Fiziopatologia Accidentelor Provocate de Curentul Electric

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1623
Mărime: 9.10KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Spiridon Adrian
efecte curent electric

Extras din referat

A.Generealitati.Etiologie.

Prin elctrocutare intelegem totalitatea tulburarilor provocate de trecerea curentului electric prin corp, datorita contactului direct sau indirect cu un conductor elctric.Se foloseste termenul de ”electrocutie” in cazul leziunilor mortale si de electrizare pentru leziunile de arsura compatibile cu viata.

Accidentele se produc fie prin atingeri directe de tip bifazic(bioplar), corpul devenind astfel un sunt, fie de tip monofazic(uniolar), cand corpul se interpune sau intre doi conductori electrici sau intre un conductor electric si pamant.Accidentele se pot produce si prin atingeri indirecte, ca in cazul inductiei, cand un conductor electric din apropierea unui circuit electric cu potential ridicat prezinta un curent de autoinductie (contactul cu accidentatul, atingerea apei in carea au cazut fire electrice).

Frecventa acestor accidente easte relativ importanta.Astfel, in SUA, stat cu o foarte dezvoltata utilizare a curentului electric, o statistica de la inceputul anilor ’90 consemna 4000 cazuri de lerziuni electrice intr-un an, cu 1000 de decese din care 100 de decese cauzate de trasnete.Primul caz de electrocutie accidentala a fost semnalat in anul 1897.

Grupele de risc importante sunt :

- Toti muncitorii industriali, in special macaragii, operatorii pe utilaje grele, mecaniciim, elecricieni;

- Muncitorii in constructii care vin in contact cu linii de inalta tensiune.

- Muncitorii agricoli;

- Muncitorii de la liniile telefonice(cand se urca pe stalpi);

- Persoanele din mediul casnic(o treime din accidente se produc in acest mediu);

Cu tiltlu de curiozitate citam si accidentele suferite in unele manopere medicale in care sunt utiizate aparate elestrice defecte(electrocardiografe, sonde,etc.).

B.Fiziopatologie si patogenie.

Efectele curentului electric depind de factori fizici si de factori biologici.

a) In primul rand de formula: amperaj(intensitate) X voltaj(diferenta de potential) reziastenta.Pentru producerea unei elctrocutari, este necesara existenta unui circuit inchis, o dferenta de potential intre cele doua puncte ale circuitului si o anumita intensitate.Curentul electric va fi direct proportional cu diferenta de potential si invers proportional cu rezistenta electrica intre cele doua puncte.Intensitatea curentului electric produce primele semne la 9mA.Limita de toleranta a omului este de 30mA.LA 40mA se pierde cunostinta iar la 100 mA survine decesul.Acesta apare prin contractarea permanenta a muschilor respiratori(tetanizare)care duce la insuficienta respiratorie.Poate surveni si o fibrilatie ventriculara(contracti haotice ale inimii-mortala).Peste 3Am se produce decesul.Apar in schimb arsuri destul de grave.Tensiunea(voltajul) curentului are deasemenea o mare importanta.Aproximativ 80% din electrocutii se produc la tensiuni ce nu depasesc 500V si mai ales la tensiunea curentului de utilizare casnica de 220V.Peste 500V tensiunea curentului provoaca arsuri si necroze grave care pot duce si ele la deces.Gravitatea electrocutarii este in functie de felul curentului.Curentul alternativ este de 4-5 ori mai periculos decat cel continuu- 10mA fata de 50mA la o frecventa de 10-100Hz.El produce contractii tetanice care fac ca victima sa nu se poata desprinde de conductorul electric si, in plus, provoaca trnspiratii care scad rezistentapielii.

b) Factori biologici: Traseul circuitului eletric prin organism.Exista trei bucle: superioara(directia mana-mana),inferioara(directia picior-picior) si superior-inferioara(cap sau mana-picior).Importana traseului ete majora.O cale intre un punct de contact si pamant reprezinta o gravitate mult redusa fata de o cale intre cap si picior care prinde in traseu si inima.

- Rezistenta tesuturilor.-Conductibilitatea acestora este oarecum proportionala cu continutul lor in apa.Osul si pielea prezinta o rezistenta ridicata.Sangele, muschii si nervii au o rezistenta redusa ca si pielea umeda(uda/tanspirata).Rezistenta globala a organismului este de cca.5000Ohmi.Pielea uscata, batatoriata, prezinta o rezistenta de 50000Ohmi, in timmp ce pielea umeda are o rezistenta infima de 500-1000Ohmi.La rezistenta de 1500Ohmi,un curent de 110V produce o intensitate de 50mA care devine fatala.S-au constatat electrocutari in baie la 6-10V.Durata contactului:

- peste 3s exista ricului opririi cordului;

- Existenta anemiei, a hipertiroidei, a debilitatii fizice.

Dintre conditiile care favorizeaza electrocutatrea citam:

- suprafata contactului, numarul contactelor, felul contactului(un contact strans este mai periculos), localizarea contactului care prinde sau nu in traseu organe vitale.

Preview document

Fiziopatologia Accidentelor Provocate de Curentul Electric - Pagina 1
Fiziopatologia Accidentelor Provocate de Curentul Electric - Pagina 2
Fiziopatologia Accidentelor Provocate de Curentul Electric - Pagina 3
Fiziopatologia Accidentelor Provocate de Curentul Electric - Pagina 4
Fiziopatologia Accidentelor Provocate de Curentul Electric - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Fiziopatologia Accidentelor Provocate de Curentul Electric.doc

Alții au mai descărcat și

Fiziologia și fiziopatologia respirației

RESPIRATIA Ventilatie Difuziune alveolo-capilara Transport al gazelor In sange Difuziune tisulara Respiratia este o functie de nutritie a...

Efectele biologice ale radiațiilor ionizante

Radiatiile de fundal sunt acele radiatii care sunt prezente in mediu in stare naturala in mod inevitabil. Oamenii care locuiesc in zone cu mult...

Fiziopatologia locomoției

1. LOCOMOTIA În fiziologie, locomoția este funcția unui organism viu compusă dintr-un complex de mișcări realizate prin mecanisme și organe...

Dispozitive Radiologice de Terapie

În sensul prezentei legi, următoarele noţiuni principale semnifică: dispozitiv medical – instrument, aparat, echipament, material sau alt articol,...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Ai nevoie de altceva?