Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 19057
Mărime: 3.57MB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Extras din referat

CAPITOLUL I

ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA APARATULUI DIGESTIV

1.1 ANATOMIA APARATULUI DIGESTIV

Aparatul digestiv este alcătuit din organe la nivelul cărora se realizează digestia alimentelor şi, ulterior, absorbţia lor. În acelaşi timp, la nivelul ultimului segment al tubului digestiv, rectul, se realizează eliminarea resturilor neabsorbite, prin actul defecaţiei.

Cavitatea bucală este primul segment al tubului digestiv, fiind o cavitate virtuală, când gura este închisă, şi reală, când gura este deschisă. Este despărţită de arcadele alveolo-gingivo-dentare în două părţi: vestibulul şi cavitatea bucală propriu-zisă.

Vestibulul bucal este un spaţiu în formă de potcoavă, limitat între arcade, pe o parte, buze şi obraji, pe de altă parte. Cavitatea bucală propriu-zisă este delimitată înainte şi pe laturi de arcadele alveolo-gingivo-dentare, în sus de bolta palatină, care o separă de fosele nazale, în jos de planşeul bucal pe care se află corpul limbii şi glanda sublinguală. Posterior, cavitatea bucală comunică cu faringele prin istmul gâtului, circumscris superior de vălul palatin, pe margini de pilierii anteriori (arcurile anterioare), iar în jos de limbă.

Limba este un organ musculo-membranos mobil, care, pe lângă rol în masticaţie şi deglutiţie, are rol şi în vorbirea articulată, în supt şi ca organ de simţ, datorită prezenţei, la nivelul acesteia, a papilelor gustative. Limba prezintă un corp situat în cavitatea bucală şi o rădăcină spre faringe. La exterior, limba este acoperită de mucoasa linguală, care se continuă cu mucoasa bucală, având în structura sa un epiteliu pluristratificat, pavimentos, necheratinizat. Pe faţa dorsală (superioară) a limbii şi pe marginile ei se găsesc papilele linguale, care îi oferă un aspect catifelat.

Dinţii sunt organe dure ale aparatului masticator, având rol şi în vorbirea articulată. La om, există două dentiţii, una temporară (dentiţia de lapte), care numără 20 de dinţi, şi cea de-a doua permanentă, 32 de dinţi.

Faringele este un conduct mosculo-membranos, dispus de la baza craniului până în dreptul vertebrei C8 , unde se continuă cu esofagul. Are forma unui jgheab deschis anterior, care se îngustează de sus în jos, cu lungimea de 15 cm. Cavitatea faringelui este divizată în trei etaje: nasofaringele sau rinofaringele, bucofaringele sau orofaringele şi laringofaringele.

Esofagul este un canal musculo-membranos prin care bolul alimentar trece din faringe spre stomac. Limita lui superioară corespunde vertebrei C7, iar cea inferioară orificiului cardia prin care esofagul se deschide în stomac. În traiectul său străbate regiunea cervicală, toracală, diafragmul şi ajunge în abdomen, terminându-se în stomac. Esofagul descrie, în traiectul său, curburi, unele în plan sagital, altele în plan frontal. Lungimea sa este de 25 cm.

Structura sa dinspre suprafaţă spre interior cuprinde:

-adventiţia: este o tunică conjunctivă care se continuă în sus cu adventiţia faringelui. Are în structura sa ţesut conjunctiv lax;

-tunica musculară: este formată dintr-un strat de fibre longitudinale la exterior şi un strat de fibre circulare la interior. În treimea superioară a esofagului, fibrele musculare sunt striate, în timp ce în treimea inferioară fibrele striate sunt înlocuite de fibre netede;

-tunica submucoasă: este bine dezvoltată la nivelul esofagului şi conţine glande esofagiene de tip acinos, ce secretă mucus care uşurează înaintarea bolului alimentar;

-tunica mucoasă: are culoare albicioasă şi prezintă cute longitudinale care se şterg prin distensia esofagului, cauzată de trecerea bolului alimentar.

