Intoxicatia Profesionala cu Alcool Metilic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Intoxicatia Profesionala cu Alcool Metilic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Etiologie

Alcoolul metilic (metanolul) este un lichid fara culoare, fara gust, inflamabil, volatil, miscibil cu apa, cu alcoolul etilic, si cei mai multi din solventii organici. Este unul din cei mai toxici solventi organici.

Metanolul intrå în compozitia lacurilor, solventilor pentru vopsele, solutiilor pentru curatat parbrize si a lichidelor din copiatoare. Este de asemenea o substantå denaturantå, care face etanolul impropriu pentru consum. Metanolul are un efect depresor SNC usor mai redus decât etanolul, dar consecutiv metabolizårii la formaldehidå si acid formic produce acidozå metabolicå si leziuni retiniene.

Riscul de intoxicatie poate aparea la utilizarea sa ca solvent pentru lacuri, coloranti, cleiuri, în industria celuloidului, a materialelor plastice, a pielii artificiale, a sticlei artificiale, a încaltamintei, la fabricarea filmelor fotografice, în tipografii, în industria matasii artificiale, la fabricarea palariilor, la lustruirea mobilei, la fabricarea lichidului antigel pentru radiatoare, la prepararea formaldehidei, la distilarea uscata a lemnului.

Patogenie

Patrunde în organism prin respiratie si prin piele si se elimina prin respiratie si urina. Intoxicatia prin inhalare este de regula accidentala (în industrie), iar cea prin ingestie poate fi accidentala sau voluntara (accidental, confuzie cu alcoolul etilic).

Metanolul se absoarbe rapid si complet gastrointestinal, nivelul maxim atingându-se la 1-2 ore dupå ingestie. Se distribuie în apa organismului într-un volum de 0,7 l/kg corp. Legarea sa de proteine este neglijabilå. Eliminarea este predominant prin metabolizare hepaticå, pânå la 10% fiind excretat ca atare prin urinå si plåmâni. Eliminarea se face dupå o cineticå de ordinul I, cu un timp de înjumåtatire de aproximativ 3ore la concentratii serice joase (mai mici de 15 mmol/l sau 50 mg/dl), care trece la o cineticå de ordinul zero cu o ratå a eliminårii de 3 mmol/l/orå (10,5 mg/dl pe orå) la concentratii mai mari. Viteza eliminårii unor supradoze reduse este de aproximativ 14-20 ore, iar cea corespunzåtoare supradozårii masive de 24-30 ore. Inhibitia competitivå a alcooldehidrogenazei de cåtre etanol creste durata eliminårii la 30-35 ore.

Doza toxică este de 5 – 10 ml, iar doza letală = 30 – 60 ml, 1-2 ml/kg. Semnele intoxicatiei apar după o latenţă de 8-24 h, timp în care se formeaza metaboliţii toxici.

Manifeståri clinice

Debutul este variabil si poate fi tardiv. Absenta semnelor si simptomelor imediat dupå ingestie nu este echivalentå cu absenta toxicitåtii. Manifestårile precoce sunt produse de metanol, iar cele tardive se datoreazå metabolitului såu, acidul formic. Metanolul produce greatå, vårsåturi, dureri abdominale, cefalee, vertij si semne de intoxicatie etanol-like. Poate fi prezentå o crestere a deficitului osmolar.

Manifestårile tardive includ comå, convulsii si un deficit anionic crescut, acidozå metabolicå si lezare retinianå. Manifestårile oftalmologice se produc la 15-19 ore dupå ingestie si constau în voalarea si diminuarea vederii, puncte luminoase, miscåtoare, pupile dilatate sau fixate, hiperemia papilei nervului optic, edem retinian si orbire. Aceste modificåri sunt potential reversibile dacå terapia este instituitå cu promptitudine. In intoxicatiile severe se pot produce scåderea functiei miocardice, bradicardie si soc. Pot ramane sechele ale intoxicatiei cu alcool metilic: amauroză, atrofie optică, parestezii, sindrom de tip parkinsonian.

Investigatii paraclinice

- Examene de laborator: Astrup, electroliţi, osmolaritate → acidoză metabolică severă

- Indicatori de expunere: determinarea alcoolului metilic in urina >6mg/l

- Concentraţia serică a metanolului măsurată sau calculată cu formula:

gaura osmolară x3 > 20 mg/dl → semne de toxicitate

- Examen oftalmologic: tulburări vizuale; ex FO: hiperemie, edem papilar (forme severe)

Diagnostic

Diagnosticul precoce este sugerat de semnele unei intoxicatii etanol-like si de o hiperosmolalitate sericå, fiind confirmat prin determinarea metanolului seric – de obicei mai mare de 6 mmol/l (20 mg/dl). Mai târziu, diagnosticul este sugerat de acidoza metabolicå cu un deficit anionic mare, de bicarbonatul seric redus si un nivel sanguin crescut al metanolului sau formatului.

Tratament

- Vărsătură/ spălătura gastrica (în primele 2 h)

- Antidot ► alcool etilic (dacă metanolul seric ≥ 20 mg/dl)

-alcool etilic 50 %,: 0,75 ml/kg/doză, apoi 0,5 ml/kg/4h – 4 zile

-alcool elilic 10 %: 10 ml/kg, iv apoi 0,15 ml/kg/h

Fisiere in arhiva (1):

  • Intoxicatia Profesionala cu Alcool Metilic.doc