Fractura de Col Femural

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Fractura de Col Femural.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

I. Ce este fractura de col femural?.3
II. Semnele si simptomele fracturii de col femural.4
III. Diagnosticul fracturii de col femural.5
IV. Tratamentul fracturii de col femural.6
V. Complicatiile fracturilor de col femural.8
VI. Bibliografie.9

Extras din document

I.Ce este fractura de col femural?

Fractura de col femural reprezinta lipsa de continuitate osoasa incompleta sau completa (cu sau fara deplasare) la nivelul colului femural.

Fracturile colului femural ocupa un loc aparte in traumatologia osteoarticulara datorita frecventei lor crescute, a dificultatilor terapeutice si a complicatiilor de ordin general si local care pot sa apara in timpul evolutiei.

Este una dintre afectiunile specifice varstei a treia, importanta prin consecintele ei atat imediate cat si pe termen lung. Ea apare mai frecvent la femei decat la barbati, fiind in relatie directa cu osteoporoza, care fragiliteaza oasele, predispunandu-le la fracturi.

II.Semnele si simptomele fracturii de col femural

In cazul unei fracturi de col femural fara deplasare, semnele sun discrete: impotenta functionala este moderata, membrul inferior este intr-o usoara rotatie externa pe care bolnavul si-o poate corecta.

In cazul unei fracturi de col femural cu deplasare, clinica este caracteristica: durerea este prezenta intotdeauna si este amplificata de palpare, impotenta functionala este totala, se constata atitudinea vicioasa a membrului inferior de partea fracturii si consta in adductie, rotatie externa si scurtare a membrului inferior.

III. Diagnosticul fracturii de col femural

Diagnosticul este radiologic. Dupa efectuarea radiografiei, medicul radiolog va putea spune cu siguranta daca pacientul prezinta fractura de col femural si chiar sa clasifice fractura conform unor criterii radiologice. Este intotdeauna important sa se specifice daca fractura de col femural are sau nu deplasare, aceasta avand o influenta majora asupra prognosticului evolutiv al fracturii.

Daca deplasarea este mica sau nesemnificativa, vasele care hranesc capul femural sunt inca integre, ceea ce da un prognostic favorabil evolutiei fracturii de col femural catre consolidare osoasa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fractura de Col Femural.doc