Pompa Centrifuga

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Pompa Centrifuga.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Butnariu G

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

O pompă centrifugă antrenată la o turaţia n de un motor, poate funcţiona într-o instalaţie de pompare cu debite diferite şi înălţimi de pompare corespunzătoare, în funcţie de care se modifică şi puterea absorbită şi randamentul.

Înălţimea de pompare H reprezintă energia transmisă do pompă unităţii de greutate de lichid (1 newton) între intrare şi ieşire. Inălţimea de pompare. H se calculează ca diferenţă între sarcina hidrodinamică (energia unităţii de greutate) la ieşire şi sarcina hidrodinamică la intrare

ieie2i2ei2e2zzgppg2VVzgpg2Vzgpg2VHiHeH−+ρ−+−=⎟⎟⎠⎞⎜⎜⎝⎛+ρ+−⎟⎟⎠⎞⎜⎜⎝⎛+ρ+=−= (1)

Înălţimea de pompare depinde do debit iar curba H = H(Q) este caracteristica de sarcină a pompei sau caracteristica internă. Pentru pompa centrifugă ea are aspectul din figura 1.

Fig. 1 Fig. 2

Dacă se măsoară debitul Q, din el se deduc vitezele eAQVe= respectiv AiQVi=.

În cazul ariilor egale la intrare şi ieşire, Ve = Vi şi termenul cinetic din (1) lipseşte.

Se măsoară diferenţa de presiune între ieşire şi întrare (cu două manometre sau cu un manometru diferenţial) şi diferenţa de înălţime ze - zi.

Cu aceste valori din (1) se calculează H pentru un Q. Cele două valori determină un punct în planul {Q, H}.

Se modifică debitul şi se calculează H. In felul acesta se obţin mai multe puncte prin care se trasează curba caracteristică de sarcină.

Puterea hidraulică transmisă lichidului se calculează cu formula

gQHPhρ= (2)

Puterea mecanica P, necesară la arbore, este mai mare, trebuind să acopere atât puterea hidraulică P, cât şi pierderile.

Randamentul pompei este elhPP=η (3)

Randamentul depinde şi el de debit. Reprezentarea funcţiilor )Q(fP2=şi conduce la curba caracteristică a puterii, respectiv curba caracteristică a randamentului (fig. 1) )Q(3f=η

Dacă nu se poate măsura puterea mecanică atunci se măsoară puterea electrică Pel absorbită de motorul de antrenare (mai mare ca P cu pierderile din motor).

Raportul Ph/Pel reprezintă randamentul ansamblului motor + pompa şi este ega

Fisiere in arhiva (1):

  • Pompa Centrifuga.pdf