Stomacul se prezintă ca o porţiune dilatată a tubului digestiv, fiind situat în etajul supramezocolic al cavităţii abdominale, între splină şi ficat. În stare de umplere are 25 cm, iar gol 18 cm. Capacitatea lui este de 1300-1500 cm3 . Stomacul are forma unui “J”, cu o porţiune verticală mai lungă şi cu una orizontală mai scurtă. Stomacului i se descriu două feţe (anterioară, posterioară), două margini, denumite curburi (curbura mare la stânga, convexă, şi mică, la dreapta, concavă) şi două orificii (cardia şi pilorul). Cele două feţe ale stomacului sunt acoperite de peritoneu, care, ajuns la nivelul curburilor, se reflectă pe organele vecine, formând ligamente.

De pe mica curbură, prin reflexia peritoneului, se formează micul epiploon (ligamentul gastro-duodeno-hepatic) care leagă mica curbură de faţa inferioară a ficatului. De pe marea curbură, prin reflectarea peritoneului, se formează ligamentele: gastro-diafragmatic, care leagă marea curbură de diafragm,, ligamentul gastro-splenic, între marea curbură şi splină, şi ligamentul gastro-colic, între marea curbură şi colonul transvers, ce se leagă de marele epiploon.

Faţa anterioară a stomacului prezintă o porţiune superioară, care corespunde peretelui toracic, şi una inferioară, care corespunde peretelui abdominal. Porţiunea toracală vine în raport cu diafragmul şi cu coastele 5-9 din partea stângă. În porţiunea abdominală, faţa anterioară a stomacului vine în raport cu lobul stâng al ficatului, iar mai lateral cu peretele muscular al abdomenului.

Faţa posterioară a stomacului, prin intermediul unui diverticul al cavităţii peritoneale, numit bursa omentală, vine în raport cu rinichiul stâng, suprarenala stângă, corpul şi coada pancreasului, splina şi artera splenică.

Orificiul cardia, prin care stomacul comunică cu esofagul, este pe flancul stâng al vertebrei T11. Orificiul pilor, prin care stomacul comunică cu duodenul, se află în dreptul flancului drept al vertebrei L1. Este prevăzut cu sfincterul piloric. Când stomacul este umplut, pilorul coboară şi se deplasează spre dreapta. Sfincterul piloric are consistenţă dură la palpare.

Vascularizaţia stomacului este asigurată de toate cele trei ramuri ale trunchiului celiac: artera hepatică, gastrică stângă şi splenică.

Intestinul subţire este porţiunea din tubul digestiv cuprinsă între stomac şi intestinul gros. În funcţie de mobilitatea sa, intestinul subţire are o primă porţiune fixă, numită duoden, şi o a doua, mai lungă şi mobilă, numită jejuno-ileon. Mobilitatea acestuia din urmă se datorează mezenterului. Lungimea intestinului subţire este de 4- 6 metri, iar calibrul de 4 cm la nivelul duodenului şi de 2- 3 cm la nivelul jejuno–ileonului.

Duodenul este prima porţiune a intestinului subţire şi are o formă de potcoavă, cu concavitatea în sus, în care se află capul pancreasului. Are o lungime de 25 de cm. Începe la nivelul pilorului şi se îndreaptă spre vezica biliară, unde coteşte, devenind descendent. Datorită traiectului său, duodenului i se descriu 4 porţiuni:

-porţiunea superioară, între pilor şi vezica biliară, vine în raport superior şi anterior cu ficatul şi vezicula biliară, posterior cu canalul coledoc şi vena portă, iar inferior cu capul pancreasului;

-porţiunea descendentă, între vezica biliară şi polul inferior al rinichiului drept;

-porţiunea transversă ţine de la polul inferior al rinichiului drept până la flancul stâng al coloanei vertebrale;

-porţiunea ascendentă continuă porţiunea precedentă şi sfârşeşte la flexura duodeno–jejunală.

