Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare

Referat
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4519
Mărime: 33.48KB (arhivat)
Publicat de: Draga-Denisa Ivan
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Piciorul are un rol static si rol dinamic de aproape egala importanta fiind parghia terminala a locomotiei. Hohmann denumea piciorul : “o opera de arta arhitecturala a naturii.”

Tipurile lezionale ale macro traumatismelor piciorului sunt cele obisnuite : plagi, contuzii, entorse, luxatii, fracturi, care pot interesa toate structuriile anatomice: piele, ligamnente, muschi, tendoane, articulatii, oase, vase si nervi. Aceste leziuni pot lasa sechele imediate sau tardive a caror filiatie cu traumatismul respectiv nu e greu de stabilit. Piciorul mai prezinta insa, frecvent, o serie de sindroame sau boli disfunctionale in a caror etiopatogenie micro traumatismul joaca un rol determinant. Astfel sunt unele bursite si tenosinovite, metatarsalgiile, osteonecrozele, sindromul tibial anterior etc.

Suprasolicitarea statica si dinamica a piciorului, agravata de o incaltaminte sablon si neadaptata anatomiei acestuia explica multitudinea suferintelor piciorului ce pot fi incadrate in patologia traumatica. In acest fel medicul fizioterapeut si recuperator este confruntat cu suferinte sechelare posttraumatice obisnuite (edem, redoare articulara, atrofii sau retracturi musculare, pareze etc) dar si cu tulburari de statica cu picior dureros cronic pe fond tot traumatic dar nu ca sechele ale unui traumatism unic, ci ale unor suprasolicitari mecanice continue.

Traumatismele gleznei sunt cele mai frecvente dintre toate localizarile traumatismelor aparatului locomotor, entorsele detinand primul loc, iar fracturile locul II in categoriile respective. Marea lor frecventa se explica prin faptul ca la acest nivel au loc miscari multiple comandate de nevoile de mobilitate ale piciorului, expus la diferiti factori traumatici ce actioneaza in conditii diferite.

Complexitatea aparatului osos si musculo-ligamentar alcatuit de catre articulatia mortezei tibio-peroniere cu astragalul face ca aceste traumatisme sa aiba un rasunet diferit asupra formatiilor respective in functie de directia si intensitatea de actiune a traumatismului si de gradul de rezistenta al elementelor solicitate. Astfel entorsele se produc de obicei printr-o miscare de inversiune a piciorului rezultata din supinatia combinata cu adductia si rotatia interna, deoarece ligamentul lateral extern solicitata in aceasta miscare este mai putin rezistent decat ligamentul lateral intern. In schimb fracturile maleolare sunt mai rare prin inversiune si apar cel mai des in urma miscarii de eversiune rezultate din combinatia miscarilor de abductie, pronatie si rotatie externa. Entorsele prin eversiune sunt exceptionale, ligamentul deltoidian rupandu-se de obicei in urma fracturii peroneului.

Luxatiile gleznei nu sunt niciodata simple nelimitandu-se doar la leziuni ligamentare ci insotindu-se cel mai frecvent de fracturi maleolare si fracturi marginale postterioare sau anterioare, dupa tipul luxatiei, traumatismul cauzal fiind de o deosebita intensitate. Mecanismul entorselor si fracturilor maleolare este de obicei indirect; numai fracturile pilonului tibial recunosc o cauza directa in majoritatea cazurilor.

Entosele – reprezinta un traumatism articular inchis ce cuprinde ansamblul leziunilor partilor moi articulare si periarticulare, produse printr-o miscare brusca si brutala, care depaseste limitele fiziologice ale articulatiei respective.

Fracturile – reprezinta intreruperea continuitatii unui os datorita unor lovituri directe (atunci osul se fractureaza in zona lovita) sau a unui mecanism indirect, in acest caz, osul rupandu-se la distanta.

Luxatiile – sunt clasificate astfel : luxatii congenitale si luxatii traumatice.

Luxatiile congenitale sunt diformitatile sau malformatiile osteoarticulare prezente la nastere, fiind caracterizate prin existenta unor raporturi anormale intre extremitatile osoase ce alcatuiesc o articulatie.

Luxatiile traumatice sunt reprezentate prin deplasarea permanenta a extremitatilor osoase ce alcatuiesc o articulatie, deplasare produsa in mod brusc de un factor mecanic ce poate actiona direct asupra articulatiei sau indirect prin formarea unei parghii (parghie care forteaza articulatia si o laxeaza).

