Hipovitaminoza E si Seleniu la Bovine

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Hipovitaminoza E si Seleniu la Bovine.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Cuprins

1. Cuprins 1
2. Istoric 2
3. Etiologie 2
4. Metabolism 3
5. Functiile vitaminei E 4
6. Manifestari clinice la bovine 6
7. Modificari morfopatologice 9
8. Diagnostic 9
9. Profilaxie 10
10. Tratament 10
11. Bibliografie 11

Extras din document

Istoric

În anul 1922 Evans și Bishop au indentificat un compus lipososolubil care are însușiri antisterilice ,cunoscut astăzi sub denumirea de vitamina E ,ulterior Evans în 1936 a izolat α-tacoferolul,cel mai active biologic Alți tacoferoli au activitate biologic redusă, față de α-tocoferoi, respective 15-40% pentru β-tacoferol ,3-19% pentru γ-tacoferol

Sinonime pentru vitamina E ; vitamina antisterilică, tacoferol, vitamina fertilități , vitamina antidistrofică.

Multe dintre nutrețurile combinate folosite in hrana monogastricelor si a rumegatoarelor conțin cantitați mari de γ-tacoferol si mai putin α-tacoferoli. Vitamina E este foarte instabilă , oxidarea ei fiind favorizată de prezența mineralelor si a acizilor grași nesaturați.

Cele mai multe produse comerciale de vitamina E conțin DL-α-tacoferol acetat.

Etiologie. Necesarul organismului animal în tacoferili trebuie asigurat prin rații, animalele nedispunând de capacitatea de autosinteză a acestei vitamine. Necesarul, pe specii, este însa greu de precizat, fiind dependent de o serie de factori precum ;

-conținutul rației în lipide și, mai ales în acizi grași nesaturați, mărește nevoia organismului în vitamina E. Astfel la viței pentru 1g acizi grași nesaturați este necesar o suplimentare a rației cu 1,5-2.5 u.i. vitamin E Acidul linoleic reduce valorificarea din rație a tacoferolilor și marește necesarul in vitamina E cu 0,5 mg pentru 1g acid linoleic;

-disponibilitățile de selenium în rație , de aminoacizi sulfurațiți și de unele vitamine reduc necesarul de tacoferoli.

-existența antioxidanților sintetici sau naturali din rație reduce necesarul in vitamina E, prin substituire funcționala parțiala a tacoferolilor.

-starile de solicitare maresc necesarul de vitamină E.

Metabolism. Absorbția vitaminei E se face preponderant în intestinul subțire, sub forma de micelii, în prezenta sărurilor biliare si a sucurilor pancreatice; absorbtia tacoferolilor se face într-o proporție relative redusă (sub 40%), fiind dependent de factorii care afecteaza absorbția grasimilor Vitamina E poate fi depozitată in ficat ( care stochează cu atât mai multa vitamin E cu cat aceasta se gaseste in cantitați mai mari in hrană), in țesutul adipos și parțial in inimă si splină; aceste depozite se pot folosi in perioada de carență.

Vitamina E este un component vital al membranelor biologice , gasindu-se in cantitați mari in conținutul intracelular, precum și in țesutul adipos.

Interrelațiile vitaminei E cu alti nutrienți. Cerintele animalelor in vitamina E pot fi influențate de alți nutrienți precum; seleniul ,acizi grași polinesaturați, aminoacizi sulfurați ,fierul ,vitaminaa, colina, si zincul Seleniul este component al glutation peroxidazei și in carența vitaminei E previne peroxidarea grăsimilor.Vitamina E este necesară pentru creșterea concentrației acizilor grași polinesaturați , proprietațile antioxidante sunt benefice ,in acest caz, cunoscută fiind susceptibilitatea acizilor grași polinesaturați față de oxidare. Carența in vitamina E , impune o sporire a fierului la tineretul nou născut; purceii nou născuți carențați in vitamina E , prezintă simtome de intoxicație cu fier si mor , cand li se aplica intramuscular, suplimente cu fier. Interrelațiile dintre vitamina A si E sunt recunoscute de mult timp ,vitamina E amând în acest caz un rol antioxidant fața de vitamina A. Carența în colină determină leziuni la nivelul ficatului, leziuni care pot fi prevenite printr-un supliment de vitamin E.

Fisiere in arhiva (1):

  • Hipovitaminoza E si Seleniu la Bovine.docx

Bibliografie

Bârză H., May I., Ghergariu S., Hagiu N., 1981, Patologie şi clinică medicală, Ed. Didactică şi pedagogică Bucureşti, Reeditat 1992, Ed Ştiinţa Chişinău;
Ghergariu S., 1995, Bazele patologiei medicale a animalelor, vol 2, Ed. All, Bucureşti;
Hriscu Luminița Diana- Curs- Boli nutriție și metabolism
Mihai D., 1996, Patologie şi clinică medicală, Ed. Ceres Bucureşti.
http://www.cals.ncsu.edu/an_sci/extension/swine/nutrition/nutritionslides/slides.HTM