Trichineloza-Zoonoza

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Trichineloza-Zoonoza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Savuta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Extras din document

Zoonoza cosmopolita, cu manifestari clinice grave la om si asimptomatica la animale omnivore,rozatoare si carnivore, trichineloza are caracteristici de focalitate, determinate de nematozi din genul Trichinella, cu dezvoltare intestinala in forma adulta, si musculara in cea larvara, in organismul acelorasi gazde.

Etiologie. Agentii etiologici, nematozi din familia Trichinellidae, sunt de dimensiuni foarte mici.

Specii.

-Trichinella spiralis masoara 1,4-1,6 mm lungime/40 µm, masculul si 3-4 mm/60 µm, femela. Orificiul genital al femelei se deschide in regiunea esofagiana. Femelele sunt vivipare. Au corpul inegal calibrat cu partea posterioara usor mai ingrosata decat cea anterioara. Larvele, imediat dupa ponta, au dimensiunile de 90-100/6 µm, iar chisturile formate in musculatura striata prin incapsulare au forma ovala, de lamiae, si masoara 400/250 µm.

Chisturile inveterate se calcifica treptat. Gazde obisnuite sunt omul, porcul, mistretul, carnivorele domestice si salbatice, rozatoarele, ursul, ursul polar, foca, morsa.

Alte specii:

-Trichinella pseudospiralis - intalnita la raton, pisica, rozatoare,pasari;

- Trichinella nelsoni - la carnivore salbatice;

- Trichinella native;

- Trichinella britovi, Trichinella papuae - la vulpe, rozatoare;

Ontogenia. Dezvoltarea trichinelelor este autoheteroxena. Contaminarea omului se face oral, prin consum de carne, organe, preparate de porc, mistret, urs, nutria, foca sau alte specii comestibile, iar a animalelor receptive, in acelasi mod, in plus, prin consum de viscere de subproduse de abator, cadaver, care contin chisturi sau larve infestante(differentiate sexual) de Trichinella. Mai rar, contaminarea este realizabila prin ingerarea de coleoptere, larve de muscide, care pot fi rezervatorii de larve; coprofagie, cind in fecalele proaspete se gasesc fibre musculare cu larve nedigerate ; prin cannibalism sau, foarte rar, transplacentar, cind infestatia are loc in faza de gestatie. Pentru porci sursa principala o constituie rozatoarele sinantrope(sobolani in special), care mentin infestatia datorita canibalismului. In ultimii ani, se cunoaste in unele tari, izbucnirea trichinelozei umane prin consum de carne de ecvine.

Dupa consumul contaminat, sub actiunea sucurilor digestive, gastro-intestinale ale gazdelor receptive, larvele se elibereaza din chisturi, localizandu-se printre vilozitatile intestinului subtire, unde devin adulti.

Faza prepatenta este de circa 48-72 ore, dupa care se produce cuplarea si la interval scurt dupa aceea masculii mor. Femelele de Trichinella traiesc in lumenul si profunzimea mucoasei intestinale unde , la 6-7 zile post-infestatie, incep depunerea larvelor. Infundarea in glandele Lieberkuhn si mucoasa pina spre capilare permite trecerea larvelor pe cale limfatica si/sau hematogena si diseminarea in intreg organismul(organe, tesuturi, viscere), dezvoltandu-se larvele in faza extraintestinala.Se vor dezvolta complet formand chisturi, larvele localizate in musculature striata.Cronobiologia stadiilor extraintestinale se caracterizeaza prin: prezenta larvelor in torentul sanguine, la 7-12 zile p.i. , accesul la masele musculare dupa 8-12 zile p.i., inceperea spiralarii larvelor,la 18-20 zile p.i., inchistarea larvara la 21 zile si

Fisiere in arhiva (1):

  • Trichineloza-Zoonoza.doc