Mijloace pentru Masurarea Marimilor Geometrice - Lungimi

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Mijloace pentru Masurarea Marimilor Geometrice - Lungimi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Argument

Reflectarea realitatii si a activitatii umane, a structurii materiale si a legilor in modul de intelegere si de gandire se face cu ajutor unor elemente comune care se pot stabili intre diferite categorii de obiecte sau fenomene. Pe baza lor se creeaza calitati ce pot fi exprimate mai precis prin intermediul marimilor fizice corespunzatoare care pot fi de exemplu: greutatea, temperatura, masa, intesitatea curentului, temperatura termodinamica sau intensitatea luminoasa.

Caracteristica prin care se pot exprima variatiile precum si modulul( nr sau intensitatea unei marimi fizice) se numeste valoare. Aceasta valoare se poate stabili prin intermediul unei relatii de raportare la o marime recunoscuta pentru acea caracteristica, rezultand in acest fel o exprimare numerica care asigura aspectul cantitativ al fenomenului sau a marimii fizice.

Procesul de masurare este un proces al cunoasterii si necesita reprezentarea sub forma numerica a valorii marimilor fizice, iar operatia practica, experimentala, prin care o marime fizica capata o forma numerica se numeste operatie de masurare.

Operatia de masurare a unei marimi fizice consta defapt in compararea marimii date cu o alta marime de aceeasi natura, luata in mod conventional ca unitate de masura.

Raportul dintre marimea de masurat (M) si unitatea de masura (m) este o expresie numerica care se numeste valoarea marimii (V) V= M/m

Reiese deci ca marimea masurata (M) este egala cu produsul dintre unitatea de masura (m) si valoarea sa numerica (V). M=m x V

Lucrarea prezinta mijloacele pentru masurarea marimilor geometrice (a lungimilor).

Capitolul 1

Mijloace pentru masurarea lungimilor

Masurile terminale pentru lungimi sunt masuri ale caror valori reprezinta distanta dintre suprafetele terminale perpendiculare pe axa de masurare. Aceste suprafete se numeste suprafete de masurare.

Grupa masurarilor terminale cuprinde:

- lame plan-paralele

- cale plan-paralele

- calibre

- lere pentru grosimi

- sfere

Lamele plan-paralele sunt lame confectionate din sticla optica, folosite pentru verificarea planitatii suprafetelor prelucrate prin lepuire (cale paralele, calibre); au forma cilindrica, iar cele doua baze sunt perfect plane si paralele. Sunt pastrate in truse, iar pentru verificare se pot folosi una sau mai multe lame plan-paralele.

Calele plan-paralele sunt folosite atat pentru conservarea si transmiterea unitatii de masura a lungimii, cat si pentru verificarea si reglarea instrumentelor de masurare. Au forma paralelipipedica, cu doua suprafete de masurare, plane si paralele, cu finisare foarte buna. Se confectioneaza din otel, carburi metalice ce contin wolfram sau materiale ceramice, cu coeficient de dilatare termica liniara mica la temperaturi cuprinse intre 10 si 30°C, si duritate de 65HRC(unitati Rockwell). Suprafetele de masurare au o rugozitate de 0,012 mm. Materialul nu este magnetic. Elementele caracteristice ale unei cale plan-paralele sunt prezentate in fig. 1.1

Fisiere in arhiva (1):

  • Mijloace pentru Masurarea Marimilor Geometrice - Lungimi.doc