Noțiuni fundamentale ale roților dințate

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3595
Mărime: 16.26KB (arhivat)
Publicat de: Cosmin Dima
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1.Caracteristici

Cele mai utilizate transmisii mecanice folosite în constructia de mașini pentru transmiterea uniformă a mișcării, sînt mecanismele cu roți dințate – angrenajele.

Angrenajul este un mecanism format cel puțin dintr-o pereche de elemente profilate, sau danturate numite roți dințate. În procesul angrenarii, două roți dințate își transmit reciproc mișcarea prin acțiunea dinților aflați scuccesiv în contact.

Larga răspundere a angrenajelor este justificată în primul rînd de capacitatea de realizare a unui raport de transmitere constant (i = constant.), de posibilitatea realizării unei game foarte largi de rapoarte de transmisie cuviteze și puteri dintre cele mai diferite, siguranța în exploatare, randament ridicat, gabarit relativ resus și durata de funcționare îndelungata.

Direcția de transmitere a mișcării poate fii orientată în diferite moduri prin intermediul transmisiei cu riți dințate, avînd axele de rotație dispuse oricum în plan sau în spațiu.

Construcția și controlul roților dințate necesită utilaje, scule și instrumente speciale. Deși prelucrate la un grad de precizie ridicat, în funcționare, angrenajele produc zgomot caracteristic. Intensitatea zgomotului crește cu viteza periferică a roților dințate și ridică problema prelucrării sonore a mediului industrial în special, dar a mediului în general.

Diminuarea zgomotului și creșterea capacității portante la aceleași dimensiuni ale angrenajului, constituie principalele preocupări în direcția perfecționarii transmiisilor cu roți dințate.

Mecanismele cu angrenaje se folosesc pentru a transmite miscarii de la viteze dintre cele mai reduse (mecanismele aparatelor de tip ceasornic), pînă la viteze de 150 m.s-1, avînd dimensiunile de fabricație de la fracțiuni de milimetri, pîna la coroane dințate cu diametrul de 10....12 m, uneori chiar mai mult. De asemenea, domeniul puterilor de transmisie prin angrenaje este foarte larg, de la 0.0001 kW la 10 000 kW.

2)Forme constructive de bază, Principalele criterii de deosebire a tipurilor de angrenaje reprezentative sunt: poziția relativă a arborilor, axa longitudinală a dintilor, forma profilului dintilor, forma suprafeței de referință a danturii.

Transmiterea miscării și a puterii se poate face între arbori paraleli – angrenaje paralele. În acest caz, roțile dințate au forma cilindrică cu dantura în exterior sau în interior, iar dinții pot avea axa longitudinală paralelă cu axele de rotație ale roților, înclinată, în V, în W, în Z sau chiar axa curbă.

Transmiterea mișcarii între arbori concurenți se realizează cu angrenaje conice, compuse din roți danturate pe suprafețe conice, iar dintii pot avea suprafața longitudinală dreaptă sau curbă, ca și în cazurile precedente.

Angrenajele cu arbori neconcurenți (care se intersectează în spațiu) folosesc roți elicoidale, danturate pe suprafețe cilindrice, conice, angrenaj cu cremalieră. Alte forme geometrice se folosesc mai puțin frecvent.

Materiale. Roțile dințate se pot construi dintr-o gamă foarte largă de materiale metalice și nemetalice. Alegerea rațională a sortimentului de material, trebuie să aiba în vedere sarcinile ce se transmit prin dantură, durata totală de funcționare a angrenajului, viteza și precizia sa, caracteristicile de rezistență ale materialelor și alte condiți suplimentare specifice ce se pot impune anumitor angrenaje (conductivitate termică, electrică, magnetică, rezistență la temperatură, dar si coroziune etc.).

Principalele grup de materiale care sadisfac cerințele de bază ale roților dințate sînt: oțelurile, fontele cenușii, alte compoziții metalice (alama, bronzul etc.) și anumite materiale nemetalice, textolit, poliamidă etc.

