Omologarea si Acreditarea ISCIR a Cazanelor de Apa Calda

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Omologarea si Acreditarea ISCIR a Cazanelor de Apa Calda.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: CONF. DR. ING. VIOREL GOANTA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Cuprins

Tema lucrarii 2
Capitolul I Legislatie. Metodologie de lucru. Studiu de caz
Scopul masuratorilor. Legislatie 4
Capitolul II Prezentarea standului si a aparatelor de masura 6
Capitolul III Verificari si incercari. Masuratori 8
Capitolul IV Inspectia periodica a cazanelor. Masurari simple
la fata locului pentru estimarea performantei
energetice 11
Bibliografie 15

Extras din document

CAPITOLUL I

Legislatie. Metodologie de lucru. Studiu de caz

Scopul masuratorilor. Legislatie

Optimizarea folosirii combustibililor impune omologarea, respectiv acreditarea ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat) numai a cazanelor de apa calda, care intrunesc conditiile unei functionari sigure, nepoluante si cu randament termic corespunzator combustibilului folosit. Aceste calitati ale cazanelor trebuie dovedite prin probe si masuratori care urmaresc, pe de o parte, stabilirea manevrabilitatii si sigurantei in functionare, iar pe de alta parte, comportarea din punct de vedere energetic si ecologic.

Pana la elaborarea si intrarea in vigoare a unor prescriptii tehnice referitoare la omologarea si acreditarea ISCIR a cazanelor de apa calda destinate instalatiilor de incalzire centrala, se folosesc P.T. C 10-82 ale ISCIR care au un caracter de recomandare. In capitolul 5 al acestei lucrari se precizeaza care prevederi raman valabile si care se vor adapta la P.T. C 31 ale ISCIR, subliniindu-se ca incercarile termotehnice se vor efectua numai pe standuri de incercare omologate, executate conform schemei de principiu prezentate in Anexa A a lucrarii mentionate in [1].

Trebuie subliniat ca, fiind elaborate cu peste 20 de ani in urma, prescriptiile tehnice ISCIR la care s-a facut referire sunt depasite in privinta aparaturii si metodelor de masurare recomandate, dar mai ales sunt foarte permisive si incomplete in ceea ce priveste protectia mediului. Astfel, daca pentru continutul de monoxid de carbon in gazele de ardere uscate se stabilesc niste valori foarte mari (CO < 1% la arderea hidrocarburilor), pentru celelalte noxe, ca de exemplu oxizii de azot NOx si de sulf SOx, continut de praf, etc. nu se fac nici un fel de precizari.

CAPITOLUL II

Prezentarea standului si a aparatelor de masura

Pe baza recomandarilor continute in prescriptiile tehnice ISCIR, in urma cu peste 10 ani, la Universitatea Politehnica din Timisoara, autorii prezentei lucrari au conceput si executat un stand pentru incercarea cazanelor mici de apa calda, care a fost an de an perfectionat si dotat cu aparatura moderna de masurare. Acest stand, impreuna cu aparatura de masura si colectivul de lucru, a fost autorizat de ISCIR Central Bucuresti (Autorizatia nr. 23/1994, reinnoita in 10.06.1996 sub nr. L2/341000). In Fig.1 se prezinta schema de principiu a standului pentru incercarea cazanelor de apa calda monoterme sau biterme, cu puteri termice pana la 50 kW, care functioneaza cu gaz natural, dar, cu o dotare minima (rezervor de combustibil lichid, cantar, etc.), poate servi si la incercarea cazanelor care functioneaza cu combustibil lichid sau solid.

Apa rece provenita de la reteaua oraseneasca este mai intai filtrata si apoi, prin jocul robinetelor, poate fi dirijata spre vasul de amestec, spre schimbatorul de caldura apa-apa (9) si, in cazul cazanelor biterme, spre schimbatorul de caldura (19) pentru producerea apei calde menajere. Debitul apei calde, recirculate prin intermediul vasului de amestec, se regleaza astfel incat diferenta Dtw dintre temperatura la tur tw1 si retur tw2 sa fie de circa 20 [K]. Masurarea debitului de apa care circula prin cazan se face cu ajutorul unei diafragme si se verifica cu debitmetrul cu ultrasunet.

Debitul apei reci introduse in vasul de amestec (care joaca rol si de vas de expansiune) se stabileste cu ajutorul rotametrului, iar debitul apei sanitare se masoara cu ajutorul unui contor de apa, cat si prin colectarea intr-un vas gradat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Omologarea si Acreditarea ISCIR a Cazanelor de Apa Calda.doc

Alte informatii

INSTITUTUL POLITEHNIC IASI FACULTATEA DE MECANICA