Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3422
Mărime: 856.79KB (arhivat)
Publicat de: Luca Oltean
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Parvu Pavelina
Identificarea si descrierea segmentelor genitale femele si mascule - ANATOMIA SI STRUCTURA HISTOLOGICA A APARATULUI GENITAL

Extras din referat

Introducere

Reproductia studiaza intreg complexul proceselor biologice ale inmultirii animalelor, iar patologia (obsterica si ginecologie) procesele patologice legate de manifestarile vietii sexuale (maturitate sexuala,insamantare,fecundatie,gestatie,parturitie,precum si bolile nou-nascutilor si ale glandei mamare).

Reproductia si obstetrica s-au putut dezvolta datorita marilor descoperiri realizate recent in domeniul biologiei moderne, fiziologiei, endocrinologiei, biochimiei, anatomiei si histologiei, precum si al embriologiei animale.

Conform noilor cercetari, toate procesele sexuale, aparitia maturitatii sexuale, fecundatia, gestatia, fatarea si alaptarea, sunt conduse si reglate de sistemul nervos central, care la randul lui este influentat de factorii de mediu externi si interni.

Reproductia animalelor a facut progrese datorita aplicarii pe scara larga ainsamatarilor artificiale der si cercetarilor stiintifice in combaterea sterilitatii si imbunatatrii fecunditatii si prolificitatii animalelor.

Reproductia studiaza totalitatea proceselor fiziologice sexuale, la masculi si femele care concura la formarea unei fiinte noi, precum si metodele practice care duc la ridicarea fecunditatii si prolificitatii animalelor domestice.

Patologia reproductiei (obstetrica si ginecologia) studiaza tulburarile proceselor fiziologice ale gameto-genezei si fecundatiei, ale gestatiei si parturitiei, ale perioadei puterperale bolile nou-nascutilor si ale glandei mamare precum si sterilitatea animalelor domestice si metodele pentru restabilirea functiei genitale.

Unele probleme, cum sunt: studiul spermei, ciclul sexual, provocarea poliovulatiei la oi, diagnosticul gestatiei, insamantarile artificiale si metodele de diluare si conservare a spermei, metodele de prevenire si combatere a sterilitatii pe cale hormonala sunt tratate pe baza unei bogate documentatii si a rezultatelor obtinute in urma unor indelungate experiente intreprinse in laborator si pe teren.

ANATOMIA SI STRUCTURA HISTOLOGICA A APARATULUI GENITAL

Aparatul genital mascul

Acest aparat este constituit din:

- Testicule;

- Caile genitale;

- Glandele anexe;

- Penis;

Testiculul

Testiculele mamiferelor se gasesc situate in regiunea ingvinala la armasar, taur, berbec sau in regiunea perineala la vier, caine, pisoi, unde sunt suspendate prin intermediul pungilor testiculare.

Pungile testiculare sunt constituite din 3 tunici (externa, mijlocie si interna) care inconjoara testiculele. Prima invelitoare scrotumul, a doua dartosul si cea mijlocie celuloasa.

Cordonul testicular este compus din fasciculul vasculo-nervos si canalul deferent. Este alcatuit din artera mica testiculara , artera mare testicualara, venele stelite si vasele limfatice.

Structura testiculului

Testiculele sunt organe pare, situate în regiunea ingvinala în pozitie aproape verticala. Dimensiunile si greutatea testiculelor variaza cu vârsta, rasa si starea de întretinere. Astfel, la taurul adult testiculul are o lungime de 10-12 cm cu o largime de 5-6 cm si o greutate de aproximativ 500 g.

Ca structura testiculele sunt formate din tesut parenchimatos, vase sanguine si nervi, toate acestea fiind protejate la exterior, de o membrana fibroasa numita albuginee (tunica albugineea). Fata interna a albugineei vine în contact cu parenchinul testicular care prin septumurile pe care le emite îl împarte în 200-300 lobuli .

Sectiune sagitala prin testicul si epididim:

a - albugineea; b -perete interlobular; c - lob testicular; d- tub seminifer; e - tub drept; f - corpul lui Highmore; g -rete testis; h - conuri eferente; i - capul epididimului; f - vas din reteaua lui Haller; k - coada epididimului;l - canal deferent.

În fiecare lobul testicular se gasesc 3-4 tubi seminiferi , iar între 2-3 tubi seminiferi se gasesc celulele interstitiale ale testiculului (celulele lui Leydig) care constituie glanda cu secretie interna a acestuia si secreta hormonul sexual masculin - testosteronul.

Preview document

Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 1
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 2
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 3
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 4
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 5
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 6
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 7
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 8
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 9
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 10
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 11
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 12
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 13
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 14
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 15
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 16
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 17
Identificarea și Descrierea Segmentelor Genitale Femele și Mascule - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Identificarea si Descrierea Segmentelor Genitale Femele si Mascule.doc

Alții au mai descărcat și

Afecțiuni Ovariene și Influența Acestora asupra Parametrilor de Reproducție la Vaci

Introducere Reproducţia este o însuşire fundamentală a organismelor vii, iar perturbarea acesteia este produsă de o serie de factori legaţi de...

Antrax

DEFINITIE Antraxul este o boala infectioasa sporadico-enzootica comuna animalelor domestice si salbatice,produsa de o bacterie denumita BACILLUS...

Trichineloza-Zoonoza

Zoonoza cosmopolita, cu manifestari clinice grave la om si asimptomatica la animale omnivore,rozatoare si carnivore, trichineloza are...

Toxicologie

Pesticidele sunt subst fol in agricultura pt combaterea daunatorilor. Pesticidele se impart in mai mult categ dupa tipul de daunator caruia se...

Ai nevoie de altceva?