Hemoglobinuria la caini si pisici

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Hemoglobinuria la caini si pisici.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Extras din document

Definiții

Hemoglobinuria consta in prezenta hemoglobinei in urina. Aceasta indica distrugerea masiva a eritocitelor la nivelul patului vascular. Mai este denumita si pigmenturie.

Hemoglobinuria este asociată cu urină transparentă de culoare roșie până la culoarea chihlimbar care rămâne pigmentată după centrifugare.

Hemoglobinuria este o afecțiune în care hemoglobina se găsește în concentrații anormal de mari în urină. Condiția este adesea asociată cu orice anemie hemolitică, în special cu hemoliză intravasculară, în care celulele roșii din sânge sunt distruse, eliberând astfel hemoglobina liberă în plasmă. Excesul de hemoglobină este filtrat de rinichi, care îl excretă în urină, dând urinei o culoare purpurie.

Hemoglobina liberă din plasmă se împarte în dimeri imediat legați la haptoglobină și eliminați de hepatocite prin formarea de bilirubină, fier și aminoacizi sau legați de macrofage. Dacă haptoglobina este saturată, dimerii hemoglobinei se acumulează în plasmă (hemoglobinemia) și trec prin glomerul în cazul în care sunt resorbați și degradați de celule tubulare proximale sau excretați în urină (hemoglobinuria).

CAUZELE

HEMOGLOBINURIEI

1. Glomerulonefrita acută

2. Babesioza

3. Anemii hemolitice parazitare

4. Intoxicația cu fenotiazină

5. Anemia hemolitică autoimună

6. Anemia de apă rece

7. Pielonefrită

8. Intoxicația cu plumb

9. Predispozant poate apărea in cazul eritrolizei neonatale

Riscul aparitiei acestei afectiuni este foarte mare atunci cand exista: predispozitie genetica, expunere la toxine sau la anumite substante medicamentoase, agenti infectiosi, suprasolicitare fizica, dezechilibre ale termoreglarii consecutive expunerii la temperaturi ridicate, intoxicatie cu venin de paianjen sau sarpe. Leptospiroza si toxoplasmoza sunt alti factori importanti.

Hemoglobinuria poate fi, de asemenea, prezentă în cazurile de hematurie în care celulele roșii s-au lizat (ca în cazul probelor diluate sau alcaline sau al procesării întârziate); cu toate acestea, hemoglobinemia trebuie să lipsească.

Fisiere in arhiva (1):

  • Hemoglobinuria la caini si pisici.docx

Bibliografie

1.Urgente in medicina animalelor de companie- ghid pentru studenti, vol. 1-Bogdan Alexandru Vitalaru
2.http://pethome.ro/babesioza-tratament-caine/
3.https://www.scribd.com/presentation/397534947/Piroplasmoza-pptx
4.http://www.agriculturaromaneasca.ro/produse/babesioza-la-caine-106-t10.html
5.Patologia medicala a animalelor domestice- I. Adamesteanu
6. https://www.medscape.com/answers/206885-108630/how-is-hematuria-and-hemoglobinuria-distinguished-in-the-evaluation-of-transfusion-reactions
7. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/hemoglobinuria