Cresterea puilor de gaina pentru carne

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cresterea puilor de gaina pentru carne.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Extras din document

Până în 1989 România ocupa primele locuri în topurile europene ca producător şi exportator de carne de pasăre. Producţia a scăzut drastic după 1990, România devenind treptat importator, printre altele din cauza lipsei de subvenţii şi a tehnologiilor depăşite.

Unde s-a optat pentru sisteme automatizate rezultatele s-au făcut simţite. O modernizare mai consistentă se simte abia în ultimii ani indicii de creştere apropiindu-se încet de cei occidentali.

Pentru a reduce perioada de creştere a păsărilor şi pentru a mări numărul loturilor vândute pe an cu o mortalitate cât mai redusă, pe lângă o genetică bună şi un furaj de calitate, e nevoie – ca în cazul majorităţii speciilor de animale – de asigurarea condiţiilor climatice optime, sisteme de furajare fără pierdere, sisteme de adăpare cu un debit adecvat totate automatizate şi supravegheate de calculator.

Hibrizii moderni pentru carne, pot ajunge la o greutate de peste 2Kg in timp de 6 saptamani, dar numai cu o crestere intensiva si cu o furajare faziala. Cine dispune de adaposturi bine incalzite, ventilate si cu o iluminare corespunzatoare, poate creste pui de carne chiar de la varsta de o zi. Insa aceasta implica mai multe riscuri, deoarece puii de o zi necesita mai multa ingrijire, temperatura mai ridicata si o ventilatie foarte buna. De aceea acelora care nu dispun de toate aceste conditii nu li se recomanda cresterea incepand chiar cu puii de o zi, si cu puii precrescuti, de varsta mai mare(pui zburati).

POPULAREA CU PUII DE O ZI

Popularea lor se va face in adaposturi cu temperatura de 30-320C, pe un asternut bogat si egal distribuit, prevazut cu adaposturi pentru o zi. Pe o suprafata de 1m2 se calculeaza 4Kg de paie tocate sau 46Kg de talaj, in asa fel incat grosimea asternutului va fi de cca 10cm.

Dupa cateva ore de la populare se va incepe furajarea pe tavile de transport sau pe cele de plastic(tabla) pe care le aveti pregatite in ferma. De asemenea petru prima saptamana se poate furaja cu succes in cofraje de oua cu specificarea ca acestea vor fi noi si niciodata refolosite de la o ferma de gaini sau distribuitori de oua.

Fotoperioada va fi cel putin 23 de ore lumina, si se mentine asa pana la sfarsitul perioadei de crestere. Este recomandata si o perioada de intuneric de o ora deoarece daca intervine o pana de curent pasarile vor fi obisnuite cu intunericul si nu vor intra in panica. In cazul puilor de carne nu trebuie modificata durata luminii, ci se modifica numai intensitatea luminii, care scade treptat o data cu inaintarea in varsta. Initial intensitatea luminoasa va fi de 3-3,5W/mp, ma apoi la varsta de patru saptamani va cobori la 1W/m2.

Intensitatea luminii se poate regla prin schimbarea numarului de surse de lumina si prin schimbarea puterii becurilor folosite. Pe toata durata cresterii trebuie sa ramana fotoperioada de 23 ore lumina si o ora de intuneric. Lumina stimuleaza pasarile pt a se hranii si astfel ajung mai repede la greutatea finala de taiere.

Hrana se administreaza la discretie dupa un programul de furajare .

FURAJAREA

Furajarea se realizeaza in mai multe faze si in cazul puilor de carne.Fazele successive de furajare au menirea de a tine pasul cu necesitatile de hrana a puilor aflati in diferite staid de crestere si de ingrasare.

Cresterea puilor broiler are urmatoarele faze :

1. Faza Starter -furaj starter (exista situati cand in prima saptamana se poate administra un furaj pre starter.)

2. Faza de crestere - furaj de crestere

3. Faza de finisare – furaj de finisare

1. In prima faza puii au un necesar de energie, proteine si aminoacizi mai mare,care trebuie s ail asiguram prin furaje.Aceasta cerinta este satisfacuta cu concentratul KE 3500 C 00,din care se prepara furaj dupa indicatile din catalogul de produse.Acest furaj va fi administrat in primele 21 de zile puilor la discretie.Pentru furaje in primele doua saptamani se vor folosi tavile,care apoi se vor inlocui cu dispozitive de furajare pentru puii mai mari.

2. In a doua faza, vom folosi furaj de crestere, din a 22-a zi pana la varsta de 35 zile. Acest furaj se prepara cu ajutorul concentratului KE 3510 C00.Furajele starter si de crestere contin coccidiostatice.Remanenta acestor substante in carnea pasarilor este de 5 zile. Si din acest motiv, inainte cu o saptamana de sacrificare acest furaj se va inlocui cu furajul de finisare care este lipsit de coccidiostatice.

3. In faza a treia se va trece la utilizarea furajului de finisare preparat din concentratul KE 3139 000. Acesta se va administra incepand cu minim 5 zile inainte de sacrificare.

Acest program s-a alcatuit in asa fel sa asigure sporul mediu zilnic cel mai ridicat, precum si convertirea furajelor sa fie maxima cu un consum specific redus,.Schimbarea tipurilor de furaj se va face treptat in 2-3 zile.Furajele se administreaza la discretie, pe langa asigurarea apei de baut de buna calitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea puilor de gaina pentru carne.doc

Bibliografie

Gaini de rasa. Bibilici Autor: I. Barbat, P. Pavelescu
Sisteme si tehnologii de crestere a puilor de carne Autor: Ioan Vacaru-Opris
http://www.gaini.home.ro/pgid4_site_RO.html
http://www.ghecon.ro/gainiderasa.htm
http://www.gainiderasa.ro