Tratamentul in Infestatiile cu Purici si Capuse la Carnivore

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tratamentul in Infestatiile cu Purici si Capuse la Carnivore.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Extras din document

Noţiuni Generale

Tratamentul şi prevenţia bolilor parazitare la animalele de companie a devenit o parte integrală a practicii veterinare.O atenţie crescută o manifestă proprietarii în alegerea celor mai eficiente produse antiparazitare.

Cei mai comuni ectoparaziţi care paraziteaza atît câinii dar şi pisicile sunt puricii.

Puricii sunt recunoscuţi ca fiind cauza majoră a alergiilor cutanate, deasemenea fiind gazde intermediare pentru alţi paraziţi(Diphylidium caninum) şi având rol direct în transmiterea unor bacterii(Bartonella henselae).

Puricii sunt insecte hematofage ce fac parte din ordinul Siphonoptera, paraziţi temporari pe corpul animaleleor. Au corpul turtit latero-lateral, lipsit de aripi, aparatul bucal in forma de trompă, adaptat pentru inţepat si supt si picioare lungi, adaptat pentru sarit.

Puricii sunt insecte cosmopolite, parazitează mai multe specii de animale si traiesc pe corpul gazdei mai multe saptamani. Intr-o perioada de 1-3 luni, o femela depune peste 1500 de oua in mai multe ponte, in blana animalelor, pe podea, sol sau pe obiecte. La 24 de ore dupa ce femela tânară a inceput sa suga sânge, incepe să-şi depuna ouale in blana pisicii. Dupa 1-2 saptamani eclozioneaza larvele care se hranesc cu materii organice gasite in asternutul gazdei, dar principala sursa de hrana o constituie fecalele puricilor adulti care sunt bogate in substante nutritive provenite din săngele gazdei. Dupa mai multe stadii de evolutie, larvele se transforma in purici imaturi care pot trai saptamani sau luni fara sa se hraneasca.

În Romănia snt cunoscute 73 de specii şi subspecii de sifonaptere parazite la mamifere; dar doar cinci familii cuprind specii care au importanţă medicala şi/sau veterinară:

• Ceratophyllidae;

• Ctenophtalmidae;

• Leptopsyllidae;

• Pulicidae;

• Tungidae.

Există însă unii autori care include speciile cu importanţă veterinară şi medicala în doar 2 familii:

• Pulicidae( cuprinde speciile :Pulex, Ctenocephalides, Xenopsylla,Haplopsyllus,Cediopylla);

• Tungidae(cuprinde speciile Tunga penetrans şi Echidnophaga gallinacea).

Fig.1. Purice vazut la microscop electronic

Familia Pulicidae

Cuprinde 180 de specii cu o largă răspîndire in lume;ele parazitează pe rozatoare,marsupiale şi carnivore.

Speciile acestei familii au ochii mari, făra sinus;toracele bine dezvoltat;fruntea rotunda,laciniile uşor denticulate;cu sau făra ctenidii(după gen).Tibia piciorelor metatoracice este lipsită de dinte terminal pa marginea postero-externă.

Genul Pulex

Pulex irritans:

-are dimensiunile cuprinse intre 2-4 mm;

-faţa laterala a segmentului mezotoracic este îngustă şi netedă;

-este considerat puricele omului,dar se găseşte şi la alte animale:cîine, pisică,vulpe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamentul in Infestatiile cu Purici si Capuse la Carnivore.doc

Alte informatii

subiectul referatul trateaza infestatii cu purici si capuse la carnivore,interesand mai ales animalele de companie.Contine o prezentare generala a parazitilor si a ciclului biologic ar acestora si tratamentul aplicat in parazitoze.Tratamentul prezentat este cel actual,folosit in cabinete veterinare.