Anatomie

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 20639
Mărime: 84.49KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Pașca
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Aparatul circulator reprezintă un tot unitar. El poate fi împărţit în:

> sistemul sanguin;

> sistemul limfatic.

Sistemul sanguin

Sistemul sanguin este reprezentat de: inimă şi vase sanguine.

Inima

Definiţie: inima este un organ tetracameral, cu pereţi musculoşi, fiind considerată organul central al întregului aparat cardiovascular în cadrul căruia joacă rolul unei pompe aspiro-respingătoare (Benninghoff), a cărui funcţionare asigură circulaţia sângelui, limfei şi a lichidului interstiţial.

Aşezare: este aşezată în cutia toracică, în etajul inferior al mediastinului anterior (compartimentul pericardic), între cei doi plămâni, imediat deasupra diafragmei,1 o treime la dreapta şi două treimi la stânga liniei mediane.

Mijloace de fixare: inima este fixată la peretele cavităţii toracice prin intermediul pericardului fibros, care la rândul său e legat prin intermediul ligamentelor pericardice.

Parametrii morfologici

Culoare: are o culoare roşietică, cu o tentă mai închisă spre dreapta.

Consistenţă: posedă o consistenţă fermă.

Capacitate: are o capacitate de 500 - 600 cm3.

Greutate: prezintă o greutate de 270 - 300 g.

Formă şi dimensiuni: are forma aproximativă a unui con turtit antero-posterior, cu diametrul longitudinal de 133 mm, iar diametrul transversal de 103 mm.

Vârful este îndreptat în jos, înainte şi la stânga, în dreptul spaţiului V intercostal stâng, iar baza este îndreptată în sus, posterior şi spre dreapta.

Raporturi: prin faţa posterioară inima vine în raport cu faţa superioară a diafragmului, iar prin faţa anterioară, cu peretele toracic şi cu plămânii.

Pericardul

Inima este învelită într-o formaţiune membranoasă numită pericard. L£l înveleşte şi baza vaselor mari de la baza inimii.

Se deosebeşte un pericard fibros şi unul seros.

Pericardul fibros se prezintă ca un sac, cu peretele format dintr-o membrană conjunctiv-fibroasă ce conţine numeroase fibre elastice. Are forma unui con cu baza la diafragmă şi cu vârful orientat superior, la emergenţa trunchiului arterial brahiocefalic din arcul aortei. Are aceleaşi raporturi ca şi inima fiind legat de peretele cavităţii toracice prin ligamentele pericardice, nişte formaţiuni fibroase. I se descriu: o bază, un vârf şi patru pereţi (anterior, posterior şi doi laterali, drept şi stâng).

Pericardul seros căptuşeşte pericardul fibros; se diferenţiază de pleură şi peritoneu în a şasea săptămână a vieţii embrionare. I se descriu o foiţă viscerală şi alta parietală, care se continuă între ele la nivelul vaselor ce vin sau pleacă de la inimă (de la baza inimii).

Foiţa viscerală înveleşte inima, aderând intim la suprafaţa ei, de unde şi numele de epicard.

Foiţa parietală căptuşeşte pericardul fibros, fiind alipită acestuia.

între cele două foiţe se află cavitatea pericardică, ce conţine o fină lamă de lichid pericardic, care facilitează dinamica inimii. Cavitatea pericardică e una virtuală, ce poate deveni reală în cazuri patologice (pericardita exudativă).

Linia unde foiţa viscerală se continuă cu cea parietală, reprezintă linia de reflexie a pericardului. Există o linie de reflexie în jurul pedicolului arterial şi o altă linie de reflexie în jurul pedicolului venos.

Configuraţia externă a inimii

Prin îndepărtarea pericardului, se poate studia morfologia inimii.

Inima prezintă: două feţe, două margini, un vârf şi o bază.

Faţa anterioară sau sternocostală este orientată spre coaste şi stem, având aceleaşi raporturi cu faţa anterioară a pericardului. E împărţită în două porţiuni (superioară şi inferioară) de un şanţ transversal sau atrioventricular numit şanţul coronar anterior, întrerupt în porţiunea sa mijlocie de emergenţa trunchiului arterei pulmonare, şi care se continuă la marginile inimii cu şanţul coronar posterior. Mai prezintă un şanţ longitudinal, care se întinde de la vârful inimii până la artera pulmonară şi care poartă denumireade şanţul interventricular anterior. Acesta se continui CU şanţul intcrventricular posterior, imediat la dreapta vârfului inimii, la nivelul incizurii vârfului inimii.

Faţa diafragmatică e dispusă inferior şi posterior, având raporturi identice cu cele ale bazei pericardului. E separată de ba/.a inimii printr-un şanţ transversal (atrioventricular) numit şanţ coronar posterior, ce prezintă sinusul coronar (porţiunea terminală dilatată a venelor coronare mari). Sub şanţul coronar posterior se întinde cel de-al doilea şanţ, şanţul interventricular posterior.

