Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1881
Mărime: 18.76KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana Tudorache
Puncte necesare: 7
Facultatea de Educatie Fizica si Sport
Universitatea Spiru Haret, Bucuresti

Extras din referat

1. Kinetoprofilaxia. Definitie, generalitati.

Kinetoprofilaxia considerate ca sic a si parte integrate si ramura de avangarda a terapiei prin miscare, constituita pe axioma unanim acceptata in stiintele medicale, conform careia “este mai usor sa previ decat sa tratezi”.

Kinetoprofilaxia studiaza procesul de optimizare a starii de sanatate si de prevenire a inbolnavirii organismului uman cu ajutorul exercitiilor fizice (Craciun M., 2002). Kinetoprofilaxia, dupa Sbenghe T. este aplicarea exercitiilor aerobice pe principiile stiintei antrenamentului medical. Ea se aplica :

- omului sanatos, pentru a-l feri de boli sau de aparitia sindromului de deconditionare fizica (Profilaxie primara, sau de grad 1);

- omului varstnic la care deconditionarea a aparut, pentru a-l feri de agravarea si organicizarea ei (Profilaxia secundara, sau de grad II).

Kinetoprofilaxia are ca scop :

- intarirea starii de sanatate

- marirea rezistentei natural a organismului fata de agentii patogeni externi

- stabilirea unui echilibru psiho-fizic normal intre organism si mediu

- in cazul copiilor, obiectivul cel mai important consta in asigurarea conditiilor pentru cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa a organismului si implicit prevenirea apritiei deficientelor fizice si a contactarii unor boli care l-ar putea afecta.

Kinetoprofilaxia primara, sau de grad I - consta in instituirea demersului profilactic ce trebuie sa porneasca intotdeauna de la cunoasterea particularitatilor bio-psiho-motrice individuale, intrucat este vizata personalitatea umana in ansamblul si integritatea sa; interdependenta organismului cu mediul ambiant ; influenta exercitiilor asupra omului sanatos sau in situatie biologica speciala. In aceasta categorie se include si copii de la 0-3 ani, femeile insarcinate, lauze sau care alapteaza, persoanele care lucreaza in conditii grele de munca si mentinerea si intarirea sanatatii organismului uman in general si a functiilor sale in particular.

Kinetoprofilaxia secundara, sau de grad II, reprezinta aplicarea exercitiilor fizice in blocarea unor deficite functionale sau structural determinate de afectiuni cornice cu potential evolutiv. In acest sens se va urmari fie prevenirea agravari deficitelor aparute, fie oprirea aparitiei altor deficite cu character invalidant. Kinetoprofilaxia secundara are ca obiective :

- educarea bolnavilor cu afectiuni cornice evolutive;

- formarea comportamentului motric adcvat (posture si miscari in timpul exercizarii profesiunii si in afara acesteia) pentru stoparea sau diminuarea evolutiei bolii sau deficientei.

2. Poliartrita reumatoida. Definitie, Generalitati.

Poliartrita Reumatoida (PR) este o inflamatie cronica a sinovialei, cu un character infiltrativ-proliferativ, cu o evolutie cu episoade de inflamatie acuta, suferinta care afecteaza simetric articulatiile. PR reprezinta principal boala din cadrul reumatismelor inflamatoare cornice, asa cum reumatismul inflamator acut este prototipul celor acute. PR mai este cunoscuta si sub denumirea de “Poliartrita cronica evolutiva” (denumire veche cand nu existau mijloace de tratament eficace si boala era intradevar evolutiva), sau “Reumatism cronic deformant”. Reumatologii englezi folosesc numele de “Artrita reumatoida” asa cum I sa spus bolii de catre Garrod, spre a o diferentia de guta, in cazul careia a constatat cresteri ale acidului uric in sange. Una dintre primele descrieri complete ale bolii apartine merelui neurology francez Charcot.

PR reprezinta principal boala in cazul reumatismelor inflamatoare cornice, afectand cu precadere adultul, incidenta mai mare fiind in randul femeilor (trei sferturi dintre bolnavi fiind de sex feminin).

Bibliografie

1. http://cadredidactice.ub.ro/balinttatiana/files/2011/03/curs-kinetoprofilaxie-lucru-dobrescu.pdf

2.http://www.usmf.md/Infomedica/documente/Alre%20resurse/Ghiduri%20medicale/poliartrita.pdf

Preview document

Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 1
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 2
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 3
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 4
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 5
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 6
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 7
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 8
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 9
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 10
Kinetoprofilaxia în Poliartrită Reumatoidă - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Kinetoprofilaxia in Poliartrita Reumatoida.doc

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Ai nevoie de altceva?