Epilepsia canină

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1908
Mărime: 20.10KB (arhivat)
Publicat de: Tudor B.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: DIANA PUSTA
Facultatea de Medicina Veterinara
Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara, Cluj-Napoca
Materie: Eredopatologie si geneteica moleculara

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE ...3
  2. 2. SCOPUL ȘI OBIEVTIVELE ..4
  3. 3. DIFERENȚA EPILEPSIEI ÎNTRE OM ȘI CÂINE ..5
  4. 4. TIPURI DE CRIZE ...6
  5. 5. TIPURI DE EPILEPSIE ...6
  6. 6. TRATAREA EPILEPSIEI .7
  7. 7. CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI .8
  8. 8. BIBLIOGRAFIE 9

Extras din referat

1.INTRODUCERE

Una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale câinilor este epilepsia, boala care, intr-adevăr, este mai des întâlnită la anumite rase de câini. Spre exemplu, Beagle, Border Collie, Cocker Spaniel, Dachshund, German Shepherd, Golden Retriever, Poodle sau Husky. Dar simpla apartenență la vreuna dintre aceste rase nu înseamnă, obligatoriu, si îmbolnavirea de epilepsie. Ci doar ca riscul este mai mare.

Epilepsia face parte din grupul neuropatiilor functionale, alaturi de afecțiuni precum: coreea, mioclonia, parapsihozele, boala fricii si altele. Se esi peu că neuropatiile funcționale I tulburări nervoase lipsite de un substrat lezional nervos care sa fie direct corelat cu manifestarea clinică foarte evidentă. S-a esi peut că apariția bolii se petrece, in general, la câinii de sex esi peut, cu varsta cuprinsa între 6 luni și 5 ani.

Cauzele principale, cu rol important in apariția epilepsiei sunt: tumorile pe creier, loviturile la cap, ingerarea de substanțe otrăvitoare (cum ar fi mercurul sau insecticidele), diverse tipuri de paraziți, precum si malnutriția sau deshidratarea. De retinut, însă, este faptul că, primele esi de îmbolnavire pot fi observate abia la 6 luni, sau chiar la 3 ani de la evenimentul responsabil de apariția bolii.

Manifestarea acestei boli se observă prin convulsii musculare, insotițe de pierderea cunoștinței. In tot acest timp, câinele înțepeneste, picioarele I se miscă de parcă ar merge si salivează in mod necontrolat. De asemenea, se întâlnesc și câini care nu-și pierd cunostința, iar, in acest caz, trupul lor este cuprins de un tremurat puternic. Inainte cu 2 sau 3 zile (sau, uneori, doar cu câteva minute) ca o criza epilectică sa aibă loc, poti observa anumite schimbari in comportamentul câinelui. Astfel, acesta începe sa schelălăie, sa mârâie, sau chiar se repeadă la lucruri “invizibile”. In plus, se poate observa o stare de neliniște esi peuti. Trebuie menționat că în perioada care urmează fiecărui atac, animalul se simte dezorientat si, temporar, se intamplă ca auzul si vederea sa nu-I functioneze la parametrii normali .

2. SCOPUL ȘI OBIECTIVELE

Definițiile umane privind epilepsia și clasificarea convulsiilor au fost aplicate rigid câinilor epileptici pentru a investiga dacă distribuția tipurilor de convulsii și epilepsiile câinilor este comparabilă cu cea a ființelor umane , majoritatea corespundeau tipurilor de convulsii umane , dar au existat si exceptii care se vor descrie in capitolele ce urmează.

În acest referat am încercat sa introduc niște date elementare ce cuprind ceea ce inseamna una din bolile gentice ce țin de erdopatologie , mai exact de bolile genetice ale sistemului nervos. Refeatul conține date despre asemănările și deosebirile dintre epilepsia la om si cea de la câine, cum se manifestă , cum se tratează și cam cât de imporatntă este cunoașterea ei în special că este o boală destul de întâlnită și , din păcate , de cele mai multe ori necruțătoare.

Această boală gentică , și multe alte boli neurologice , nu au cea mai profundă explicație științifică , este foarte greu de înțeles în special că boala este de diferite tipuri , iar mai apoi ea se poate manifesta diferit de la individ la individ .

Bibliografie

-toate informatile au fost luate de pe Google Academic , site-uri si carti in format PDF.-

1. „ Dawn Merton Boothe - Comparison of phenobarbital with bromide as a first-choice antiepileptic drug for treatment of epilepsy in dogs.”

2. “International veterinary epilepsy task force consensus proposal: diagnostic approach to epilepsy in dogs”.

3. „Mette Berendt and Lennart Gram - Epilepsy and Seizure Classification in 63 “

4. “Mette Berendt, Hanne Gredal, Annette Kjaer Ersbøll, and Jørgen Alving-Dogs: A Reappraisal of Veterinary Epilepsy Terminology”

Premature Death, Risk Factors, and Life Patterns in Dogs

with Epilepsy”

5. „Ranno Viitmaa - Idiopathic epilepsy in Finnish Spitz dogs Epidemiological, clinical and diagnostic aspects (Academic dissertation To be presented, with the permission of the Faculty of Veterinary Medicine, University of Helsinki, for public examination in the Auditorium of Arppeanum, Snellmaninkatu 3, Helsinki, on 15 November 2013, at 12 noon.)”

6. „ www.sciencedirect.com/journal/epilepsy-research/vol/61/issue/1”

Preview document

Epilepsia canină - Pagina 1
Epilepsia canină - Pagina 2
Epilepsia canină - Pagina 3
Epilepsia canină - Pagina 4
Epilepsia canină - Pagina 5
Epilepsia canină - Pagina 6
Epilepsia canină - Pagina 7
Epilepsia canină - Pagina 8
Epilepsia canină - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Epilepsia canina.doc

Alții au mai descărcat și

Toxoplasmoza extraintestinală la pisică

Toxoplasmoza – Sporozooza sistemica,produsa de protozoarul diheteroxen Toxoplasma gondii ,ce afecteaza mamiferele, pasarile si omul; boala,...

Antrax

DEFINITIE Antraxul este o boala infectioasa sporadico-enzootica comuna animalelor domestice si salbatice,produsa de o bacterie denumita BACILLUS...

Trichineloza-Zoonoza

Zoonoza cosmopolita, cu manifestari clinice grave la om si asimptomatica la animale omnivore,rozatoare si carnivore, trichineloza are...

Te-ar putea interesa și

Ficat, Pancreas, Enzime, Respirator

Capitolul 1. BOLILE FICATULUI ŞI ALE PANCREASULUI 1. Generalităţi Funcţia Modul de realizare Metabolismul glucidic Homeostazia glucozei,...

Ai nevoie de altceva?