Dintre oțeluri, mai fregvent utilizate sunt urmatoarele grupe: oțel carbon de calitate pentru cementare și îmbunătățire (STAS 880-80) ; oțeluri aliate pentru construcția de mașini (STAS 791-80) ; oțel carbon turnat în piese (STAS 600-74) ; oțel aliat turnat în piese (STAS 1773-76).

Oțelurile și fontele se utilizează în special pentru construcția roților dințate greu solicitate, cu o bună rezistență la oboseală, atît în secțiunea bazei danturii solicitată la încovoiere ciclică, căt și în straturile superficiale ale flancurilor active solicitate la presiunea de contact în condițiile frecarii asociate de rostogolire cu alunecare variabilă.

Dintre materialele metalice neferoase, cele mai utilizate sunt bronzurile.Acestea se pot prelucra precis cu multă usurință și în plus sunt antimagnetice. Cuplul de materiale oțel-bronz realizează o buna comportare la uzare și randament superior, de exemplu în cazul angrenajelor melc-roată melcată.

În scopul îmbunătățirii eficienței economice a angrenajelor, a reduceri zgomotului și vibrațiilor, în ultimul se extinde tot mai mult utilizarea materialelor nemetalice, ca: bachelita, textolitul, lingofolul, poliamide, policarbonații și alte sortimente de materiale plastice. Materialele plastice sînt sensibile la umiditate și au funcționarea limitată la temperaturi care nu depașesc 100 C. Rezultatele bune în funcționare s-au obținut folosind cuplul oțel-material plastic.

Preview document

Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 1
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 2
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 3
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 4
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 5
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 6
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 7
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 8
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 9
Noțiuni fundamentale ale roților dințate - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Notiuni Fundamentale ale Rotilor Dintate.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unui proces tehnologic pentru produsul cep cu flanșă

OL50 face parte din norma STAS 500/ 1,2-80 Compoxiţie chimică: C= maxim 0,3 Mn = maxim 0,85 Si = maxim 0,4 Recomandări de utilizare: elemente...

Tehnologii de Fabricație în Construcția de Mașini

1. Stabilirea tipului de semifabricat OLC15- laminat la cald Compoziţia chimică a oţelului este:C-0,12-0,18%,Mn-0,35-0,65%,S- max 0,045,P-max....

Proiectarea unei roți dințate

Introducere Rolul acestui proiect este acela de a elabora concret tehnologia de fabricare a unei roti dintate. Pentru realizarea proiectului se...

Tehnologia execuție a reperului roată dințată

CAP I TEHNOLOGIA DE EXECUŢIE A REPERULUI „ROATĂ DINŢATĂ " 1.1.Analiza constructiv funcţională a piesei de executat Tehnologia de fabricaţie a...

Proiect TCM - roată dințată

1 Analiza constructiv tehnologică a piesei de prelucrat Piesa de prelucrat este - roată dinţată şi face parte din clasa de piese „roţi dinţate”....

Determinarea Forței de Deformare la Obținerea Profilelor prin Lovire Intermitentă

Introducere Obiectivele cercetărilor: - Se urmăreşte determinarea dependenţei forţei de deformare a materialului la obţinerea unui profil metric...

Precizia de prelucrare în cazul operației de rectificare a roților dințate

Roțile dințate servesc la transmiterea mișcărilor de rotație sau translație la puteri mai mari sau mai mici. Ca urmare, angrenajul a fost, este și...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Angrenaje

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1. TIPURI DE ANGRENAJE 1.1.1. TIPURI DE ANGRENAJE UZUALE Transmisia prin roţi dinţate, denumită şi angrenaj, este...

Curs asamblări

Asamblările prin pene longitudinale sunt asamblări demontabile de tip arbore – butuc, destinate transmiterii unei mişcări de rotaţie şi a unui...

Ai nevoie de altceva?