Sisteme de Transmisie a Miscarii

Imagine preview
(9/10 din 9 voturi)

Acest referat descrie Sisteme de Transmisie a Miscarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: stanciu anca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Transmisia mecanica este un ansamblu cinematic de elemente care au ca scop transmiterea miscarii e rotatie cu sau fara transmiterea miscarii de rotaie cu sau fara transformarea acesteia, insotita de trasmiterea energiei mecanice, deci a fortelor si a momentelor

Transmisiile mecanice transmit miscarea, momentul de torsiune, deci puterea de la motor, care este arborele conducator, la cel condus.

Transmisiile mecanice pot fi:

1. Directe ’ (figura 5.1), caracterizate prin distanta mica intre axa geometrica a arborelui conducator si cea a arborelui condus (elementele intre care s transmite miscarea sunt apropiate).

a) Transmisii mecanice cu roti de frictiune

b) Transmisii mecanice cu came

c) Transmisii mecanice cu roti dintate

d) Transmisii mecanice cu surub-piulita

2. Indirect ’ (figura 5.2) sunt caracterizate prin distanta mai mare intre axele elementelor care transmit miscarea si sunt:

a) Transmisii mecanice prin curele

b) Transmisii mecanice prin lanturi

c) Transmisii mecanice prin parghii

Transmiterea miscarii se face cu un raport de transmitere (i) care este raportul dintre viteza elementului conducator ³e, We sau ni si a elementului condus Ån, Wn si nn.

Rotile e frictiune sunt organe de masini care transmit miscarea de rotatie.

Rotile de frictiune pot fi:

-cilindrice

-conice

-camelate

Mecanismele cele mai simple de transmitere a puterii prin roti de frictiune sunt construite din: roti cilindrice cu periferia neteda, arborii, pe care sunt montate rotile si lagare de sprijinire a arborilor.

Transmisiile cu roti de frictiune au dimensiuni reduse si sunt foarte simple.

Mecanismele cu roti de frictiune prezinta unele dezavantaje: au randament scazut, nu pot transmite puteri mari (pana la 20 kW), nu pot asigur transmierea uniforma a arborilor, nu este posibilsa mentina constant raportul de transmitere (i).

Ele sunt utilizate deoarece:

Ø Functioneaza fara socuri;

Ø Zomotul produs este redus;

Ø Au posibilitatea de a patina in cazul suprasolicitarilor de scurta durata, protejand astfel instalatiile respective;

Una din roti, aflata in miscare de rotatie cu viteza unghiulara w1, este montata pe lagare deplasabile si apasa pe cealalta roata cu o anumita forta.

In zona de contact a rotii, apare forta de frecare Ff capabila sa transmita puterea si miscarea intre doi arbori paraleli sau care se intersecteza in plan. Contactul intre roti se produce pe o fasie a carei lungime (l) este egala cu latimea rotii (2b), deci pe o suprafata 2bl, pe care se repartizeaza forta normala

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Transmisie a Miscarii.doc