Hormonii Sexuali si Antagonistii Lor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Hormonii Sexuali si Antagonistii Lor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Steroizii feminini si anticonceptionalele orale

La pubertate incepe, la nivelul hipotalamusului, secretia pulsatila de gonadorelina (GnRH, gonadotropin – releasing hormone), care stimuleaza sinteza hipofizara a hormonului foliculostimulant (FSH) si a hormonului luteinizat (LH). FSH stimuleaza, cu fiecare ciclu,maturarea foliculului ovarian,care incepe sa stimuleze si sa secretein cantitate mare estrogeni, sub influenta LH. Estrogenii inhiba eliberarea de FSH si pot astfel sa conduca la involutia foliculilor ovarieni mai putin maturi.Secretia foliculara de estrogeni atinge varfuri cu putin inainte de jumatatea ciclului menstrual, si tot atunci incepe secretia foliculara de progesterol. Aceste modificari determina o crestere abrupta si de scurta durata a eliberarii de LH si FSH, care precede (si determina) ovulatia. Foliculul se rupe si elibereaza ovulul in cavitatea abdominala, in vecinatatea trompei uterine. Folicolul rupt se transforma treptat in corp galben, core continua sa produca estrogeni si progesteroni pentru tot restul ciclului, sau pentru o perioada mai lunga (pana la aparitia placentei), daca ovulul a fost fecundat.In absenta sorcinii, corpul galben degenereaza in corp alb, care nu mai sintetizeaza hormoni.

a. Estrogenii

Sub aceasta denumire sunt cuprinsi hormonii steroizi si compusi de sinteza care au proprietati feminizate si contribuie la asigurarea ciclului menstrual normal,pregatit tractul genital feminin pentru fertilizare.

Estradioul este principalul estrogen natural si este sintetizat in ovar,avand drept precursor testosteronul. Estrona si estriolul, alti esrogeni naturali mai putini activi, sunt sintetizati la nivel hepatic- din esrtadiol- si la nivelul altor tesuturi- din andronstendion si alti androgeni. In timpul sarcinii estogenii sunt produsi mai ales de catre placenta.

Estrogenii naturali circula in sange ca atare si sub forma conjugata, legati de o alfa 2-globulina, SHBG (sex hormone – binding globulin) si de albumina. Sunt inactivati predominant in ficat si sunt sunt eliminati prin urina, ca glucorono – si sulfoconjugati. Parte din metaboliti trec in bila si ajung in intestin, apoi intra in circuitul interohepatic. Cantitati mici de estrogeni se elimina prin lapte.

Estrogenii isi exercita efectele la nivelul organelor tinta (uter, vagin, glanda mamara,oase, ficat, sistem hipotalamo – hipofizar)prin actiunea asupra receptorilor specifici, care apartin familiei receptorilor nucleari. Complexul hormon – receptor se leaga de o secventa nucleotidica specifica (ERE-estrogen response elements) apartinand unor gene diverse si le regleaza astfel transcriptia. In plus, estrogenii pot actiona si paracrin, eliberand locul factori decrestere si citokine.

Efecte fiziologice

Efecte secundare functiei sexuale. Estrogenii provoaca maturarea orgonelor genitale, dezvoltarea secundare carecterelor sexuale si determina comportamentul sexual feminin. In timpul ciclului menstrual ei declanseaza si sustin proliferarea mucoasei uterine si determina maturarea epiteliului vaginal. Scaderea niveliului estroprogesteronic declanseaza menstruatia. Cresterea cantitatii de estrogen determina inhibarea secretiei de GnRH si consecutiv, a celei de FSH.

Efecte metabolice. Estrogenii sunt partiali responsabili la femei de mentinerea sructurii normale a tegumentelor si a vaselor sanguine. Inhiba resorbtia osoasa ( prin antagonizarea parathormonului), pot avea efecte importante asupra absorbtiei intestinale, intrucat scad motilitatea tubului digestiv. La nivel hepatic cresc sinteza transcortinei, a globulinei care leaga tiroxina,a SHBG,a transferinei, a fibrinogenului si a angiotensinogenului (substrat pentru renina). Ca urmare, cresc nivelurile circulante ale hormonilor transportati de catre proteinele de mai sus, precum si nivelul sideremiei. Estrogenii modifica profilul lipidic, in sensul cresterii cantitatii de HDL- cholesterol, concomitant cu o scadere a LDL- colesterolului si a nivelului total al colesterolului plasmatic. Trigliceridele plasmatice sunt crescute.

Efecte asupra coagulabilitatii sangelui. Sub influenta estrogenilor nivelurile plasmatice ele factorilor coagularii II, VII, IX si X cresc,iar nivelurile antitrombinei III scade, ceea ce determina cresterea coagulabilitatii sanguine. Au mai fost scrise tot drept consecintei ale actiunii estrogenilor cresterea nivelului plasmatic al plasminogenului si scaderea adezivitatii plachetare.

Alte efecte. Estrogenii induc sinteza receptorilor pentru progesterol, favorizeaza transudarea si aparitia edenelor; scaerea consecutiva a volemiei determina retentie hidrosalina compensarorie. Esrtogenii pot modula controlul vegetativ simpatic asupra musculaturii netede.

Fisiere in arhiva (1):

  • Hormonii Sexuali si Antagonistii Lor.doc