este supus unor solicitări mici, medii sau maxime. Astfel, din tabelul 1.2 am ales ca fiind starea de încărcare.

Din tabelul 1.3 am ales regimul de funcţionare:

3. Proiectarea mecanismelor de ridicare

În urma stabilirii temei de proiectare, a studiului tehnico – economic efectuat şi după ce proiectantul, de comun acord cu beneficiarul s-a fixat asupra uneia dintre soluţii, se trece la rezolvarea temei, prin întocmirea documentaţiei tehnice sub forma unui proiect de execuţie.

Proiectarea sistemului electromecanic de acţionare al unei instalaţii de ridicat cuprinde în primul rând partea de alegere a schemei cinematice şi electrice, dimensionarea şi alegerea elementelor componente principale ale acestor scheme precum şi calculul de dimensionare, alegere şi verificare a puterii motoarelor electrice de acţionare.

Din condiţiile impuse diferitelor mecanisme de procesul tehnologic de producţie privind pornirea, frânarea, modificarea şi reglarea vitezei, regimul de funcţionare şi parametrii nominali ai instalatiei de ridicat, rezultă posibilitatea de alegere a unei soluţii corespunzătoare din punct de vedere al schemei cinematice şi electrice, al sistemelor de comandă, protecţie şi semnalizare, soluţie care să respecte prescripţiile normativelor de stat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mecanismul de Ridicare a unui Pod Rulant.DOC