Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1757
Mărime: 1.16MB (arhivat)
Publicat de: Diana M.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. ETIOLOGIE ȘI EPIDEMIOLOGIE ..1.
  2. 2. TABLOU CLINIC ..4.
  3. 3. TABLOU MORFOPATOLOGIC ..5.
  4. 4. DIAGNOSTIC 6.
  5. 5. TRATAMENT 8.
  6. 6. PROFILAXIE ȘI COMBATERE ...9.
  7. 7. BIBLIOGRAFIE .10.

Extras din referat

Etiologie și epidemiologie

Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale este o boală infecțioasă foarte contagioasă care afectează diferite specii de păsări,caracterizată prin tulburări respiratorii de intensitate variabilă, întarziere de dezvoltare,scăderea producției de ouă, uneori paralizii,tenosinovite.

Ornithobacterium rhinotracheale (ORT) este încadrat în familia Flavobacteriaceae este o bacterie nehemolitică, gram-negativă cu dimensiuni de 0,6-5/ 0,2-0,9 microni, imobilă ,polimorfă ,în formă de tijă care cauzează boala tractului respirator superior și inferior la păsările de curte . Formează colonii mici ,netede,convexe ,circulare ,de culoare gri-albiciosă Are o distribuție la nivel mondial la păsările de curte comerciale, în care este asociat cu boli respiratorii, și se găsește și la păsările sălbatice.

ORT a fost izolat de la numeroase specii de păsări: pui de găină,potârniche,rață, gâscă,bibilica,pescăruș,struț,porumbel,curcă și cioară.

Păsările domestice sunt receptive la orice vârstă,dar cele adulte fac o formă de boală mai severă. Curcile de peste 14 săptămâni sunt cele mai afectate,dar au fost semnalate si cazuri de boală la păsări mai tinere de 11 zile.La puii de carne boala se înregistrează la 20-50 de zile.

Infecția poate fi transmisă orizontal prin aerosoli, precum și pe verticală care este suspectă, deoarece prin unele cercetări recente s-a putut izolat ORT din organele reproducătoare și ouăle pentru incubație, ouă infertile și embrioni morți. Cu toate acestea, nu este încă cunoscut dacă această transmitere verticală este cauzată de contaminarea ovariană sau cloacală.

Doisprezece serotipuri pot fi distinse în cadrul speciei O. rhinotracheale , dintre care serotipul A este cea mai raspandita. Investigarea genetică a relevat faptul că mai multe specii sau subspecii , probabil , există în genul Ornithobacterium. Majoritatea izolatelor de pui fac parte din serotipul A și izolatele de curcan sunt mai eterogene și aparține serotipului A, B și D.

Deși ORT s-a dovedit foarte sensibil la diferite substanțe chimice dezinfectante , în prezent, infecția cu ORT pare să fi devenit endemică și poate apărea la fiecare repopulare nouă, chiar și în cazul în care au fost curățate anterior și dezinfectate cuștile ,în special în zonele cu producția intensivă de păsări de curte, precum și în ferme.

Infecția experimentală cu ORT la puii de găină și la curci provoacă leziuni minime,dar acestea devin severe în cazul în care concomitent intervin și virusuri sau bacterii cu afinitate pentru aparatul respirator. Perioada de incubație în infecția experimentală la curci și puii de găină este de 2-4 zile.

Tablou clinic

Inflamația sacilor alveolari si pneumonie sunt cele mai comune caracteristici ale infecției cu O. rhinotracheale .

Severitatea semnelor clinice, durata tratamentului și mortalitatea sunt extrem de variabile și sunt influențate de mulți factori de mediu, cum ar fi cei manageriali, ventilație inadecvată, densitate înaltă, condiții slabe de așternut, igiena slabă, nivelul amoniacului ridicat, bolile concomitente și tipul de infecție secundară.

Simptomele inițiale sunt strănutul, tusa și sinuzita urmată în unele cazuri de suferință respiratorie severă,dispnee, prostație și mortalitate. Simptomele sunt însoțite de o reducere a consumului de furaje și aportul de apă. Leziunile pot include rinita, traheita,edem, consolidarea uni- sau bilaterală a plămânilor cu exudate fibropurulente,pericardita, aerosaculita,se poate detecta peritonita și enterita.

La curci,tulburările respiratorii pot să apară la vârsta de 4 săptămâni maxim 8 săptămâni .La adulte boala evoluează mai sever și se exprimă prin strănut,exudat nazal,abatere,sinuzită,respirație dificilă,scăderea producției de ouă,uneori chiar paralizie.Mortalitatea poate ajunge chiar la 50%.

La puii de carne se manifestă prin consum redus de hrană,abatere si letargie,edem al capului,exudat nazal, uneori paralizie si chiar moarte.Mortalitatea ajunge doar la maxim 10%.

La găinile adulte boala se exprimă adesea în perioada ouatului sau cu puțin timp înainte d începerea ouatului,constatându-se scăderea consumului de furaje,semne respiratorii discrete,edem al capului,ouă mici sau deformate.

Bibliografie

1. http://www.protekt.com.tr/dokumanlar/ornithobacterium_rhinotracheale.pdf

2. http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.694.3666&rep=rep1&type=pdf

3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03079459994704

4. https://www.aaapjournals.info/toc/addi/7/4

5. https://www.aaapjournals.info/doi/full/10.1637/10404-1007912-DIGEST.1

6. https://www.aaapjournals.info/doi/full/10.1637/10115-990312-DIGEST.1

7. BOLI BACTERIENE ȘI VIRALE LA PĂSĂRI ( CONSTANTIN VASIU, VALENTIN TUDOR,AUREL VASIU , FLORICA PREDOI )

Preview document

Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 1
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 2
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 3
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 4
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 5
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 6
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 7
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 8
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 9
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 10
Infecția cu Ornithobacterium rhinotraheale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Infectia cu Ornithobacterium rhinotraheale.docx

Alții au mai descărcat și

Toxoplasmoza extraintestinală la pisică

Toxoplasmoza – Sporozooza sistemica,produsa de protozoarul diheteroxen Toxoplasma gondii ,ce afecteaza mamiferele, pasarile si omul; boala,...

Antrax

DEFINITIE Antraxul este o boala infectioasa sporadico-enzootica comuna animalelor domestice si salbatice,produsa de o bacterie denumita BACILLUS...

Trichineloza-Zoonoza

Zoonoza cosmopolita, cu manifestari clinice grave la om si asimptomatica la animale omnivore,rozatoare si carnivore, trichineloza are...

Ai nevoie de altceva?