Orientare asupra profesiei

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5156
Mărime: 38.01KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: lect univ dr Niculescu Bogdan
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor
Universitatea "Constantin Brancusi", Targu-Jiu

Cuprins

  1. I. OBIECTIVE:
  2. 1. De ce este importantă orientarea profesională
  3. 2. Conceptul și scopul orientării profesionale
  4. 3. Preocupări ale orientării profesionale
  5. 4. Orientarea și consilierea carierei
  6. 5. Etape ale orientării și consilierii profesionale și planul de carieră
  7. 6. Factori care influențează alegerea carierei
  8. 7. Alegerea vocațională - expresie a personalității
  9. 8. Rolul orientării profesionale în alegerea profesiunii medicale
  10. II. CONCLUZII
  11. III. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

I. OBIECTIVE

1.De ce este importantă orientarea profesională

Viața noastră reprezintă suma tuturor alegerilor pe care le-am făcut până în momentul de față și cele pe care le vom face în continuare. Întrucât suntem liberi să alegem, avem controlul vieții noastre și o putem proiecta așa cum ne dorim sau visăm.

Crearea carierei profesionale este un proces care se desfășoară de-a lungul vieții, începând de timpuriu cu traseul educațional și continuând cu cel profesional.

Cariera nu înseamnă neapărat prestigiu sau câștiguri materiale mari, ci înseamnă un echilibru între lucrurile care contează cel mai mult, indiferent de profesia pe care o avem. Profesia este unul dintre domeniile principale ale vieții, alături de familie, prietenie, etc.

Oamenii petrec la muncă o mare parte din timpul lor. Nu este totuna să ai sentimentul că ți se potrivește ceea ce faci, lucrezi cu plăcere, ești bun în munca ta, ești apreciat de colegi, șefi, sau faci o muncă doar pentru a câștiga bani, fără plăcere, mulțumire și bucuria împlinirii profesionale.

Satisfacția în muncă și satisfacția în viață depind de măsura în care persoana găsește modalități de a-și dezvolta aptitudinile și interesele, personalitatea și imaginea de sine.

Ocupația, profesia, depășește frontierele serviciului propriu-zis, ea trasează cadrele întregului stil de viață al individului: distribuția orelor de muncă și libere, domiciliul, colegii. În viața adultă, profesia reprezintă cea mai importantă condiție care influențează modelarea personalității și bunăstarea socială cât și sănătatea fizică și mintală a individului.

Prin urmare, alegerea profesiei este o decizie care merită toată atenția. Fiecare este bun sau cel mai bun într-un anumit domeniu. Dacă descoperi la ce te pricepi cel mai bine, deja ai făcut primul pas spre succes. Dar nu există o singură carieră potrivită pentru o persoană. Fiecare ocupație are o configurație flexibilă de cerințe aptitudinale și de personalitate, care permite o variabilitate a persoanelor în raport cu o ocupație și în același timp o variabilitate a ocupațiilor în raport cu o persoană. O decizie și un plan bun de carieră cresc șansele de reușită. Dar alegerea carierei nu este un proces ireversibil. Performanța adevărată se naște din pregătiri minuțioase; oamenii care au mare succes, indiferent de domeniu, folosesc mult mai mult timp pentru pregătire și planificare decât cei care au mai puțin succes.

2. Conceptul și scopul orientării profesionale

Orientarea profesională poate fi descrisă ca ansamblul activităților care îi ajută pe participanți să conștientizeze calificarea și abilitățile de care dispun, astfel încât să-și îmbogățească resursele și opțiunile în relația cu sistemul educațional, cu piața muncii și viața în general.

Consilierea profesională este un proces interactiv între informare, monitorizare, activități practice și interviuri personale informale.

Consilierea înseamnă multe lucruri. Ea este o tehnică de informare și evaluare. Este un mijloc de a modifica comportamentul. Este o experiență de comunicare. Dar mai mult decât atât, este o căutare în comun a sensului în viața omului. Această căutare este însăși viața, iar consilierea este numai o intensificare specială a acestei căutări.

Beneficiarii activității de consiliere sunt: persoanele individuale (dezvoltare personală, încredere, siguranță); familia (siguranța socială și economică); mediul de afaceri (personal calificat disponibil la momentul portivit); societatea la nivel local, național, global (creșterea veniturilor, cunoașterea ca instrument democatic).

Consilierea profesională se centrează pe alegerea optimă a profesiei, pe valorificarea maximală a capacității persoanei prin calificare și profesionalizare, realizându-se în liceu, facultate, locul de muncă.

