Ocluzia Intestinala

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Ocluzia Intestinala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

DEFINITIE

Prin ocluzie intestinala se intelge oprirea completa si persistenta a tranzitului intestinal , cu posibilitatea evacuarii de materii fecale si gaze .

Ocluzia poate fi:

-mecanica , atunci cand este determinate de un obstacol ce obstrueaza intr-un anumit punct continuitatea lumenului intestinal si se opune inaintarii continului intestinal ;

-functionala (dinamica) , atunci cand imposibilitatea de inaintare a continutului intestinal se datoreaza unei tulburari in functionarea peristalismului intestinal .Aceasta tulburare functionala poate fi spastica sau paralitica .

In cazul unei ocluzii mecanice , bolnavul nu poate fi vindecat decat printr-o interventie chirurgicala care va ridica obstacolul si va permite din nou circulatia normala a continutului intestinal .

In cazul unei ocluzii functionale , singurul tratament indicat este tratamentul medicamentos , ce suprima spasmul sau paralizia intestianala .Intarzierea unei interventii chirurgicale pentru ridicarea obstacolului in caz de ocluzie mecanica este periculoasa , pentru ca agravarea sindromului ocluziv si starea in care se gaseste intestinul la locul obstacolului.

La randul ei , deschiderea chirurgicala a abdomenului in cazul unei ocluzii functionale este si ea foarte periculoasa , pentru ca orice interventie pe abdomen are dezavantajul unei reduceri a peristaltismului intestinal care , adauga la o paralizie sau pareza existenta , poate determina ireversibilitatea sindromului ocluziv si , deci moartea bolnavului .Eeste foarte important de stiut ca la un bolnav cu sindrom de ocluzie intestinala este absolut necesara cunoasterea cauzei determinate a ocluziei , pentru ca “intr-un fel se va actiona in cazul unei ocluzii mecanice si cu totul altfel se va proceda in cazul ocluziei functionala.

CAUZE DETERMINANTE ALE OCLUZIEI MECANICE

Ocluzia intestinala mecanica este determinanta de inchiderea lumenului intestinal prin:

A.Obstacole intrinseci (prezente in interiorul intestinului)

-tumora, de cele mai multe ori de natura maligna si care se dezvolta de obicei asymptomatic – pana cand ajunge sa astupe tot lumenul intestinal .

-un corp strain , poate fi un corp strain ingerat si nedigerat ,ori un pachet de ascarizi , un calcul biliar etc.Acesti corpi straini se pot opri oriunde de-a lungul intestinului subtire, dar de cele mai multe ori ei se opresc la jonctiunea dintre ileon si cec , unde prezenta valvulei Bauhin poate sa se opuna inaintarii lor .

-un process tuberculos , care in stadiul de cicatrizare retracteaza peretii stenozand lumenul intestinal .

-ivaginarea unei anse intestinale , cauza frecventa de ocluzie intestinala la copii foarte mici , se produce prin intubarea unui segment intestinal in altul

-ca un deget de manusa .Intubarea ajunge pana la urma sa astupe lumenul intestinal.

-fecaloamele care sunt formate din materii fecale desicate, intarite . Fecaloamele se opresc undeva de-a lungul colonului, de obicei in ampula rectala si anus , in general numai la batrani , casectici , persoane cu tulburari neurologice .

B.Obstacole extrinseci (in afra intestinului)

In afara cauzelor mecanice care ocluzioneaza intestinul mai sunt si obstacole ce provin din exteriorul intestinului:

-brida de neoformatie (urmarea unui process inflamator aparut de cele mai multe ori consecutive unor interventii chirurgicale sau a unei peritonite

-un inel de eventratie sau de hernie in care intra ansa intestinala .Daca la un moment dat continutul ansei creste mult in volum , inelul devine mult prea mic fata de volumul ansei si aceasta este strangulata de inel , ramanand incarcerata in sacul de eventratie sau in cel herniar.

-procesele inflamatorii ,care aglomereaza si strang ansele intestinale asa de mult unele in altele ,incat lumenul lor se produce complet.

-formatiune tumorala , exista in afara tractului intestinal , care compreseaza ansele si astupa lumenul.

-rasucirea anselor , cunoscuta si sub numele de “volvulus intestinal “, este determinat de cele mai multe ori de bride care favorizeaza rasucirea anselor intestinale in jurul lor .Drept urmare lumenul intestinal se astupa si apare sindromul ocluziv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ocluzia Intestinala.doc