Oteluri de Scule

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Oteluri de Scule.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

In industria constructiei de masini, majoritatea pieselor executate sunt confectionate in proportie foarte mare (peste 70%) din oteluri de scule (aliate si rapide).

Pentru a putea raspunde conditiilor de lucru extreme de variate in care lucreaza otelurile de scule, acestea prezinta compozitii chimice diversificate, mergand de la oteluri carbon pana la oteluri inalt aliate, care contin in jor de 30% elemente de aliere.

Datorita acestui fapt, numarul marcilor otelurilor de scule, oferite pe plan mondial este foarte mare. In tara noastra sunt standardizate 30 de marci de otel, care, practice acopera toate situatiile intalnite in conditiile industrial. De regula, cele 30 de marci standardizate satisfac toate cerintele impuse de conditiile de lucru ale diverselor scule si pot fi produse de industrial noastra siderurgica cu garantiile corespunzatoare de calitate si fiabilitate.

1. Privire de ansamblu asupra proprietatilor de intrebuintare si tehnologice ale otelurilor pentru scule

Principalele proprietati de intrebuintare si tehnologice pe care trebuie sa le aiba sculele pentru prelucrare la rece sau la cald sunt urmatoarele:

-duritate la temperature de lucru- rezistenta metalului la uzura si la deformare sau fluaj sub tensiuni mecanice ridicate;

-rezistenta la uzura- este strans legata de duritate dar depinde si de alti factori: structura, natura si finetea constituientilor micrografici;

-tenacitate- proprietate complexa care integreaza duritatea si ductilitatea;

-aptitudinea la taiere- proprietatea sculei de a-si pastra integritatea la taiere;

-rezistenta la socuri mecanice- importanta in cazul sculelor pentru prelucrare prin lovire;

-durabilitatea;

-rezistenta la oboseala termica si insensibilitatea la socuri termice;

-nedeformabilitatea ssi insensibilitatea la fisurare in timpul calirii;

-aschiabilitate sau forjabilitate;

-aptitudinea la lustruire;

-rezistenta la coroziune sau oxidare.

2. Criterii de alegere a otelurilor pentru scule

Principalele trei criterii de baza pe care se fundamenteaza alegerea unui otel de scule sunt:

-proprietatile de intrebuintare ale sculei;

-usurinta de fabricare si tratare termica a sculei;

-pretul de revenire a sculei.

2.1 Proprietatile de intrebuintare depind in mod decisiv de:

-conditiile, modul de lucru si configuratia geometrica a sculei (natura si duritatea materialului, temperature efectiva de lucru, socurile sau presiunile suferite, coroziunea sau oxidarea produsa de mediul ambient, nivelul de uzura);

-grija acordata pentru respectarea regulilor de utilizare corecta a sculei ( functionarea corecta a masinilor utilizate, dimensionarea suficienta a sculelor, fixarea rigida, alinierea precisa si reglarea convenabila a jocului sculelor de presare, preincalzirea sculelor);

-cadenta de lucru a masinii si importanta piesei ce trebuie prelucrata cu scula respective;

-parametrii metalurgici propriu-zisi ( tratamentul termic aplicat, corectitudinea efectuarii tratamentului termic si nivelul cantitatival otelului utilizat).

2.2 Usurinta de fabricare a sculei

In majoritatea cazurilor, scula este confectionata prin prelucrarea otelului aflat in stare recoapta. Prelucrabilitatea otelului si starea suprafetei obtinuta prin prelucrare influenteaza costurile de fabricatie ale sculei.

2.3 Pretul de revenire

Acesta nu se limiteaza numai la costurile de procurare a otelurilor pentru scule ci inglobeaza si costurile necesare prelucrarii si aplicarii tratamentelor termice. In plus se tine seama si de performanta sculei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Oteluri de Scule.docx