Anemia la purcei

Referat
10/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5072
Mărime: 35.23KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Cuprins

ARGUMENT 4

CAPITOLUL I ANEMIA 6

1.1. Anemia posthemoragică 6

1.2. Anemiile hemolitice 7

1.3. Anemii carenţiale 9

1.4. Anemii nutriționale 11

1.5. Anemii hipoplastice și aplastice 12

1.6. Diagnosticul și combaterea anemiilor în general 12

CAPITOLOL II ANEMIA LA PURCEI 14

2.1. Cauze 14

2.2. Manifestări 15

2.3. Simptomatologie 15

2.4. Diagnostic 16

2.5. Profilaxie. 16

2.6. Tratament 17

CONCLUZII

BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de asemenea și cu controlul alimentelor de origine animală.

Medicina veterinară a apărut o dată cu creșterea animalelor, în perioada începuturilor societății omenești. La început era aplicată instinctiv, nu există o diferențiere între măiestria tămăduirii bolilor la om și animale. Mult mai târziu această lecuire se va diferenția, devenind o meserie la cei care o practicau, prin câștigarea încrederii celor care solicitau intervenția. Treptat, s-a format o etică profesională. Prima școală veterinară din lume a luat ființă la Lyon, în 1762.

Tratarea animalelor a devenit în ultimii 200 de ani o ramură respectată a medicinii, care se ocupă de animalele de crescătorie și cele de companie, și care contribuie la prevenirea foametei în țările aflate în curs de dezvoltare.

Medicina veterinară a căpătat statutul profesional în Marea Britanie în 1844 sub autoritatea Reginei Victoria (1819-1901). În același timp, Colegiul Regal al Chirurgilor Veterinari a fost întemeiat pentru stabilirea legilor și a reglementărilor pentru controlul standardelor profesionale și pentru asigurarea faptului că practicanții individuali le respecta. Acest scop guvernator organiza și examinări veterinare.

În prezent, majoritatea țărilor lumii au propriile asociații veterinare, precum Asociația Veterinară Britanică (BVA) și Asociația Medicală Veterinară Americană (AVMA). În plus, problemele veterinare de oriunde din lume sunt rezolvate de Asociația Veterinară Internațională (WVA), fondată în 1863. La mijlocul anilor 1980 existau peste 200.000 de medici veterinari în întreaga lume.

Sângele este alcătuit din plasmă și elementele figurate: eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite și trombocite. Elementele figurate sunt elaborate de organele hematopoietice, noţiunea de hematopoieză referindu-se la procesele biologice care duc, în final, la formarea celulelor sanguine mature. Sistemul hematopoietic cuprinde sângele circulant, măduva osoasă, splină, ganglionii limfatici și sistemul reticuloendotelial. Celulele sanguine de la stadiul embrionar nediferenţiat (hemohistoblast) la cel matur periferic (eritrocit, leucocit, trombocit) trec prin mai multe forme intermediare. Bolile sângelui și organelor hematopoietice realizează următoarele sindroame: anemic, mieloproliferativ, limfoprolativ și hemoragic, sindroamele anemic și hemoragic sunt unitare, în schimb sindroamele mieloprofilerativ și limfoproliferativ grupează afecţiuni hematologice heterogene.

Definiţia anemiei: stare patologică, datorată diminuării semnificative (peste 2 deviaţii standard) a cantităţii de masă globulară totală şi/sau de hemoglobină pe unitatea de volum, sub valorile normale pentru vârsta şi sexul respectiv; scăderea hemoglobinei se poate asocia cu scăderea hematocritului şi/sau a nr. de eritrocite/mmc. Concentraţia de Hb. Este criteriul esenţial de diagnostic, fiind unitatea funcţională a hematiei, iar determinarea masei eritrocitare totale este incomodă şi laborioasă.

Inconvenient: interpretarea cifrelor de Hb. Trebuie să se facă şi în funcţie de condiţiile de hidratare ale subiectului investigat (proteinemie, ionogramă).

Dependent de etiopatogeneza și condiţiile de apariţie sunt descrise la animale numeroase. Forme de anemii hemolitice dintre care prezintă interes următoarele:

- anemia din intoxicaţie cu cupru

- anemia de apă rece

- anemia din intoxicaţia cu fenotiazina

- anemii hemolitice parazitare

- anemii hemolitice infecţioase

- anemii imunohemolitice

- anemii hemolitice prin defecte eritrocitare

CAPITOLUL I ANEMIA

Eritronul reprezintă totalitatea eritrocitelor din sfera producţiei (măduva osoasă hematogenă), din sfera circulaţiei (arteriale, venoase, microcirculaţie) și din sfera distrugerii (în SRH-ul splenic). Modificările sângelui la nivelul circulaţiei vasculare sunt de ordin cantitativ și calitativ.

