Cuprins
1. Generalitati
2. 13 lucruri importante in prevenirea BVC
3. Cauze
4. Impactul bolilor cardiovasculare
5. Semne si simptome
6. Diferitele forme de boli cardiovasculare
7. Factori de risc in bolile cardiovasculare
8. Bolile cardiovasculare – o preocupare mondiala
9. Tratarea bolilor cardiovasculare
10. Bibliografie
Extras din document
Inima - este o pompa puternica, musculara, de marimea unui pumn, care pompeaza sangele prin sistemul circulator. In fiecare zi, inima bate (se dilata si se contracta) de aproximativ 100 000 ori si pompeaza 7200 litri de sange. Intr-o viata de 70 ani, inima bate de peste 2,5 miliarde ori.
Sistemul circulator este o retea de tuburi elastice prin care circula sangele, transportand oxigenul si substantele nutritive la toate celulele corpului. Este alcatuit din inima, plamani, artere, arteriole (artere mici), capilare (cele mai mici vase sanguine), venule (vene mici) si vene, prin care sangele se intoarce la inima. Daca toate vasele de sange ar fi puse cap la cap, ar avea 100.000 km -suficient pentru a inconjura Pamantul de doua ori.
Sangele distribuie oxigen si substante hranitoare la toate organele si tesuturile corpului, inclusiv la inima. El se incarca si cu produsele reziduale din celule, care vor fi eliminate prin rinichi, ficat si plamani.
1) Generalitati:
O introducere in bolile cardiovasculare – „ucigasul” nr. 1 la nivel mondial
Ce sunt bolile cardiovasculare?
Termenul „boli cardiovasculare” (BCV) este atribuit unei multitudini de boli ce afecteaza inima si vasele de sange, printre acestea numarandu-se cardiopatia ischemica (CI), afectiunile cerebrovasculare, hipertensiunea arteriala (presiunea ridicata a sangelui) sau boala arteriala periferica (BAP).
Alte boli cardiovasculare sunt miocardita (afectiune a inimii cauzata de febra reumatica) si bolile cardiace congenitale (malformatii ale inimii prezente de la nastere).
BCV sunt asociate cu atacurile de cord (infarctul miocardic), angina si accidentele vasculare cerebrale.
2) 13 lucruri importante in prevenirea BVC:
Factorii care predispun la afectarea inimii, dar si a vaselor, sunt strans legati de stilul de viata, putand fi astfel usor de prevenit.
1. Colesterolul crescut este unul din factorii principali ai aterosclerozei. Incepandand cu varsta de 20 de ani se recomanda verificarea colesterolemiei la fiecare 5 ani.
2. Istoricul familial. Daca in familie exista persoane cu boli cardio-vasculare, se considera ca factorul ereditar este important si astfel creste riscul ca descendetii sa faca boli cardio-vasculare.
3. Fumatul. Fumatul creste coagularea sangelui, frecventa sangelui, creste tensiunea, scade rezistenta vaselor, astfel predispune la boli cardio-vasculare.
4. Cresterea tensiunii arteriale anunta instalarea bolii cardio-vasculare si poate exista pe fondul unei colesterolemii crescute (concentratie mare de colesterol in sange).
5. Stilul de viata sedentar.
6. Varsta. Se considera ca odata cu inaintarea in varsta creste si riscul de boli cardio-vasculare atat datorita bolilor asociate, cat si proceselor de senescenta (imbatranire). Barbatii prezinta risc crescut de boli cardio-vasculare dupa 45 de ani, iar femeile dupa 55 de ani, cand s-a instalat menopauza si nivelul estrogenilor din organism a scazut considerabil, acestia jucand si rol protectiv cardio-vascular.
7. Indicele de masa corporal mai mare de 25. IMC reprezinta raportul dintre greutatea unei persoane masurata in kilograme si patratul inaltimii masurata in centimetri. Cu cat acesta este mai mare de 25, cu atat riscul pentru boli cardio-vasculare creste. IMC intre 25 si 29.9 este considerat supraponderal si IMC peste 30 apartine deja sferei obezitatii.
8. Sindromul metabolic reprezinta deasemenea risc pentru bolile cardio-vasculare, precum si risc de diabet sau infarcte (cardiace, cerebrale etc.).
9. Obezitatea abdominala. Foarte multe persoane prezinta obezitate abdominala de diferite grade. Insa totodata acest tip de obezitate prezinta si risc pentru bolile cardio-vasculare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Bolile Cardiovasculare.doc