Bursita infecțioasă la puii broile

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1847
Mărime: 17.15KB (arhivat)
Publicat de: Cosmina Georgescu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Bursita infecțioasă aviară Bursita infecțioasă aviară sau boala de Gumboro este o boală infecțioasă virală (virus din familia Birnaviridae), caracterizată prin limfocitoze în bursa Fabricius, imunosupresie și, implicit, scăderea rezistenței la alte boli. Aceasta afectează efectivele de pui începând cu cea de-a doua săptămână de viață. Evoluția bolii poate fi aparentă sau inaparentă. Forma inaparentă se poate manifesta la puii cu vârste mai mici de două săptămâni, la care determină slăbirea sistemului imun și creșterea receptivității acestora la alte boli. Forma care se manifestă clinic este cea acută. În această formă, se poate observa horiplumație, abatere, inapetență, diaree cu fecale albe, deplasare greoaie. În cazul unor pui cu stare slabă de întreținere, evoluția se poate agrava, apărând anorexie, tremurături musculare, mers necoordonat și moarte. La examenul necropsic, în principal, se observă bursa Fabricius edemațiată sau hemoragică și musculatura cu aspect palid, de carne fiartă și cu hemoragii punctiforme. Profilaxia se realizează prin vaccinarea părinților de broileri la vârsta de 20-22 săptămâni, cu rapel la vârsta de 40-42 săptămâni și vaccinarea puilor fie individual, pe cale intramusculară, oculo-nazală, per os, nazal, fie în masă, în apa de băut. Deoarece imunitatea pasivă oferită de anticorpii vitelini în primele 2-3 săptămâni este variabilă și puțin predictibilă, se impune vaccinarea efectivelor de pui la vârsta de 12-14 zile. Vaccinarea are drept scop prevenirea mortalității specifice și îmbunătățirea indicatorilor tehnici privind sporul de creștere în greutate, indicele de conversie a furajelor, reducerea confiscărilor de abator etc. La puii pentru carne, vaccinările se efectuează în funcție de situația epidemiologică.

Boala bursală infecțioasă (IBD) este observată la puii domestici tineri din întreaga lume și este cauzată de virusul bolii bursale infecțioase (IBDV). Simptomele bolii clinice pot include depresie, diaree apoasă, pene ciufulite și deshidratare. În funcție de tulpina IBDV și de prezența imunității materne, boala se poate prezenta și ca boală clinică sau subclinică la puii tineri. Atât pentru formele clinice cât și pentru cele subclinice ale bolii, toate IBDV-urile patogene cauzează leziuni în bursa Fabricious. Bursa cloacală poate deveni mărită, cu un transudat de culoare gălbuie la suprafață. Uneori se observă hemoragii la nivelul serosului și al mucoaselor. Atrofia bursei, care include pierderea limfocitelor B, are loc la aproximativ 7-10 zile de la infecție. Imunosupresia este direct legată de această pierdere a limfocitelor B, dar imunosupresia și infecțiile secundare asociate sunt de obicei observate la păsările care se recuperează de la boală. Severitatea imunosupresiei depinde de virulența virusului infectant și de vârsta gazdei.

Etiologie și transmisie

Boala bursală infecțioasă este cauzată de un birnavirus (virusul bolii bursale infecțioase; IBDV) care este cel mai ușor izolat de bursa Fabricius, dar poate fi izolat de alte organe. Este vărsat în fecale și transferat din casă în casă prin fomite. Este foarte stabil și greu de eradicat din spații.

Au fost identificate două serotipuri de IBDV. Virusii serotipului 1 cauzează boli la găini și, în interiorul acestora, poate exista variație antigenică între tulpini. Deriva antigenică este în mare parte responsabilă pentru această variație antigenică, dar diferențele antigenice pot apărea și prin recombinarea omologă a genomului. Tulpinile serotipului 2 ale virusului infectează găinile și curcanii, dar nu au cauzat boli clinice sau imunosupresie la aceste gazde. IBDV au fost identificate la alte specii aviare, inclusiv pinguini, iar anticorpi împotriva IBDV au fost observați la mai multe specii aviare sălbatice. Contribuția IBDV la boli la aceste păsări sălbatice este necunoscută.

Preview document

Bursita infecțioasă la puii broile - Pagina 1
Bursita infecțioasă la puii broile - Pagina 2
Bursita infecțioasă la puii broile - Pagina 3
Bursita infecțioasă la puii broile - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Bursita infectioasa la puii broile.docx

Ai nevoie de altceva?