Alimentatia Mixta si Artificiala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Alimentatia Mixta si Artificiala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Introducere

Contraindicatii de alimentarea la sân

Hipogalatia

Alimentarea mixta si artificiala a sugarului

Cerinte pentru alimentarea artificiala a sugarului (volumul si frecventa)

Clasificarea formulelor lactate folosite în alimentarea sugarului

Introducere.

Nou-nascutul este o fiinta mica care în primul rînd are nevoie de îngrijire, hrana si atentia mamei. Primele saptamîni sînt necesare pentru a fi împreuna si pentru al cunoaste mai bine.Pentru a te obisnui mai usor cu noul rol trebuie sa învatam a întelege necesitatile copilului.

Dupa nastere, în primele 6-8 ore, nou-nascutul se afla într-o stare mai excitanta, o stare de vioiciune: el analizeaza lumea din jur, cere des sa fie hranit, supravegheaza si prinde privirea mamei si a tatalui, si face totul ca sa fie observat si mîngîiat sau îngrijit.

Primele ore este perioada cînd se înfiripa relatia între copil si cei care-l înconjoara. În acest timp fiti alaturi de copil cît mai mult: îmbratisati-l, luati-l în brate, deoarece contactul fizic actioneaza pozitiv pentru începerea alaptarii la sîn,cunoasterea a ceia ce nu e cunoscut,adaptarea la nou s.a.

Daca copilul este satul, a primit atentie si îngrijirile necesare, el va avea un somn îndelungat si profund, timp în care se va odihni dupa nastere. Si mama are nevoie de odihna si timp pentru asi restabili fortele.Un sfat pentru mame spune ,,fiti împreuna cu copilul, pentru ca în aceste momente sînteti linistita si nu aveti de ce va îngrijora,fiind alaturi de copil, veti sti cînd e flamînd si trebuie hranit,, Aceste ore petrecute împreuna sînt importante pentru urmatoarele luni.

Este absolut normal daca în primele zile dupa nastere greutatea copilului scade. Însa, pierderea în greutate nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea initiala a nou-nascutului. Foamea, care survine în rezultatul pierderii în greutate, face ca nou-nascutul sa suga mai des si îl impune sa depuna mai mult efort pentru a primi cantitatea de lapte de care are nevoie.

Laptele se adauga, peste cîteva zile copilul devine mai linistit si suge mai mult, însa mai rar. Scaderea în greutate se stopeaza la a 3-5 zi, dupa care copilul începe a adauga în greutate. La sfîrsitul celei de a 2 saptamîni dupa nastere, greutatea se restabileste, desi, de obicei, aceasta se întîmpla mai repede.

Înainte de orice, este necesar de precizat si de retinut ca în alimentatia sugarului procesele metabolice sunt deosebit de intense, predomina net si constant anabolismul exprimat prin cresterea pondero-statuara în primul an de viata, neîntâlnita în nici o alta parte a vietii, respectiv de 6.000 g si 30 cm. De asemenea, procesele metabolice sunt imature, instabile si usor dereglabile, cu cât sugarul este mai mic, din cauza insuficientei dezvoltari morfofunctionale a organelor reglatoare neuroendocrine. Functiile secretorii digestive sunt imperfecte, cu atât mai mult cu cât sugarul este mai mic.

Principiile fundamentale de care trebuie tinut cont în alimentatia sugarului sunt:

- obligativitatea alimentatiei naturale (cu lapte matern) în primele sase luni, fiind singurul aliment pe care sugarul îl suporta în aceasta perioada;

- întarcarea se va face între 8-10 luni, nu mai devreme de sase luni si nu mai târziu de 12 luni;

- când alimentatia naturala nu este posibila se va recurge la alimentatia mixta (lapte de mama, plus lapte praf în completarea laptelui matern insuficient) sau la alimentatia artificiala (alt lapte decât laptele de mama);

- ratia alimentara se calculeaza în functie de nevoile calorice, nevoile de lichide, de asigurare a principiilor nutritive esentiale;

- necesitatea diversificarii corecte si la timp a alimentatiei, stiind ca dupa vârsta de 5-6 luni o serie de principii din laptele matern (proteine, lactoza si saruri minerale) nu mai sunt suficiente din punct de vedere cantitativ.

Fisiere in arhiva (1):

  • Alimentatia Mixta si Artificiala.doc