Aplicari articulare sau musculare de agent cald sau rece

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Aplicari articulare sau musculare de agent cald sau rece.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mădălin Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

În cazul unui traumatism sau al unei dureri musculare, cu toții ne gândim dacă putem ameliora simptomele cu un agent de încălzire sau de răcire.

Pentru a răspunde la această dilemă, trebuie mai întâi să înțelegem ce efecte are fiecare asupra organismului uman.

În primul rând vom vorbi despre aplicatorul cald. Aplicat pe țesuturi, acesta determină vasodilatație locală, atât superficial, cât și în profunzime, aceasta din urmă depinzând de durata aplicării și de temperatura agentului de încălzire. O dată cu vasodilatația, crește și aportul de sânge, respectiv nutrienți aduși de acesta ce ajută la vindecarea țesuturilor vizate. Efectele fiziologice ale acestei aplicații sunt: ameliorarea durerii și relaxarea musculară.

Acum că am știm efectele acestor aplicări, ar trebui sa aflăm și câte tipuri de astfel de aplicări există: se aplică sub formă de căldură uscată sau umedă. Ambele tipuri vor folosi temperaturi ușor crescute ce sunt ușor de suportat de către pacient și nu îi creează acestuia disconfort din cauza căldurii excesive.

Căldura uscată sau terapia cu căldură prin conducție este tipul de aplicare în care se folosesc săculeți de soluții semisolide, puternic termoconductoare, ce pot fi încălzite ușor în apă caldă și aplicate pe țesuturi. În cazuri rare se utilizează și terapia prin ședințe de saună în centrele care dispun de astfel de camere. Acestea sunt cele mai ușor de aplicat metode ale terapiei cu căldură.

Terapia prin căldură umedă se realizează cu ajutorul prosoapelor umezite cu apă caldă sau băile în căzi cu apă caldă. În cazul băilor calde sau al saunei, timpul variază de la 30 de minute până la 1,5-2 ore.

În funcție de suprafața vizată de tratat, există mai multe tipuri de aplicații:

1. Locale, atunci când vrem să tratăm o arie mică cu deficit, o singură articulație mare sau articulațiile mici ale extremităților membrelor sau un singur mușchi contractat;

2. Regională, atunci când vizăm două sau mai multe articulații sau o zonă de interes ce include mai mulți mușchi contractați;

3. Generală, atunci când obiectivul este sa tratăm întreg aparatul locomotor.

Folosim aplicațiile cu căldură în cazuri ca:

− articulații rigide după imobilizare prelungită sau cu deficit de amplitudine de mișcare după un traumatism;

− contracturi musculare;

− dureri de cap de tip: „tension”.

Aici nu mă refer la durerile cauzate de tensiunea, mai corect, de presiunea arterială, ci durerile de cap a căror cauză sunt deficitele/dezechilibrele musculare ce determină tensiuni în anumiți mușchi cheie.

Drept contraindicații ale acestor aplicări sunt următoarele situații:

− în primele 2-3 zile de la traumatism,

− niciodată nu se va depăși 20 de minute de aplicare locală a agentului termic;

− se va aștepta cel puțin o oră între aplicări pe același segment de corp,

− evităm să folosim aplicații calde dacă sensibilitatea la atingere este abolită,

− trebuie să evităm să ne așezăm peste aplicatorul cald pentru că există riscul să adormim pe acesta, astfel putem depăși acele 20 de minute recomandate.

− nu se aplică niciodată aplicatorul cald direct pe țesut, întotdeauna se va utiliza un prosop sau orice material textil între agentul cald și tegumentul pacientului.

− nu se va utiliza terapia prin agent termic cald pe rană deschisă, iar dacă zona este învinețită sau tumefiată, este posibil ca aplicațiile reci să ajute mai mult decât cele calde.

Există anumite patologii când aceste aplicații pot dăuna mai mult decât ajuta pacientul și acestea sunt: polineuropatia diabetică, dermatită, boli vasculare, scleroză multiplă, tromboza venoasă sau orice altă afecțiune ce influențează direct circulația sanguină.

Dacă suferiți de orice patologie cardiovasculare sau aveți oscilații ale presiunii articulare, cel mai bine este să întrebați medicul cardiolog dacă aveți voie să aplicați căldură, răspunsul acestuia va fi și în funcție de starea dumneavoastră generală, dar și de zona unde doriți să aplicați căldură.

Terapia cu căldură are o eficiență mai mare atunci când este folosită în mai multe aplicări, spre deosebire de cea rece, când există o limită impusă de expunere. Articulațiile ușor rigide și contracturile musculare se pot debloca foarte rapid, chiar din prima aplicare, dacă se începe tratamentul în faza incipientă a acestora.

Riscurile acestei terapii sunt mici, însă trebuie avut în evidență să nu se aplice căldură prea mare pentru evitarea arsurilor, să se evite utilizarea acestora dacă pacientul are o infecție sau este suspect, pentru că aceasta, în cazuri rare, se poate răspândi în organism. Dacă tumefierea se accentuează ar trebui să opriți aceste aplicări, iar dacă nu v-a adus vreun beneficiu notabil în 3-5 zile, ar trebui să vă programați la un consult de specialitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicari articulare sau musculare de agent cald sau rece.docx