O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1514
Mărime: 4.04MB (arhivat)
Publicat de: Pintiliu Ursu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

In aceste timpuri este posibil sa oferim o restaurare combinata din proteza fixa si mobila utilizand doar un aliaj dentar nepretios Co-Cr.

Acest aliaj permite atingerea performantelor clinice si a demonstara atunci rezistenta la coroziune.Acest raport clinic demonstreaza ca utilizand un singur aliaj Co-Cr pentru o lucrare conjuncta metalo-ceramica impreuna cu o proteza partial amovibila mandibulara.

In majoritatea rapoartelor recente in domeniu materialelor au fost citate sisteme total ceramine inca din anul 1980.Acestea sunt inca utilizate in mare masura pentru infrastructura restauratiilor ceramice,mai ales in protezarea fixa.

Inca din istorie,aliajele pretioase au fost cele mai frecvent utilizate dar popularitatea aliajului de baza metalic a crescut din 1970.Aliajul metalic a crescut de baza a demonstrat in majoritatea cazurilor clinice performantele clinice bune si rezistenta la deformarile permanente intraorale.

Cea mai crescuta elasticiate si duritate a aliajului metalic de baza e adecvat pentru restaurari metalo-ceramice sau proteze partial-amovibile.Proprietatile mecanice ale acestui aliaj si costul sau scazut,sunt motivele pentru care consideram acest aliaj ca o buna varianta.Potentialul risc biologic si caracteristicile lui dificile sunt primele dezavantaje ale acestui aliaj.

Clinicienii au propus utilizarea aliajelor nepretioase Ni,CR,Mo,CoCrMo sau CoCrW.In ciuda cauzelor economice ,utilizarea lor a crecut mai ales in protezarile mobile si intr-un grad mai scazut in protezarile fixe.

Chiar daca sunt facute subtiri,constructiile protetice sunt cu 40%,50% mai rigide decat aliajele pretioase si sunt mult mai usoare decat acestea din urma(aproximativ 8g/cm³ comparativ cu 15 g/cm³ pentru aliajele pretioase).Prezenta cromului (aproximativ 20%),tungsten (aproximativ 5%)si molibden asigura biocompatibilitatea si rezistenta crescuta la coroziune.

In anii precedenti,aliajele CoCr au fost utilizate pentru lucrari partial amovibile.

In prezent,sunt mai utilizate decat aliajele NiCr chiar pentru protezele fixe.Aliajele CoCr contin cobalt predominant si uneori in cantitati mici si tungste si poseda rigiditate si duritate crescuta.

Studiile electrochimice au aratat ca aliajele CoCr sunt mai rezistente la coroziune decat aliajele NiCr.Aliajele pe baza de Ni au un potential alergic mai mare decat aliajele CoCr sunt rar alergice.Astfel utilizarea aliajelor CoCr,in timp ce aliajele CoCr sunt rar alergice.

Astfel utilizarea aliajelor CoCr a devenit o procedura de rutina in laboratoarele dentare.

Biocompatibilitatea si proprietatile mecanice ale unui aliaj utilizat in protezele dentare depinde de material si de fabricarea corecta a caestuia.datorita dorintei de a elimina si/sau a minimiza posibila coroziune galvanica care poate apare utilizand multe aliaje in restaurarea protetica a unui pacient,utilizarea unui singur aliaj CoCr pentru componentele unei restaurari complete poate fi avantajos.Dezavantajele unei astfel de alegeri sunt reprezentate de procedurile laborioase din laborator,cum ar fi castigul aditional si cunostintele metalurgice bune cu privire la nevoia utilizarii unui singur aliaj.Acest raport clinic ilustreaza utilizarea aliajului CoCr pentru proteza fixa si mobile la un pacient.

Raport clinic

O femeie in varsta de 40 de ani a fost repartizata de catre medicul sau dentist departamentului de protetica Clinicii Dentare,Spitalului Civil din Lyon,Franta,pentru consult protetic si pentru explicarea importantei aspectului estetic al pacientei.Acesta prezenta incisivul maxilar lateral inlocuit cu caninul din cauza lipsei sale din cauze congenitale,vestibuloversia si rotatia incisivilor maxilari,cu treme largi prezena si prezenta protezei partial amovibile mandibulara sustinuta cu crosete care afecta greu functia estetica. (fig. 1).

Preview document

O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 1
O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 2
O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 3
O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 4
O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 5
O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 6
O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 7
O combinație de proteză fixă și mobilă realizată din aliaje Co-Cr - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • O Combinatie de Proteza Fixa si Mobila Realizata din Aliaje Co-Cr.doc

Alții au mai descărcat și

Puntea pe implante. Tehnologia de realizare și modalități de agregare a punților la infrastructură

INTRODUCERE Implantologia orală este un domeniu care a acumulat în ultimul timp enorm de multe date fundamentale şi clinice. Implantologia orală,...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Aparate și proteze utilizate în chirurgia orală și maxilo-facială

Originea proteticii maxilo-faciale este greu de identificat, dar se presupune că restaurarea protetică a lipsei diferitelor elemente anatomice ale...

Ai nevoie de altceva?