Influentele Faunei asupra Aparitie Bolilor Parazitare la Animale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Influentele Faunei asupra Aparitie Bolilor Parazitare la Animale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Extras din document

Parazitologia ecologica cunoaste si in Romania o ascensiune ca in intreaga lume.Aceasta ramura ofera cunostinte privind conditiile de aparitie,de dispersie si disparitie a formelor parazitare libere,dependente de variatiile factorilor de mediu.

Mediul inconjurator,din care formele parazitare fac parte,influenteaza prin factorii sai abiotici si biotici toate organismele.

Mediul in acest context il constituie totalitatea factorilor abiotici si biotici,ansamblul conditiilor energetice,fizice,chimice si biologice din ambianta vietuitoarelor.

Parazitii ajunsi in mediu ocupa anumiti biotopi,intra in competitie,in reteaua trofica.Parazitii euribionti sunt aceia care au rezistenta mare la variatiile factorilor ecologici(ouale de ascarizi rezista mai multi ani in mediu).Parazitii stenobionti sunt aceia cu rezistenta limitata la variatiile de mediu(terontii de Ichthyophthirius rezista la temperaturi de peste 18ºC pana la 30ºC,sub 18ºC nu apare boala,iar peste 30ºC parazitii mor).

Factori biotici

Latitudinea :determina o zonare a climei de la ecuator spre poli,zonare data de paralele.Pe paralela 45 intalnim acelasi climat,deci forme invazionale identice :limita nordica a arealului unor capuse ixodide(Boophilus calcaratus).

Altitudinea :este un factor geografic limitant pentru dezvoltarea unor paraziti.In localitati cu altitudine de peste 400 m este absent paludismul,in prezenta insectelor transmitatoare(Anopheles).Pajistile montane au o fauna limitata de capuse,fiind dominata in special de Ixodes sp.,spre deosebire de cele din Delta Dunarii,populate cu mai multe specii si genuri.

Expozitia versantilor :influenteaza prin radiatia solara,curgerea apei de precipitatii,tipul de vegetatie.Plantele cu expozitie sudica,bine incalzite de radiatiile solare,se autoasaneaza in scurt timp,spre deosebire de plantele nordice,puternic contaminate cu formele parazitare.

Factori abiotici

a.factori fizici :-radiatia solara are efecte complexe si decisive asupra dezvoltarii tuturor vietuitoarelor,structura si functionalitatea biocenozelor fiind dependente de intensitatea,durata si perioada acestora.Spectrul solar cuprinde o serie de radiatii cum sunt :gamma,delta,infrarosii,spectrul vizibil,ultraviolete.micro-unde si unde Radio.Acestea au lungimea de unda cuprinsa intre 380-750nm.Radiatiile infrarosii si cele UV intervin in autoepurarea solului si a apei,distrugand unele microorganisme si forme invazionale.Majoritatea populatiilor de paraziti prefera locurile umbrite,cu heliotropism negativ(sensibile la actiunea luminii directe a soarelui care are efect limitativ in ceea ce priveste dezvoltarea lor).Larvele unor nematode ca strongilii,ancilostomele,sub influenta luminii coboara spre radacina firului de iarba in zilele insorite si urca pe verticala in zilele neainsorite,in special in faza crepusculara.Ca urmare a daptarii lor la conditiile oferite de asezarile umane si adaposturile de animale,capusele paraziti nocturni,cum sunt capusele de pasari,plosnitele,sunt usor vulnerabile la actiunea soarelui,ouale si larvele lor sunt distruse in cateva minute de actiunea directa a razelor solare.

-temperatura,prin caracterul ei oscilant de la zi la -euritermi-cu valente termice largi,adaptati la mari oscilatii termice(parazitii ubicvitari ca Eimeria supravietuiesc la -24ºC.

-stenotermi-cuprinde acei paraziti sensibili la oscilatiile termice,unele specii de Eimeria,prin formele lor de schizonti si merozoiti,sunt stenoterme pentru ca acestea mor pe sol in cateva ore,nefiind rezistenti ca oochistii la variatii ample termice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Influentele Faunei asupra Aparitie Bolilor Parazitare la Animale.doc