Preview document

Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 1
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 2
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 3
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 4
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 5
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 6
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 7
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 8
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 9
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 10
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 11
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 12
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 13
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 14
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 15
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 16
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 17
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 18
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 19
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 20
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 21
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 22
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 23
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 24
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 25
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 26
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 27
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 28
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 29
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 30
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 31
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 32
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 33
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 34
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 35
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 36
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 37
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 38
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 39
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 40
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 41
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 42
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 43
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 44
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 45
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 46
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 47
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 48
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 49
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 50
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 51
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 52
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 53
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 54
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 55
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 56
Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Ingrijirea Pacientilor cu Ocluzie.doc

Alții au mai descărcat și

Anatomia și fiziologia aparatului digestiv

Anatomie: Aparatul digestiv, alcǎtuit din tubul digestiv şi glandele anexe, însumeazǎ organele în care se realizeazǎ digestia alimentelor, putând...

Îngrijirea pacientului cu hepatită virală B

INTRODUCERE Virusul hepatitic B este un virus foarte ciudat din foarte multe privințe. Este ciudat pentru că, după ce generează o infecție acută,...

Caiet de practică anul 1 AMG

SECȚIILE DE SPITAL 1.Personalul care lucrează în secțiile de spital cu profil de medicină internă , chirurgie ,...

Textile Medicale

CAP. 1 TEXTILE MEDICALE 1.1. ELEMENTE GENERALE Din combinaţia între tehnologia textilă şi ştiinţa medicală a rezultat un nou domeniu numit...

Organizarea și Eficiența Transporturilor Deșeurilor Periculoase Spitalicești

Introducere Un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană şi pentru bunăstare. Totuşi, interacţiunile dintre mediu şi sănătatea umană sunt...

Igiena

Tema “Igiena. Obiectul de studiu. Scopul. Obiectivele” Igiena studiaza influenta factorilor mediului ambiant asupra sanatatii omului si elaboreaza...

Igiena mediului

Domeniul de Activitate al Igienei şi Profilaxia Bolile genetice au o frecvenţă mai mică comparativ cu bolile declanşate de cea de-a doua categorie...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea Pacienților cu Ulcer Varicos

PARTEA GENERALĂ ULCERUL VARICOS I. DATE GENERALE Decompensarea îndelungată a circulaţiei venoase a membrelor inferioare (insuficienţa cronică...

Apendicita

I. Definitie Apendicita acuta este o afectiune chirurgicala caracterizata prin inflamatia apendicelui ilio-cecal. Ea reprezinta una din cele mai...

Rolul asistenței medicale în îngrijirea bolnavului cu sarcină ectopică

MOTIVAŢIA LUCRĂRII În prezent există tot mai multe boli grave cu care omul se confruntă şi este nevoit să ceară ajutorul acrelor medicale de...

Ocluzia Intestinală

ARGUMENT Lucrarea de faţă nu vrea să fie decât o prezentare sub formă de conspecte pe baza unei vaste bibliografii referitoare la urgenţele...

Îngrijirea Pacienților cu Ocluzie Intestinală

Introducere Ocluzia intestinală este o stare patologică determinată de oprirea completă şi persistentă a tranzitului intestinal şi în conseciţă,...

Îngrijirea pacientului cu apendicită acută

I. NOTIUNI DE NURSING Procesul de nursing este rezolvarea problemei pe baza unui plan – cadru de acordare a ingrijirilor atat pacientului, cat si...

Principii de management terapeutic chirurgical în abdomenul acut prin ocluzie intestinală

MOTTO : Sanătatea nu este totul, dar fără de sănătate, totul este nimic’’ Schopenhauer MOTIVAŢIE Ocluzia intestinală este una din marile...

Hipertensiunea arterială

I. Argument Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o crestere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normala, bazata pe media intre cel...

Ai nevoie de altceva?