Marginile inimii sunt: dreaptă, în raport cu diafragma, care e ascuţită şi prezintă o porţiune verticală şi alta orizontală, ce formează între ele un unghi obtuz, de unde şi numele de margine obtuză a inimii; stângă, lăţită şi rotunjită, în raport cu plămânul (faţa mediastinală a plămânului) pentru care a mai fost numită şi faţă pulmonară.

Vârful inimii este orientat spre stânga, anterior şi inferior, corespunzător spaţiului V intercostal stâng, pe linia medioclaviculară, la 7 cm de stern, unde se poate observa şocul apexian. Imediat la dreapta vârfului inimii se află o mică scobitură numită incizura vârfului inimii (apicis cordis).

Baza inimii este orientată superior, posterior şi spre dreapta, prezentând două segmente, drept şi stâng. Segmentul drept corespunzător atriului drept prezintă orificiul venei cave superioare şi orificiul venei cave inferioare, unite prin şanţul terminal. Segmentul stâng corespunde atriului stâng şi prezintă orificiile celor patru vene pulmonare. Verticala ce trece prin orificiul celor două vene cave, împreună cu orizontala situată între venele pulmonare superioare (dreaptă şi stângă) şi venele pulmonare inferioare (dreaptă şi stângă) formează crucea venoasă a lui Benninghoff, ce serveşte la orientarea spaţială a inimii.

Structura inimii

Inima este un organ cavitar şi musculos, cu o structură caracteristică, potrivit funcţiilor pe care le îndeplineşte. în structura ei, vom studia: cavităţile inimii şi peretele inimii.

Preview document

Anatomie - Pagina 1
Anatomie - Pagina 2
Anatomie - Pagina 3
Anatomie - Pagina 4
Anatomie - Pagina 5
Anatomie - Pagina 6
Anatomie - Pagina 7
Anatomie - Pagina 8
Anatomie - Pagina 9
Anatomie - Pagina 10
Anatomie - Pagina 11
Anatomie - Pagina 12
Anatomie - Pagina 13
Anatomie - Pagina 14
Anatomie - Pagina 15
Anatomie - Pagina 16
Anatomie - Pagina 17
Anatomie - Pagina 18
Anatomie - Pagina 19
Anatomie - Pagina 20
Anatomie - Pagina 21
Anatomie - Pagina 22
Anatomie - Pagina 23
Anatomie - Pagina 24
Anatomie - Pagina 25
Anatomie - Pagina 26
Anatomie - Pagina 27
Anatomie - Pagina 28
Anatomie - Pagina 29
Anatomie - Pagina 30
Anatomie - Pagina 31
Anatomie - Pagina 32
Anatomie - Pagina 33
Anatomie - Pagina 34
Anatomie - Pagina 35
Anatomie - Pagina 36
Anatomie - Pagina 37
Anatomie - Pagina 38
Anatomie - Pagina 39
Anatomie - Pagina 40
Anatomie - Pagina 41
Anatomie - Pagina 42
Anatomie - Pagina 43
Anatomie - Pagina 44
Anatomie - Pagina 45
Anatomie - Pagina 46
Anatomie - Pagina 47

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Anatomia și fiziologia aparatului digestiv

Anatomie: Aparatul digestiv, alcǎtuit din tubul digestiv şi glandele anexe, însumeazǎ organele în care se realizeazǎ digestia alimentelor, putând...

Anatomia Femeii

I. MOTIVATIE DacÎ nu se poate vorbi despre un istoric al nasterii din motive lesne de înteles, se poate vorbi în schimb de o evolutie a...

Prezentarea Notiunilor de Anatomie și Fiziologie a Aparatului Afectat

CAPITOLUL I 1.1.PREZENTAREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA SCOARŢEI CEREBRALE Scoarţa...

Noțiuni de Anatomie și Fiziologie a Stomacului și Duodenului

A) STOMACUL A.1) GENERALITĂŢI Stomacul este un organ cavitar toraco-abdominal, situat în etajul supramezocolic, fiind cea mai dilatată parte a...

Anatomia Analizatorului Vizual

INTRODUCERE ″Trebuie să-i convingem pe toţi oamenii să-şi asume răspunderea sănătăţii lor. Prevenirea să fie în mintea fiecăruia.″(Richard S....

Anatomie

INTRODUCERE Termenul “Anatomie” vine de la grecescul anatemnein, care înseamnă a tăia, a diseca. Anatomia omului este știința care studiază forma...

Anatomie - Osteologie, Artrologie și Miologie

Anatomia este una dintre ramurile biologiei si a morfologiei care se ocupa cu studiul formei si structurii organismelor vii, avand stranse legaturi...

Noțiuni de anatomie clinică

NOTIUNI DE ANATOMIE CLINICA Analizorul acustico-vestibular, cum este numita urechea in specialitatea noastra, este formata din trei portiuni:...

Ai nevoie de altceva?