Pompe cu roti dintate

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Pompe cu roti dintate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Pompele cu roti dintate fac parte din grupa pompelor volumice ro-tative, care se deosebesc de turbopompele denumite ,,cu rotor", la care lichidul este pompat sub actiunea fortelor centri fuge (pompele centrifu-ge, pompe axiale, pompe elicoidale etc.).

In pompele rotative, pomparea se realizeaza datorita variatiei volumului descris de organele pompei in urrna rotirii acestora in masa lichidului care umple pompa. In timpul rotirii, rotorul pompei imparte volumul total al corpului pompei in dona parti: spatiul de aspiratie si eel de refulare.

Pompa rotativa este constituita din trei parti princi'pale: statorul, rotorul si orgariele de inchidere.

Rotorul este format din unul sau mai multe corpuri cu miscare de rotatie (disc, toba, cilindru plin etc.), dispuse con centric sau excentric in interiorul statorului.

Organele de inchidere sint formate din: palete, aripi, dinti de angrenare etc. si sint montate pc periferia rotorului. Caracteristica pentru aceste pompe este si izolarea ermetica, intre ele, a camerelor de refulare. si de aspiratie in timpul lucrului.

Pompele rotative pot fi: cu un rotor (pompa cu palete, pompa cu aripi, pompa cu pistoane radiale si rotor etc.), cu doua rotoare (pompele cu roti dintate, pompa cu suruburi, pompa cu cilindri rotitori etc.) sau cu mai multe rotoare.

In general, pompele cu angrenaje sint pompele rotative la care miscarea de rotatie a rotoarelor este realizata prin antrenarea unuia dintre arbori de la o sursa de putere exterioara pompei, iar angrenarea, intre ele, a organelor de inchidere prevazute pe periferia rotoarelor provoaca rotirea arborelui condus.

Pompele cu angrenaje sunt folosite indeosebi la pomparea lichidelor viscoase: ca pompa de ungere in constructiile de masini, la motoarelecu arclere interna, in instalatiile de actionare hidraulica, la pomparea viscozei in industria textila etc. Ele sint putin sensibile la variatia viscozitatii lichidului si la existenta reziduurilor in lichid.

In comparatie cu pompele cu piston, pompele cu angrenaje admit turatii inalte si furnizeaza un debit aproximativ uniform. Ele sint simple din punct de vedere constructiv, nu au piese complicate si deci sint ieftine.

In curs de perfectionare sunt constructiile pompelor de presiune inalta, care sa raspunda tuturor cerintelor de exploatare, cum sunt: siguranta in functionare si durata de Iucru de 3 000—5 000 ore, obtinerea si pastrarea in timp a valorilor mari pentru randamentul volumic si mecanic, functionarea fara zgomot etc.

Pentru a raspunde cerintelor de lucru la diverse regimuri de turatie, presiune sau debit, unele construcfii admit schimbarea turatiei de lucru intr-o gama nu prea larga, altele admit o reglare in trepte de turatie si rareori pompele sint prevazute cu reglare automata a debitului sau a presiunii la o turatie fixa etc.

Datorita avantajelor cunoscute, profilul dintilor la pompa cu roti dintate, se executa in general in evolventa. La unele constructii cu angrenare interioara se utilizeaza profile diferite de evolventa (hipocicloida).

Avantajele utilizarii pompelor cu roti dintate sunt deter minate de urmatoarele particularitati importante:

—posibilitatea de aspiratie si refulare a lichidelor cu

tensiune inalta a vaporilor si cu continut mare de gaze si aer

dizolvat. Presiunea absoluta in cavitatea de aspiratie la pompele

cu angrenare exterioara poate ajunge la 300 mm Hg, iar la

pompele cu angrenare interioara pana la 650 mm Hg;

—posibilitatea utilizarii lichidului de lucru cu viscozitatea

cuprinsa intre 0,5-106 si 256-106 m2/s;

—debitul pompei poate fi cuprins intr-o gama larga de

valori intre 0 si cateva mii de litri pe minut. La aceste pompe,

nefiind piese supuse actiunii fortelor centrifuge, este posibil sa

se mareasca turatia arborelui de antrenare pana la 6 000—8 000

rot/min;

La pompele cu doua roti dintate, cu arbori nedescarcati

de actiunea fortelor de presiune, presiunea de lucru este cuprinsa

intre 10 si 35 kgf/cm2, iar la pompele cu mai multe trepte, cu

descarcarca reazemelor si cu compensarea automata a jocului

frontal, presiunea de lucru este cuprinsa intre 200 si 300 kgf/cm2.

Din punctul de vedere al exploatarii este important faptul ca in pompele cu roti dintate sensibilitatea la infundare este mai mica decat la pompele cu piston.

Pompele cu roti dintate pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii:

a)dupa caracterul angrenarii: cu angrenare exterioara;

cu angrenare interioara;

b)dupa forma dintilor: cu dinti drepti; cu dinti inclinati;

cu dinti in V;

c)dupa numarul de perechi de roti angrenate simultan: cu

doua rotoare; cu mai multe rotoare;

d)dupa numarul de perechi de roti dintate din pompa: cu

o treapta; cu mai multe trepte;

e)dupa posibilitatea reglarii debitului: cu debit reglabil;

cu debit nereglabil;

f)dupa influenta presiunii de lucru asupra rotoarelor:

pompe descarcate; pompe nedescarcate; cu reglarea automata

a jocului frontal.

O anumita pompa, in functie de cerintele impuse, raspund in acelasi timp la una sau mai multe criterii indicate mai inainte. Ca principale se considera criteriile de clasificare dupa carac terul angrenarii si forma dintilor. Rotile dintate cu angrenare interioara se utilizeaza mai putin in constructia masinilor-unelte si mai mult in instalatiile hidraulice ale unor motoare cu ardere interna, instalatii stabile din industria alimentara etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Pompe cu roti dintate.docx