Instalatii de Iradiere Externa

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Instalatii de Iradiere Externa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

INSTALATII DE IRADIERE EXTERNA

UNITATEA DE Co-60

Aparatul de Cobalt Theratron 1000E

a) Sursa

Sursa de 60Co este obtinuta prin iradierea 59Co cu neutroni într-un reactor, conform reactiei:

59Co +10n = 60Co + ³

Sursa de Co are forma unui cilindru alcatuit din mici discuri de material radioactiv, dispuse într-o capsula cilindrica din Tungsten de densitate mare cu rol de a solidariza între ele discurile de Co si de a atenua radiatia emisa în toate directiile, cu exceptiaunei extremitati a cilindrului care este închisa doar cu un strat subtire de otel inoxidabil. Se foloseste Tungsten deoarece acest lucru permite reducerea dimensiunilor capului de iradiere si colimatorului. Dimensiunile cilindrului de Co radioactiv sunt de aproximativ 2 cm diametru si 2 cm înaltime.

b) Capul de iradiere

Este de fapt un container pentru sursa de Co, care asigura protectia împotriva radiatiilor si contine sisteme de obturare si colimare, precum si o serie de accesorii pentru centrarea sau modificarea fascicolului.

1. Sistemul de obturare este mecanismul care împiedica iesirea fascicolului de radiatii în intervalul dintre expuneri, când nu se admit doze mai mari de 2 mR/h în axul fascicolului. Obturarea se face prin deplasarea sursei din axul colimatorului cu sisteme electromecanice sau prin interpunerea unui ecran. Sistemul de obturare trebuie sa aiba un timp de actionare neglijabil în raport cu timpul de iradiere, mai ales în cazul surselor puternice, când poate produce importante erori de dozaj, daca este ignorat.

2. Colimarea fascicolului si penumbra. Scopul sistemului de colimare este acela de a varia dimensiunile si forma fascicolului în functie de scopul urmarit. Este constituit din 2 perechi de blocuri din metal greu, care alcatuiesc colimatorul secundar. Colimatorul primar sau diafragmul rezulta din constructia capului de iradiere, care permite emiterea radiatiei numai într-un singur sens, de obicei sub forma unui fascicol conic. În continuare fascicolul primar trece prin colimatorul secundar, care îi determina forma si dimensiunile în functie de necesitatile clinice.

Penumbra, în sens general semnifica regiunea situata la marginea fascicolului de radiatii, la nivelul careia doza de radiatii se modifica rapid; dimensiunea penumbrei depinde de distanta fata de axul fascicolului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii de Iradiere Externa.doc

Alte informatii

referat la biofizica - Facultatea de asistenta medicala UNIVERSITATEA DE VEST „VASILE GOLDIS” Filiala ZALAU FACULTATEA DE MEDICINA GENERALA SI MEDICINA DENTARA ASISTENTA MEDICALA