Sistemul de Rulare si Franare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sistemul de Rulare si Franare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

Mecanica in linii mari

Creaza lucrul mecanic necesar deplasarii autovehiculului si este sursa de energie pentru celelalte componente auxiliare: sistemul de ungere, sistemul de racire, generatorul de curent (alternatorul) care incarca acumulatorul (bateria) masinii si alimenteaza instalatia electrica a masinii, compresorul sistemului de aer conditionat si pompa de presiune a mecanismului servodirectiei.

Motorul cu ardere interna transforma energia termica care se obtine la arderea combustibilului in energie mecanica.

Exista doua tipuri de motoare cu ardere interna:

1. motoare cu aprindere prin scanteie MAS - foloseste drept combustibil benzina care se aprinde de la scanteia produsa de bujie.

2. motoare cu aprindere prin compresie MAC - foloseste drept combustibil motorina pulverizata care se autoaprinde prin compresie

Partile componente ale motorului:

Mecanismul motor (mecanismul biela-manivela) are rolul de a transforma miscarea liniara (sus-jos) a pistonului in cilindru in miscare de rotatie continua a arborelui cotit.

Pistonul este un element care se misca liniar intr-un cilindru umplut cu amestec carburant sub presiune.

Mecanismul de distributie - ansamblu de piese care asigura umplerea cilindrilor cu amestec carburant si aer si apoi evacuarea gazelor arse.

In componenta ansamblului intra: arborele cu came, tacheti, tija impingatore, culbutori, supape si arcuri de supapa.

Axul cu came este actionat de arborele cotit al motorului prin intermediul curele de distributie.

Camele de pe arbore comanda deschiderea supapelor care sunt mentinute inchise de arcuri puternice.

Tachetul transmite miscarea de al came la supape fie direct, fie prin itermediul tijei impingatoare.

Instalatia de alimentare cu combustibil - la motoarele cu aprindere prin scanteie (MAS) se folosesc doua sisteme:

- cu injectie - carburantul este aspirat din rezervor de catre pompa de combustibil din rezervor printr-un filtru si este introdus in cilindrii sub presiune folosind pompa de injectie si injectoare.

Injectorul introduce si pulverizeaza combustibil in camera de ardere a cilindrului. Amestecul benzina+aer se face in cilindrii. - cu carburator - pompa trimite combustibilul in carburator. Carburatorul are rolul de a "doza" cat aer si cat combustibil intra in galeria de admisie unde se face amestecul benzina+aer.

Instalatia de ungere

- pentru a reduce frecarea dintre piston si cilindru datorita fortelor laterale care apar in timpul functionarii, pistonul trebuie lubrifiat. Prin formarea unei pelicule continue de lubrifiant intre piesele aflate in miscare se micsoreaza frecarea si implicit uzura pieselor. De asemnea prin intermediul uleiului se elimina partial caldura rezultata in urma frecarii.

Uleiul este absorbit din baia de ulei a motorului de pompa de ulei actionata de motor si trimis sub presiune in toate locurie in care apare frecarea.

Caracteristici ale uleiului: vascozitatea, variatia vascozitatii cu temperatura,punctul de congelare, spumare, volatilitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Rulare si Franare.doc