Orientarea carierei este o acțiune de îndrumare a persoanei către o profesie, grup de profesii în conformitate cu posibilitățile și dorințele sale; ea include, într-un tot unitar, orientarea școlară că etapă pregătitoare pentru viitoare alegeri în carieră, orientarea profesională și consilierea pentru carieră.

Scopul orientării școlare și profesionale este de a facilita accesul tinerilor spre acele instituții școlare care sunt potrivite aspirațiilor și posibilităților lor și sunt în concordanță cu cariera profesională pe care o doresc să o aibă la terminarea școlii.

Unele profesii bazate pe aptitudini speciale necesită o orientare timpurie spre un anumit tip de învățământ (sportiv, de artă), dar majoritatea se bazează pe o pregătire generală pentru viața socială.

Orientarea profesională are un dublu scop: pe de o pare, să-i ofere individului șansa de a găsi o activitate care să-i permită o dezvoltare deplină a capacităților, să-i ofere satisfacție personală în muncă; pe de altă parte, ea servește societății, prin compatibilizarea aspirațiilor individuale cu interesul social.

Orientarea profesională nu este destinată numai elevilor aflați la final de ciclu școlar, ea trebuie să se desfășoare pe toată durata școlarizării. Scopul ei este de a familiariza treptat tânărul cu particularitățile diferitelor profesii și de a-l ajuta să se autodefinească în raport cu aceste profesii și cu propriile sale interese, valori și aspirații.

Bibliografie

Holland, J.L., Making vocational Choices. A theory of vocational personalities and work environments, Odessa, FL: Psychological Assessment Resources, 1992

Jigău, M., Consilierea carierei. Compendiu de metode și tehnici, Ed. Afir, București; 2003

http://www.cjraeiasi.ro/userfiles/files/Publicatii/GHID%20CARIERA%20PERSPECTIVE%20EUROPENE.pdf

https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/psihopedagogie/consiliere-si-orientare-scolara-si-profesionala-48052.html

http://www.amtsibiu.ro/Arhiva/2013/Nr1-ro/Morar_pdf.pdf

http://mevoc.net/publik/4Adult_Career_Counselling.pdf

Preview document

Orientare asupra profesiei - Pagina 1
Orientare asupra profesiei - Pagina 2
Orientare asupra profesiei - Pagina 3
Orientare asupra profesiei - Pagina 4
Orientare asupra profesiei - Pagina 5
Orientare asupra profesiei - Pagina 6
Orientare asupra profesiei - Pagina 7
Orientare asupra profesiei - Pagina 8
Orientare asupra profesiei - Pagina 9
Orientare asupra profesiei - Pagina 10
Orientare asupra profesiei - Pagina 11
Orientare asupra profesiei - Pagina 12
Orientare asupra profesiei - Pagina 13
Orientare asupra profesiei - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Orientare asupra profesiei.docx

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Aspirația profesională și sistemul de valori la adolescenți

ARGUMENT Structura si afirmarea personalitatii umane reprezinta un proces amplu, complex, cu numeroase determinari, în care sistemul aspirational...

Orientarea Profesională în Liceele Timișorene

Introducere Una dintre priorităţile şcolii româneşti, şi implicit ale societăţii noastre, o constituie orientarea profesională a elevilor....

Relația între achizițiile operaționale la clasele V-VIII și orientarea profesională a adultului

Argument Acesta cercetare încearca sa stabileasca o legatura existenta între activitatea profesorului si implicarea scolii (la clasele V-VIII) în...

Planificarea și Dezvoltarea Carierei

INTRODUCERE Preocupările faţă de problematica alegerii şi dezvoltării carierei au apărut cu mult timp în urmă, sub forma orientării şi...

Afilierea interumană

1.1. AFILIEREA SI ATRACTIA INTERUMANA – FUNCTII, MECANISME, PARTICULARITATI - Afilierea: De ce au oamenii nevoie de oameni ? De fiecare data...

Specificul orientării școlare și profesionale la adolescenți

INTRODUCERE Actualitatea cercetării În ultimii ani ştiinţa a cunoscut multe investigaţii referitoare la orientarea şcolară şi profesională a...

Motivația la nivel de management al organizației

1. Motivatia, rolul in organizatie, tipuri,, forme si surse ale acesteia. Motivatia constituie temeiul comportamentelor si activitatilor pe care...

Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților

Rezumat Pentru tara noastra, s-au evidentiat o serie de discrepante in domeniul fundamentelor teoretice si practice legate de motivatie si...

Ai nevoie de altceva?