ETIOPATOGENIE – CAUZE, MECANISME, ANATOMIE PATOLOGICA

Cauze :

a) Factorii mecanici (cadere, loviri) produc traumatisme prin obiecte ascutite sau taioase.

b) Factorii fizici produc leziuni traumatice diverse : arsuri, degeraturi, iradiere, electrocutare.

c) Factorii biologici produc leziuni traumatice prin intepaturi, strivire, muscaturi etc.

d) Factorii chimici produc leziuni traumatice numite eroziuni.

Anatomie patologica

Entorsele.

Entorsele gleznei reprezinta entitatea traumatica cel mai des intalnita in patologia osteoarticulara. Uneori ele sunt desconsiderate prin banalitatea lor multe cazuri neajungand la medic, alteori dmpotriva, imbraca o evolutie clinica grava, antrenand sechele functionale importante. Se intalnesc cu predilectie la tineri si adulti, in conditii foarte variate : accidente de munca, sport, caderi sau alunecari pe teren neted sau accidentat.

Clasificarea anatomopatologica:

a) Entorsa de gradul I – intindere ligamentara.

b) Entorsa de gradul II – ruptura ligamentara partiala.

c) Entorsa de gradul III – ruptura ligamentara totala sau smulgerea osoasa a ligamentelor.

Caracteristici:

a) in entorse, toate structurile moi ale articulatiei, ligamente, capsula sinoviala, cartilaj, discuri si meniscuri, precum si extremitatile osoase pot prezenta leziuni variabile.

b) Indiferent de amploarea eziunilor locale, entorsele se traduc prin tulburari functionale importante.

c) Entorsele neglijate sau posttratate lasa sechele suparatoare uneori foarte grave.

Tramatismul este de obicei indirect rezultat dintr-o miscare brusca de torsiune, de flexie sau de extensie.

Entorsa externa – cea mai frecventa, se produce ca o urmare a miscarii de inversiune fortata a piciorului calcand pe un teren denivelat se rasuceste inauntru sprijinandu-se pe marginea sa externa. Aceasta miscare fortata solicita in primul rand fasciculul peroneoastragalian anterior al ligamentului lateral extern. In cazul in care traumatismul se limiteaza la elongatia sau dilacerarea partiala a acestui fascicol, entorsa poate fi considerata stabila sau benigna. Cand sunt interesate si legamentele peroneoastragalian posterior, entorsa devine instabila, grava.

Preview document

Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 1
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 2
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 3
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 4
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 5
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 6
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 7
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 8
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 9
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 10
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 11
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 12
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 13
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 14
Gleznă post-traumatică, manifestare și plan de recuperare - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Glezna Post-Traumatica, Manifestare si Plan de Recuperare.doc

Alții au mai descărcat și

Recuperarea Articulației Gleznei Posttraumatice la Copii prin Mijloace Kinetice

CAPITOLUL 1 1. INTRODUCERE 1.1. Importanţa şi actualitatea temei În ultimii ani kinetoterapia s-a dezvoltat devenind o disciplină structurată cu...

Rolul și importanța kinetoterapiei în recuperarea redorilor de gleznă posttraumatice

Introducere Din multitudinea entităţilor nosologice ale afecţiunilor localizate la nivelul piciorului, au fost luaţi în studiu pacienţi ce au...

Îngrijirile pacientului cu entorse și luxații

Istoric Aparatul locomotor serveşte mişcarea, iar mişcarea este forma primordială de manifestare a vieţii. Glezna este un complex...

Îngrijirea pacientiilor cu luxație de gleznă

CAPITOLUL I ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA GLEZNEI 1.1ANATOMIA GLEZNEI : Articulaţia gleznei este ca o balama. Dar este mult mai mult decat o simplă...

Metode de recuperare medicală BFT în gleznă posttraumatică - entorse, fracturi, luxații

METODE DE RECUPERARE MEDICALA BFT IN GLEZNA POSTTRAUMATICA (ENTORSE, FRACTURI, LUXATII) I. GENERALITATI Includem in acest capitol sechelele...

Metode de recuperare medicală BFT în sechele post-traumatice fractura gambei

Recomandări: fonturi de 14, margini de 2 cm, 20 pagini. I. GENERALITĂŢI – definiţie, clasificare, date epidemiologice. Viaţa şi munca oamenilor...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Pediatrie - Recuperare

Kinetoterapeutul trebuie să ştie, să observe şi să examineze un nou – născut, sugar sau copil. E limpede că această întâlnire cu copilul nu are...

Ai nevoie de altceva?