Fitoterapia anemiilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fitoterapia anemiilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Redactat in Republica Moldova

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ivancic Albert

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

INTRODUCERE

Anemia este o afectiune care apare atunci cand hemoglobina, molecula ce se gaseste in globulele rosii din sange sufera modificari la nivel calitativ sau cantitativ. Hemoglobina este cea care transporta oxigenul de la plamani catre tesuturi si organe, astfel ca diminuarea cantitatii acestor molecule prezente in globulele rosii reduce si cantitatea de oxigen prezent la nivelul organelor, cauzand anemia.

Anemia nu este o boala in sine, ci, mai degraba, semnul unei afectiuni mai severe. Printre semnele generale ale anemiei se numara: oboseala, letargie, greutate in respiratie, slabirea vederii, insomnii, paloare, astenie, palpitatii, anorexie, modificari la nivelul limbii, ameteli, cefalee si, uneori, umflaturi la nivelul membrelor inferioare.

Pentru a trata anemia este necesar să înlăturăm sau să compesăm cauza care a produs-o și deoarece sunt peste 10 cauze diferite ne putem astepta la cam tot atîtea tratamente. Anemia se tratează în corelație cu defectul care apare. Totuși cele mai răspîndite forme de anemie care survin sănătos pînă atunci sunt anemiile carențiale, în care organismul duce lipsa de Fe ori de vitaminele din grupul B: vitamina B12 și acidul folic. În cazul anemiilor secundare altor afecțiuni (hemoragii uterine sau ale tractului digestive, efecte genetice, cancer, medicamente aggressive, afectări majore ale mucoasei gastrice etc.) anemia se tratează indirect, prin rezolvarea afecțiunii de bază. Boala poate fi prevenita prin dieta, dar si cu ajutorul unor plante.

Capitolul I. Fitoterapia anemiilor

I.1. Anemia

I.1.1. Descrierea anemiilor

Anemia este o afectiune care apare atunci cand hemoglobina, molecula ce se gaseste in globulele rosii din sange sufera modificari la nivel calitativ sau cantitativ. Hemoglobina este cea care transporta oxigenul de la plamani catre tesuturi si organe, astfel ca diminuarea cantitatii acestor molecule prezente in globulele rosii reduce si cantitatea de oxigen prezent la nivelul organelor, cauzand anemia.

Scaderea, sub valorile normale, fie a numarului de globule rosii, fie a cantitatii de hemoglobina din ele, fie a amandorura, este cunoscuta sub numele de anemie. In functie de cauzele ce determina aceasta micsorare, exista mai multe tipuri de anemii. De exemplu, cloroza - culoarea verzuie a pielii, aparuta la tinerele fete si care e insotita de o reducere a fierului in hematii, fenomen in general inexplicabil - este consecinta unor regimuri de slabit exagerate, ce coincid cu cresterea rapida din perioada pubertatii si instalarea menstruatiei. Existand aceasta carenta de fier, cloroza este considerata ca o forma aparte a anemiei feriprive - anemia prin lipsa de fier. Exista diverse cauze ce pot genera anemii: pierderi continue de sange (hemoroizi, hemoragii, ulceratii); carenta in fier; lipsa de vitamina B12; deficiente in activitatea maduvei osoase; anomalii ereditare etc. Prin reducerea numarului de globule rosii este ingradit transportul normal al oxigenului de catre sange, multe organe din corpul omenesc fiind puternic afectate de lipsa acestuia.

În mod clasic, anemia se definește ca fiind scăderea hemoglobinei și a hematocritului sub valorile normale corespunzătoare vârstei și sexului.

Hemoglobina este o proteină complexă (care conține fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roșii din sânge numite hematii sau eritrocite. Hematocritul reprezintă raportul dintre volumul hematiilor și volumul plasmatic exprimat procentual. Rolul principal al hemoglobinei este acela de a fixa și transporta oxigenul de la plămîn la țesuturi, pentru a asigura funcționarea normal a celulelor.

Reducerea capacitații de a asigura transportul oxigenului (ca urmare fie a reducerii concentrației de hemoglobină din eritrocite, fie a reducerii numărului de eritrocite din circulație) se manifestă prin paloare, care se instalează lent în anemia cronica și rapid în anemia consecutivă unei hemoragii, răcirea extremităților din cauza reducerii metabolismului din țesuturi, respirație accelerată care asigură o creștere a cantității de oxigen fixată pe hemoglobină, tahicardie (adică creșterea frecvenței bătăilor inimii) pentru a compensa reducerea cantității de sânge care transportă oxigen. Din cauza oxigenării insuficiente a sistemului nervos, mai pot apărea o serie de simptome cum ar fi: amețeli, cefalee (durerile de cap), astenie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fitoterapia anemiilor.docx

Bibliografie

1. Harold, Friedman. Problem Oriented Medical Diagnosis. Sixth Edition, 1996, p. 238-239
2. http://www.doctorulzilei.ro/de-la-ciroza-la-leucemie-boli-grave-ascunse-de-banala-anemie/
3. http://sanatate.bzi.ro/8-remedii-naturiste-pentru-tratarea-anemiei-2551
4. http://www.csid.ro/health/sanatate/anemia-cauze-simptome-tratament-2780288/
5. http://www.mirabilys-magazin.ro/afectiuni/anemia
6. Pacfo, Minsa. Manual de procedimientos para el diagnóstico de anemia por hemoglobinometro“ boletín Anîlisis Demografico” N-5-15.-PERU, 1997
7. Behrman Kliegman, Harbin. Nelson Tratado de Pediatria. Volumen 2 Edición Interamericana-EEUU, 1996