Oligocitemia (anemia, hipoglobulia) se caracterizează prin insuficienţa funcţională a elementelor sanguine roşii, care, prin hipovolemie, oligocitemie, oligocronemie sau blocare funcţională a hemoglobinei, determină hipoxia anemică. Clasificarea stărilor de anemie se face animale neunitar, după criterii morfologice, eritrokinetice, clinice, etiologice și patogenice în clinică se apreciază de preferinţă la îmbinarea clasificării etiopatogenetice cu cea morfologică, clinică. Principala consecinţă a anemiei o constituie scăderea concentraţiei de oxigen în sânge.

Sindromul anemic

Sângele este alcătuit din plasmă și elementele figurate: eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite și trombocite. Elementele figurate sunt elaborate de organele hematopoietice, noţiunea de hematopoeză referindu-se la procesele biologice care duc, în final, la formarea celulelor sanguine mature. Sistemul hematopoietic cuprinde sângele circulant, măduva osoasă, splină, ganglionii limfatici și sistemul reticuloendotelial. Celulele sanguine de la stadiul embrionar nediferenţiat (hemohistoblast) la cel matur periferic (eritrocit, leucocit, trombocit) trec prin mai multe forme intermediare. Bolile sângelui și organelor hematopoietice realizează următoarele sindroame: anemic, mieloproliferativ, limfoprolativ și hemoragic. Sindroamele anemic și hemoragic sunt unitare, în schimb sindroamele mieloprofilerativ și limfoproliferativ grupează afecţiuni hematologice heterogene.

Bibliografie

- Boli virotice și prionice ale animalelor - Radu Moga Mânzat

- http://fainadepeste.ro/anemia-feripriva/

- https://www.gazetadeagricultura.info/animale/porcine/18853-carenta-de-fier-la-purcei.html

Preview document

Anemia la purcei - Pagina 1
Anemia la purcei - Pagina 2
Anemia la purcei - Pagina 3
Anemia la purcei - Pagina 4
Anemia la purcei - Pagina 5
Anemia la purcei - Pagina 6
Anemia la purcei - Pagina 7
Anemia la purcei - Pagina 8
Anemia la purcei - Pagina 9
Anemia la purcei - Pagina 10
Anemia la purcei - Pagina 11
Anemia la purcei - Pagina 12
Anemia la purcei - Pagina 13
Anemia la purcei - Pagina 14
Anemia la purcei - Pagina 15
Anemia la purcei - Pagina 16
Anemia la purcei - Pagina 17
Anemia la purcei - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Anemia la purcei.docx

Alții au mai descărcat și

Bolile Chirurgicale ale Pielii la Animale

CAPITOLUL 1 ARGUMENT 1.1. ANALIZATORUL CUTANAT Analizatorul cutanat are rolul de a culege excitatiile termice, tactile si dureroase având...

Pericole Chimice din Produsele Alimentare de Origine Animala - Substantele Tireostatice

Scurt istoric Carnea, sursa importantă de proteine, a fost până la începutul anilor șaizeci, de asemenea, considerată un aport semnificativ de...

Boli Dermatologice la Animale de Companie

Astenia cutanata Cutaneous asthenia (dermatosparaxis, Ehlers-Danlos syndrome) is a group of syndromes characterized by defects in collagen...

Tumorile Glandei Mamare la Caini

Tumorile glandei mamare la cîini - locul 2 după tumorile cutanate la specia canină; - la mascul → incidentă redusă → 1%; - locul 1 la femele; -...

Boli virale, rickettsiale și protozoarice ale pielii

PAPILOMATOZA Etiologie Este o boală infecțioasă, sporadico-enzootică, cu evoluție cronică, de tip oncogen, manifestate anatomoclinic prin...

Bursita infecțioasă aviară

1. Introducere Denumită și „boala de Gumboro‟, bursita infecțioasa aviară este o viroză a puilor de găină, caracterizată prin distrugerea...

Creșterea puilor de gaina pentru carne

Până în 1989 România ocupa primele locuri în topurile europene ca producător şi exportator de carne de pasăre. Producţia a scăzut drastic după...

Metode și Tehnici Moderne de Abatorizare a Animalelor

I. METODE SI TEHNICI MODERNE DE ABATORIZARE A ANIMALELOR Industria de carne a rămas cu mult în urma altor industrii. Motivul este acela că pană...

Ai nevoie de altceva?