Sudarea cu Sarma-Electrod Fuzibila in Mediu de Gaz Protector Inert sau Activ

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Sudarea cu Sarma-Electrod Fuzibila in Mediu de Gaz Protector Inert sau Activ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gabriel Anton

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Mecanica

Extras din document

SUDAREA CU SARMA-ELECTROD FUZIBILA

IN MEDIU DE GAZ PROTECTOR INERT SAU

ACTIV

GENERALITATI

La procedeele de sudare cu sarma-electrod fuzibila in mediu de gaz protector,arcul electric se mentine intr-o sarma electrod-subtire antrenata permanent in arc si piesa de sudat.

Arcul se mentine cu ajutorul unui cap de sudare sau al unui port-electrod,prevazute cu un ajutaj de gaz,ghidaje pentru conducerea sarmei contacte pentru curentul de sudare buton de comanda etc...

Procedeul este folosit semiautomat sau automat in functie de utilajul care este intrebuintat.

Sursele de curent folosite la sudare nu mai sunt cu caracteristici cazatoare ca la sudarea cu electrozi invelti ci cu caracteristici rigide sau usor urcatoare in care caz mentinerea arcului in mediu de gaz este stabila. Pemtru realizarea unei proiectii complete ,este necesar ca gazul protector sa fie admis in spatiul arcului inainte de amorsare,adica arcul sa se produca dupa formarea madiului protector de gaz; de asemenea dupa intreruperea arcului este necesar ca gazul sa mai fie suflat cateva secunde.

Procesul se amorseaza prin apasarea uni buton de pe portelectrod,dupa care incepe debitarea gazului si apoi inaintarea sarmei ,astfel incat amorsarea arcului se produce numai in mediu de gaz protector. De asemenea ,la intreruperea procesului de sudare debitarea gazului este intarziata cateva secunde fata de intreruperea procesului de sudare. Pentru ca sa nu se produca oxidarea sudurii depuse si a capatului de sarma in stare topita. Toate aceste pre- si post- debitari la instalatiile actuale sunt temporizate, ele

succedandu-se dupa apasarea pe butoanele instalatiei.

Sarmele pentru sudare au diametrul de le 0,6mm pana la 2,4mm. Pentru cures de sudare pana la 300A, pistoletele (portelectrozi) nu necesita racirea cu apa; capetele de sudare sunt in general racite cu apa, deoarece sunt destinate sudarii cu curenti de intensitate mare(>500A).

PROCEDEUL MIG

Prodeul de sudare in mediu de gaz inert este atat in varianta automata,in care pentru antrenarea sarmei este necesar un cap de sudare pentru inaintarea pe linia de sudat si pentru antrenarea automata a sarmei,cat si varianta semiautomata,unde procesul de sudare este condus manual cu ajutorul unui portelectrod special (pistolet). Procedeul este cunoscut universal sub denumirea de procedeul SIGNA (Shielded-Inert-Gas-Metal-Arc),adica „arc metalic protejat cu gaz inert’’.

In fig.1 este reprezentata schema instalatiei de sudare automata sau semiautomata MIG. Generatorul de sudare pentru instalatia de sudare MIG trebuie sa fie echipat cu un generator de sudare cu caracteristica rigida sau cu redresoare de sudare.

In prezent in tara se fabrica instalatii de sudare MIG-MAG.

Procedeul de sudare MIG se foloseste automat sau semiautomat la sudarea aliajelor de aluminiu,magneziu,titan,cupru etc...,la sudarea otelului,precum si la incarcari cu metale dure. In tabelul 1 se dau regimurile de sudare orizontala semiautomata a aluminiului cu curent continuu,polaritate inversa,cap la cap,fara prelucrarea marginilor pentru sudarea otelului necoroziv in tabelul 2 sunt indicate regimurile de sudare si modul de prelucrare a tablelor.

Trecerea metalului prin arcul electric la procedeul MIG are loc sub diferite forme in functie de parametrii de sudare alesi,adica de intensitatea curentului de sudare si a tensiunii arcului. La folosirea densitatii mari de curent si a unei tensiuni marite a arcului (25...35V),se obtine un arc de improscare (arc palpaitor),iar trecerea metalului are loc sub forma de picaturi fara scurtcircuite. Acesti parametri se folosesc la sudarea pieselor cu grosimea de peste 5mm cu sarme cu diametrul de 1,6...2,4mm. La folosirea unor densitati mai reduse si tensiuni mai mici ale arcului (20...25V) se pot folosi sarme mai subtiri,cu diametrul chiar sub 1mm;arcul se mentine normal. Trecerea metalului insa se poate face si cu picaturi in scurtcircuitate.

In acest caz se folosesc densitati si mai reduse de curent si tensiuni ale arcului de 15....20V;se folosesc sarme subtiri cu diametrul de 0,6...1,2mm pentru sudarea tablelor subtiri.

Aceste considerente sunt valabile si pentru procedeul MAG.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sudarea cu Sarma-Electrod Fuzibila in Mediu de Gaz Protector Inert sau Activ.doc

Alte informatii

de exceptie