Biotehnica de Sincronizare a Ciclului Sexual la Ovine/Metode de Inducere a Lactatiei la Animale

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Biotehnica de Sincronizare a Ciclului Sexual la Ovine/Metode de Inducere a Lactatiei la Animale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dan Drugociu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Cuprins

1.INTRODUCERE................................................... 1
2.BIOTEHNICA DE SINCRONIZARE A CICLULUI SEXUAL LA OVINE........................ 2
-SINCRONIZAREA ESTRULUI LA OVINE IN SEZONUL DE REPRODUCTIE............................. 3
-INDUCEREA ESTRULUI SI A OVULATIEI LA OVINE IN EXTRASEZON.............................................. 6
3. METODE DE INDUCERE A LACTATIEI LA ANIMALE............................................................10
4. BIBLIOGRAFIE SI WEBGRAFIE.................... 14

Extras din document

INTRODUCERE

Biotehnologiile de reproducţie reprezintă ansamblul metodelor, procedeelor sau operaţiilor care se folosesc pentru obţinerea in condiţii optime, a unor noi generaţii de animale, din ce în ce mai performante.

Biotehnologiile de reproducţie, sub aspect cronologic şi al complexităţii tehnicilor pe care le includ, sunt sistematizate în patru generaţii:

-însămânţarea artificială;

-transferul de embrioni;

-fecundaţia „in vitro", donarea şi sexarea embrionilor (în curs de

aplicare);

-transgeneza, în curs de studiu şi de aplicare sporadică la diverse

speciii de animale.

Principala trăsătură comună a biotehnologiiior de reproducţie constă în ameliorarea într-un ritm accelerat a efectivelor de animale şi a stării lor de sănătate, în condiţiile reducerii preţului de cost pe unitatea de produs în prezent, interesul economic al biotehnoiogiilor de reproducţie se manifestă, cu precădere la bovine, însă majoritatea regulilor de aplicare la această specie sunt valabile şi pentru rumegătoarele mici. Unele biotehnologii includ şi anumite biotehnici precum inducerea estrului şi ovuiaţiei în extrasezon, inducerea poliovulaţiei. sincronizarea estrului, programarea fatărior etc.

Biotehnologiile de reproducere a animalelor reprezintă domeniul cel mai nou şi de perspectivă a biologiei contemporane.

BIOTEHNICA DE SINCRONIZARE A CICLULUI SEXUAL LA OVINE

Sincronizarea estrului,ovulatiei si inducrea poliovulatiei,constituie o etapa importanta a biotehnologiei transferului de embrioni, mai ales la ovine.

Sincronizarea cicluilui sexual este o biotehnica prin intermediul careia functia de reproductie poate fi dirijata in interesul crescatorului. Aceasta biotehnica consta in declansarea caldurilor si ovulatiei la o data previzibila, prin modificarea desfasurarii stadiilor cicluilui sexual.Folosirea si continua perfectionare a biotehnicilor insamantarilor artificiale si transferului de embrioni, face ca planificarea reproductiei, prin sincronizarea estrulu, sa devina o biotehnica indispensabila.Pe de alta parte, preocuparea specialistilor din domeniul reproductiei animalelor a fost si ramane aceea de a dezvolta tehnicile de control a ciclurilor estrale la rumegatoare si scroafe, astfel încat femelele sa intre in calduri si sa fie insamantate o singura data la timp fix, fara a mai fi necesara descoperirea femelelor in calduri.

Principiul metodei consta in aceea ca progesteronul actioneaza prin retroactiune negativa asupra hipotalamusului, diminuand niveluio hormonilor gonadotropi si reducand cresterea foliculara.Dupa incetarea administrarii progesteronului, esrtrul si ovulatia se produc obisnuit.

Metodele folosite in sincronizarea estrului au ca scop blocarea ciclului sexual sau stimularea involutiei corpului galben functional.In acest scop se folosesc urmatoarele metode:

-administrarea de steroizi cu efect gestagen care impiedica aparitia estrului;

-administrarea de prostaglandine pentru inducerea luteolizei unui corp galben functional

Fisiere in arhiva (1):

  • Biotehnica de Sincronizare a Ciclului Sexual la Ovine.doc