Sistemul de Franare

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Sistemul de Franare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 51 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marin Valentin, Vlasceanu Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

SISTEMUL DE FRANARE

Sistemul de franare este compus din pompa centrala de frana,servofrana si franele cu disc, pentru rotile anterioare, respectiv franele cu tambur, pentru rotile posteroare.In functie de puterea motorui, automobilul poate fi echipat cu frane cu disc si la rotile posterioare .Sistemul hidraulic de franare este compus din doua circuite,care functioneaza in diagonala.Adica un circuit actioneaza franele fata dreapta/spate stanga si celalalt actioneaza franele fata stanga/spate dreapta.Prin aceasta, in cazul defectari unui circuit de exemplu din cauza neetanseitatii,automobilul poate fi franat prin intermediul celui de-al doilea circuit de franare,nefiind afectata stabilitatea acestuia pe traiectoria de deplasare.Presiunea pentru ambele circuite de franare este creata in pompa centrala de frana tandem, prin intermediul pedalei de frana.

Rezervorul de lichid de frana, care este dispus in compartimentul motorului,deasupra pompei centrale de frana, alimenteaza intregul sistem de franare cu lichid de frana. Un nivel de lichid de frana prea scazut In rezervor este ridicat la toale automobilele Opel ASTRA prin aprinderea unui bec de control in tabloul de bord.In orice caz, nivelul de umplere al rezervorului de lichid de frana ar trebui verificat in mod regulat.

Servefrana la modelele cu motoare pe benzina utilizeaza o parte din vacuumul creat de motor in colectorul de aspiratie. La actinarea pedalei de frana,forta de apasare este amplificata,prin intermediul unor supape. Deoarece Ia modelele cu motoare Diesel nu exista depresiune in colectorul de aspiratie, o pompa de vacuum montata in partea posterioara a chiuloasei creeaza depresiunea necesara functionarii servofranei. Pompa de vacuum este antrenata de catre arborele cu came.

Franele anterioare cu disc sunt dotate cu etrieri mobili. In acest caz, pentru apasarea placutelor de frana pe disc este necesar un singur piston.La frana posterioara cu disc exista doi etrieri ficsi. Pentru apasarea placutelor de frana. in cazul etrierului fix, este nevoie de doua pistoane

Frana de mana este actionata prin intermediul unor cabluri si actioneaza asupra rotilor posterioare.La modelele cu frane cu disc la puntea posterioara,sunt montate tambururi de frana suplimentare in discurile de frana pentru frana de mana. Acest lucru este necesar deoarece frana cu disc nu se dovedeste a fi o frana de stationare eficienta.

Placutele de la franele cu disc cat si sabotii de la franele pusterioare cu tambur se regleaza automat,astfel incat reglarea franei rotilor posterioare devine necesara doar in cazul in care la reparatie s-a demontat sistemul de franare.

In functie de model si de echipare,modelele Opel ASTRA pot fi echipate si cu sistemul de antiblocaj a rotilor la franare (ABS). Operatiunile descrise in continuare sunt valabile pentru toate modelele,indiferent daca sunt echipate cu sistem ABS sau nu.

La curatarea sistemului de franare sunt antrenate particule de praf de material de frictiune.Acest praf poate fi daunator sanatatii.De aceea, a se avea gija ca la curatirea sistemului dn franare sa nu se inspire acest praf.

Placutele de frana sunt descrise in cartea tehnica a automobiluiui (ABE), tipul ocestora fiind,in plus recomandat de catre uzina pentru fiecare model de automobil.De aceea se recomanda utilizarea de placute de frana aprobate de OPEL.Acestea au un numar de aprobare KBA.

Lucrarile la sistemul de franare necesita o curatenie excesiva si un mod de lucru precis. In cazul in care lipseste experienta de lucru necesara,se recomanda efectuarea lucrarilor de catre un atelier service specializat.

Indicatie: in timpul rularii pe carosabil foarte umed se recomanda actionarea franei din cand in cand, pentru a elibera discurile de frana de impuritati.Prin forta centrifugala este aruncata apa de pe discurile de frana insa ramane un strat subtire de silicon,de resturi de cauciuc,de unsoare si de impuritati,care diminueaza efectul de franare al acestora.

Daca se opreste automobilul dupa deplasarea pe timp de ploaie,in special in tirnpul iernii cand exista sare antiderapanta de carosabil,se recomanda actionarea franei cu o forta mica pana la oprire. Prin aceasta se determina uscarea discurilor de frana si se evita coordonarea rapida a acestora.

Dupa montarea unor placute noi de frana acestea trebuiesc rodate.Se efectueaza o deplasare de aproximativ 200 de km,in tirnpul careia trebuie sa se evite franarile puternice.

Discurile da frana corodate produc,la franare. un zgomot putenic,care nu poale fi indepartat prin franare mai lunga.In acest caz,trebuie inlocuite discurile de frana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Franare.doc