Echitație și sporturi hipice - rasa lipițan

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2866
Mărime: 16.37KB (arhivat)
Publicat de: Casian Balint
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Denumirea rasei vine de la Herghelia Lipizza. Herghelia s-a infiintat in anul 1580 de catre casa regala austriaca, pentru a produce un cal nobil si sofisticat, dedicat necesitatilor curtilor regale din Europa dar destul de rezistent pentru a face fata cerintelor armatei si retelei postale tot mai complexe de pe teritorul imperiului.

In perioada aceea, in Europa existau doua rase de cai deosebit de cautate : rasa Arab si caii spanioli (reprezentati de efectivele deosebite de cai din sudul Spaniei, din Andalusia). Caii de rasa Arab erau rapizi si rezistenti ; periodic erau adusi noi reproducatori din desertul arab pentru a imbunatatii efectivele din Europa. Caii de origine spaniola erau mai masivi, mai eleganti, mai sofisticati, exact ceea ceea ce isi doreau nobilii de la curtile regale ; motiv pentru care acesti cai erau deosebit de cautati de catre nobili si curtile regale.

Initial rasa Lipizzan s-a format prin folosirea cailor Andalusieni si Lusitano (rase formate din caii locali si rasa Berber) din Spania si Portugalia, pentru ca ulterior sa se introduca reproducatori din efectivele de la Herghelia Kladrub (Favory & Maestoso), Herghelia Fredericksborg (Pluto), herghelia contelui Kaunitz din Neapoli (Conversano), caii de Neapoli (Neapolitano), herghelia privata a contelui Bethlen din Transilvania (Incitato), rasa Araba prin Siglavy - fondatorul liniei Siglavy (adus tocmai din desertul arab), herghelia familiei Jancovic (Tulipan), dar si iepe din efectivul local al calului de Karst din zona Lipizza.

Desigur ca in toate aceste locatii precizate a furniza reproducatori pentru rasa Lipitan in perioada formarii ei gasim la acea data o influenta majora a cailor de singe Arab si Spaniol, adusi pentru a imbunatati efectivele locale de cabaline de la curtile regale sau de pe proprietatile nobililor.

Lipitanul de tip vechi avea capul convex, adica cu un profil curbat in afara. Acest element a fost introdus intii in efectivul de Andalusian de rasa Barb/Berber din Nordul Africii (adusa odata cu cucerirea peninsulei Iberice de catre mauri). Ulterior rasa Lipitan a preluat de la caii spanioli Andalusieni acesta trasatura. In timp acest profil a fost eliminat din toate efectivele de cai lipitani din Europa dar si din efectivele de cai de tip Andalusian si Lusitano. Mult timp insa acesta a fost un caracter definitoriu pentru rasa Lipitan. Uneori mai intilnim si astazi exemplare care dovedesc ca materialul genetic inca dispune de tot “istoricul” rasei.

Dupa o selectie perseverenta rasa a ajuns la un efectiv omogen, cu caracterisitici proprii. Caii din rasa Lipitan sunt usor de identificat datorita trasaturilor fizice, caracterului si temperamentului. In prezent in Romania rasa Lipitan se creste intr-un efectiv destul de omogen prin evitarea consangvinizarii. Ea este reprezentata de un efectiv cu trasaturi bine fixate, usor diferit de caii produsi in alte tari ale Europei, desi toate efectivele de Lipitani prezinta unele caracteristici fizice unice care le oglindeste originea comuna.

Rasa poate accepta reproducatori din Rasa Araba, PRE Andalusian, Lusitano si Kladrub. Acesti reproducatori pot fi introdusi in efectivul unei herghelii pentru infuzie de singe proaspat cu acordul LIF, daca indeplinesc cerintele impuse de comisiile de clasare ale AHN si demonstreaza ca pot aduce beneficii reale rasei prin transmiterea caracteristicilor si aptitudinilor.

Identificarea produsilor se face diferit in functie de tara. In Romania identificarea se face pe baza armasarului reproducator / pepinier ; astfel ca numele produsului este dat de numele tatalui adaugind numarul de produs ex. Conversano XXIX - 51 F (unde F vine de la Herghelia Fagaras, 51 este numarul de produsi al armasarului Conversano, iar XXIX este numarul de pepinier al armasarului pepinier Conversano).

1. Liniile CLASICE

1. Pluto

2. Conversano

3. Neapolitano

4. Favory

5. Maestoso

6. Siglavy - Capriola

1. Liniile MODERNE

1. Tulipan

2. Incitato

Exista de asemenea 17 linii de iepe mame recunoscute de L.I.F

In Romania exista toate cele opt linii, dar desi imperecherea se face liber intre linii, fara alte restrictii decit evitarea consangvinizarii, putem observa foarte clar ca armasarii pepinieri sunt foarte dominanti, produsii putind fi usor de identificat in cadrul rasei dupa caracterisiticile transmise de pepinier.

Acesti cai au fost creati pentru a servi la curtile regale de acum 400 de ani :

In cavaleria regala cai pregatiti pentru a face fata in razboaie ; picturile care reprezinta luptele cavaleriilor demonstreaza clar faptul ca elementele Dresajului Academic erau necesare mai mult in razboi decit in show-urile de la curtile regale. Astfel ca elemente precum Terre a Terre ajutau calaretul sa se protejeze in timpul luptei.

In suita regala, nobilii de a curte isi pregateau cele mai frumoase exemplare pentru a arata impecabil sub sa, fie ca se deplasau in coloana regala, fie ca executau citeva elemente de dresaj pentru a impresiona nobilimea. Un cal deosebit oferit cadou sau vindut trebuia neaparat sa fie intii bine pregatit si sa stapineasca perfect elementele Dresajului Academic.

A cataloga rasa Lipitan ca fiind formata din cai care sunt destinati exclusiv probelor de tractiune, este o foarte mare greseala. Este fara indoiala o rasa de cai extrem de talentati, versatila, care pot fi pregatiti in functie de linie si exemplar, probabil pentru majoritatea disciplinelor ecvestre, inclusiv pentru agrement calare si turism ecvestru (calarie si trasuri).

Preview document

Echitație și sporturi hipice - rasa lipițan - Pagina 1
Echitație și sporturi hipice - rasa lipițan - Pagina 2
Echitație și sporturi hipice - rasa lipițan - Pagina 3
Echitație și sporturi hipice - rasa lipițan - Pagina 4
Echitație și sporturi hipice - rasa lipițan - Pagina 5
Echitație și sporturi hipice - rasa lipițan - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Echitatie si Sporturi Hipice - Rasa Lipitan.doc

Alții au mai descărcat și

Toxoplasmoza extraintestinală la pisică

Toxoplasmoza – Sporozooza sistemica,produsa de protozoarul diheteroxen Toxoplasma gondii ,ce afecteaza mamiferele, pasarile si omul; boala,...

Antrax

DEFINITIE Antraxul este o boala infectioasa sporadico-enzootica comuna animalelor domestice si salbatice,produsa de o bacterie denumita BACILLUS...

Trichineloza-Zoonoza

Zoonoza cosmopolita, cu manifestari clinice grave la om si asimptomatica la animale omnivore,rozatoare si carnivore, trichineloza are...

Ai nevoie de altceva?